Suszarka do owoców

Suszarka do owoców

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Suszarka do owoców-poradnik Westwing

Rodzynki, suszone morele oraz czipsy z jabłek i bananów to prawdziwa skarbnica witamin. Jeszcze do niedawna takie przekąski kupowaliśmy prawie wyłącznie w sklepie, dziś eksperci od zdrowego żywienia coraz częściej zachęcają nas do samodzielnego zrobienia ich w domu. Suszarka do owoców to urządzenie, które w znaczny sposób ułatwia realizację tego zadania, zapewniając przygotowywanym produktom optymalną temperaturę i właściwe natężenie strumienia powietrza.

Wbrew pozorom tego typu maszyna nie zajmuje dużo miejsca. Średnica większości dostępnych na rynku modeli nie przekracza 30 cm. Producenci sprzętu AGD prześcigają się w opracowywaniu rozwiązań usprawniających proces suszenia i pomagającym użytkownikom w odpowiedniej regulacji ustawień. Suszenie owoców nie wymaga zatem żadnej specjalistycznej wiedzy, a najlepszą nagrodą za nasz wysiłek będzie zdrowy wygląd i dobre samopoczucie.

Suszarka do owoców ― najważniejsze parametry

Suszarka do owoców jest zbudowana z ułożonych piętrowo sit zamkniętych pod przezroczystą, szczelną pokrywą. Suszenie umożliwia specjalny układ wentylacyjno-grzewczy. Na efektywność urządzenia i komfort użytkowania wpływają przede wszystkim następujące parametry:

Pojemność ― w przypadku standardowej suszarki wynosi około 10-11 litrów. Takie urządzenie może jednorazowo pomieścić kilogram jabłek pokrojonych w plastry o grubości 2-3 mm (rozłożonych na czterech tacach). Jeżeli przewidujemy suszenie dużych ilości produktów (nie tylko owoców, ale również warzyw i grzybów) lepiej zaopatrzyć w większy model, wyposażony w osiem lub jedenaście sit.

Rodzaj sit ― mają formę ażurowych kratek lub pełnych tac. Ten pierwszy rodzaj umożliwia szybszą obróbkę produktów, ale nie sprawdza się przy suszeniu musów lub owoców o bardzo wodnistej konsystencji. Większość sit ma kształt okrągły, ale zdarzają się także prostokątne modele suszarek. Przydatnym rozwiązaniem jest możliwość regulowania wysokości poszczególnych poziomów oraz funkcja automatycznego obracania sit, która gwarantuje równomierny nadmuch powietrza.

Regulacja temperatury ― istotna funkcja dostępna w coraz większej liczbie suszarek. Dzięki niej urządzenie nabiera uniwersalnego charakteru i może być wykorzystywane do obróbki różnego rodzaju produktów. Niższe zakresy temperatury będą przeznaczone dla owoców i warzyw, natomiast wyższe umożliwią przygotowywanie suszonego mięsa lub ziół.

Moc ― wpływa na wydajność i czas przygotowania żywności. Przeciętna suszarka ma moc około 400 W. Zakup urządzenia o większej mocy przyśpieszy cały proces, ale cena takiego modelu będzie nieco wyższa.

Cyfrowy wyświetlacz ― ułatwia dokładne określenie parametrów suszenia. Umożliwia m.in. zaprogramowanie czasu działania urządzenia oraz intensywności strumienia powietrza. Przydatny zwłaszcza, jeśli dopiero zaczynamy przygodę z suszeniem.

Suszenie owoców ― garść wskazówek

  1. Przed przystąpieniem do suszenia należy dokładnie umyć owoce i usunąć z nich pestki. Winogrona wystarczy przekroić na pół, większe owoce powinny być pokrojone w cienkie plasterki (nie grubsze niż pół centymetra).
  2. Przygotowane plasterki rozkładamy na tacy, tak aby tworzyły jedną warstwę.
  3. Aby jabłka nie nabrały ciemnego koloru, można je wcześniej zamoczyć w soku z cytryną.
  4. Jeżeli suszarka do owoców nie jest wyposażona w funkcję regulacji nawiewu, podczas suszenia dobrze jest od czasu do czasu podnieść wieko suszarki i zamienić miejscami tace.

Nadchodzące promocje