Suszarka do warzyw

Suszarka do warzyw

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Suszarka do warzyw-poradnik Westwing

Suszarka do warzyw to niezbędny przedmiot dla osób, które cenią sobie zdrowy styl życia. Suszenie warzyw polega na usuwaniu wilgoci z żywności, co chroni ją przed rozwojem bakterii, pleśni i grzybów. Jest to coraz bardziej popularna technika konserwująca, ponieważ jest wolna od szkodliwych substancji chemicznych. Dlatego też suszarka do warzyw powinna się znaleźć w każdym domu, aby móc cieszyć się przez cały rok smakiem suszonych owoców z zachowaniem ich smaku, zapachu i wartości odżywczych. Może ona również stanowić ciekawy pomysł dla bliskiej osoby, jak i kole. Podpowiadamy, dlaczego suszarka to przedmiot, który zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wymagających miłośników gotowania!

Suszarka do warzyw… i nie tylko!

Suszarka służy do konserwowania nie tylko warzyw. Można jej używać także do:

  • Owoce – najbardziej bogatymi w składniki odżywce są suszone morele, banany, ananasy, jabłka, kiwi, daktyle, figi, śliwki oraz żurawina. Codzienna dawka suszonych owoców to nie tylko smakowita przekąska, ale także porcja witamin.
  • Zioła – działają one leczniczo, dlatego zawsze warto je mieć w swojej apteczce. Suszone zioła mogą stanowić przyprawy do dań. Szczególnie polecana jest suszona natka pietruszki, oregano, bazylia, tymianek, mięta oraz kolendra.
  • Orzechy i nasiona – orzechy zawierają oleje, które są bardzo zdrowe i niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Warto w domowym zaciszu ususzyć nasiona dyni, słonecznika, sezamu, lnu, orzechy włoskie, nerkowca, arachidowe i laskowe.
  • Grzyby – z suszonych grzybów można zrobić wspaniałą, aromatyczną zupę. Dobrze smakują pieczarki, borowiki, podgrzybki i rydze. Można je dodawać także do tart.

Bez chemicznych składników!

Suszarka do warzyw pozwala konserwować żywność bez zastosowania chemicznych składników, polepszaczy smaku, substancji zapachowych. Podczas domowego konserwowania ma się więc pewność, co do składu i jakości produktów. Ponadto można je wykorzystywać jako składniki do pizzy, sosów, ciast. Posiadają o wiele bardziej wyrazisty smak od zakupionych odpowiedników. Ponadto samo suszenie jest niezwykle proste i mniej czasochłonne od wekowania lub mrożenia. Wystarczy jedynie rozłożyć produkty na blaszkach suszarki i gotowe. Dalej maszyna pracuje sama. Po kilku godzinach można cieszyć się smakiem i zapachem suchych składników.

Przydatna suszarka do warzyw

Suszarka do warzyw sprawia, że żywność nie traci swoich substancji odżywczych. Co więcej, zachowują się one w produkcie w naturalnej formie. Zmniejsza się jedynie ich zawartość soli oraz tłuszczu, dlatego są odpowiednie dla osób przestrzegających diety. Minerały, które są zawarte w suszonych warzywach to między innymi potas, selen, magnez, sód, błonnik oraz węglowodany. Nie warto więc kupować ich w aptece w formie suplementów diety, ponieważ nie uzupełnią one organizmu w taki sposób, jak zrobią to naturalne, suszone produkty. Suszarka do warzyw to urządzenie, które warto mieć w swojej kuchni!

Nadchodzące promocje