Święconka

Święconka

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Święconka-poradnik Westwing

Święcenie pokarmów to tradycja sięgająca w Polsce XIV wieku. Własnoręcznie zrobione, wielkanocne przysmaki początkowo oczekiwały na księży w domach. Proboszczowie osobiście objeżdżali okoliczne dwory i wsie, składając wizyty swoim wiernym. W XIX wieku upowszechnił się zwyczaj błogosławienia pokarmów w kościołach — to właśnie wtedy zaczęto przynosić jedzenie w znanych nam dziś dobrze, wiklinowych koszyczkach.

Przygotowywanie święconki jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych wielkanocnych tradycji. To także doskonała okazja do spędzenia czasu z rodziną. Jak sprawić, aby nasz koszyczek prezentował się wyjątkowo i znalazło się w nim wszystko to, co trzeba? Oto kilka wskazówek.

Jak udekorować święconkę?

Zgodnie ze zwyczajem pokarmy najczęściej zanoszone są kościoła w koszyczkach wykonanych z wikliny i ozdobionych gałązkami bukszpanu. Taki koszyk możemy dodatkowo przystroić gałązkami bazi lub kwiatami w żywych, wiosennych kolorach (na przykład żonkilami, tulipanami i hiacyntami). Pisanki będą prezentowały się bardziej efektownie, jeśli umieścimy je w kieliszkach lub na wyściółce z trawy i rzeżuchy. Ważnym elementem dekoracyjnym jest serweta. Przeważnie wybieramy białą, koronkową, ale można też dobrać ją tak, aby dobrze harmonizowała z kolorystyką stołu i pozostałych wielkanocnych dekoracji.

Nowoczesne inspiracje

Jeżeli chcemy nieco urozmaicić świąteczne tradycje, możemy pokusić się o zaprezentowanie wielkanocnych pokarmów w nieco innej oprawie. Jedną z możliwości jest samodzielne wykonanie koszyka z papierowej torby lub małego pudełka. Trzeba tylko odpowiednio przyciąć szablon i okleić tekturę kawałkami filcu lub suszonymi kwiatami. Ciekawym pomysłem jest też wykorzystanie ceramicznej donicy lub metalowego wiaderka. Wystarczy wyścielić je ozdobną trawą i przewiązać żółtą wstążką. Wielkanocny koszyk można również upiec! Do tego celu najlepiej nadaje się ciasto drożdżowe. Rozwałkowane ciasto należy podzielić na wąskie paski, a następnie przykleić je do odwróconej miski, tak aby imitowały wiklinową plecionkę. Po upieczeniu otrzymamy smakowicie pachnące naczynie, w którym z dumą będziemy mogli podać świąteczne wiktuały.

Co włożyć do święconki?

Rodzaj i ilość pokarmów przeznaczonych do poświecenia przez wieki ulegały wielu zmianom. Obecnie przyjmuje się, że w każdym koszyku powinno znaleźć się siedem podstawowych składników odwołujących się do symboli chrześcijaństwa:

Chleb — symbolizuje ciało Jezusa i jest jednocześnie nawiązaniem do cudownego rozmnożenia chleba na pustyni.

Pisanki — pierwotnie wiązały się ze słowiańskimi obrzędami powitania wiosny. W tradycji chrześcijańskiej jajka, stanowiące symbol nowego życia, nawiązują do zmartwychwstania Jezusa.

Kiełbasa i wędliny— są symbolem baranka paschalnego, którego Żydzi spożywali w czasie święta Paschy.

Baranek — symbolizuje baranka paschalnego i zwycięstwo nad śmiercią.

Sól — konserwuje i chroni przed zepsuciem.

Chrzan — symbolizuje siłę i krzepę. Wzmacnia właściwości pozostałych potraw.

Ciasto — własnoręcznie przygotowane ciasto odzwierciedla ludzkie umiejętności i talenty.

Woda — symbol życia i Ducha Świętego, który obmywa ludzi z grzechów.

Nadchodzące promocje