Szatkownica do kapusty

Szatkownica do kapusty

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Szatkownica do kapusty-poradnik Westwing

Umiejętnie dobrane akcesoria kuchenne pozwalają rozwinąć kulinarne umiejętności, a przy okazji umilają przygotowywanie potraw. Ważne miejsce zajmują dodatki przydatne podczas przyrządzania dań z warzyw. Tarki, maszynki do krojenia i obieraczki pomagają szybko rozprawić się z najtwardszymi sztukami. Ponieważ w kuchni polskiej dużą popularnością cieszy się kapusta, warto mieć odpowiednie akcesoria do jej drobnego krojenia, czyli szatkowania, a później – kiszenia. Najlepszy wybór stanowi szatkownica do kapusty. Może być to tradycyjny model ręczny albo urządzenie elektryczne. Zwykle krajalnice do warzyw mają dołączone odpowiednie końcówki, z którymi szatkowanie kapusty staje się prawdziwą przyjemnością! Przeczytaj, jakie zalety ma każde z proponowanych rozwiązań.

Szatkowanie i kiszenie kapusty – polska tradycja

Kapusta kiszona jest jednym z nieodłącznych elementów kuchni polskiej i głównym składnikiem ważnego narodowego dania, czyli bigosu. Nic zatem dziwnego, że tradycja szatkowania i kiszenia kapusty sięga zamierzchłych czasów. Sprawne szatkownice, a także pojemne beczki drewniane lub kamionkowe służą do tego do dziś. W wielu miejscach w Polsce gospodynie domowe wciąż korzystają z tradycyjnych rozwiązań, czyli szatkownic ręcznych oraz drewnianych beczek.

Dawniej cały proces kiszenia kapusty był prawdziwym rytuałem, w którym brali udział wszyscy domownicy. Najpierw obierano warzywa z liści, później szatkowano, solono i ugniatano, by powierzchnia pokryła się sokiem. Często do ugniatania służyły… stopy, co miało przyczynę praktyczną – trudno było ugniatać kapustę rękami w dużej beczce! W mniejszych beczułkach doskonale sprawdzał się specjalny drewniany tłuczek do ugniatania kapusty, który zresztą używany jest do dziś.

Szatkownica do kapusty tradycyjna

Klasyczna szatkownica do kapusty, znana wielu gospodyniom domowym, to drewniane urządzenie wyposażone w solidne ostrza. We współczesnych szatkownicach noże wykonane są najczęściej ze stali nierdzewnej, która świetnie radzi sobie z wilgocią. Bardzo praktycznym elementem szatkownicy do kapusty jest też specjalny drewniany pojemnik w formie kubika, umieszczony na prowadnicach. Po włożeniu do niego kapusty, wystarczy tylko przesuwać ostrza – dzięki temu szatkowanie przebiega o wiele sprawniej.

Ciekawym i bardzo wygodnym rozwiązaniem jest szatkownica do kapusty na korbkę. Zasada jej działania jest taka sama jak w przypadku maszynki do mielenia mięsa, tyle że jest większa, a także wyposażona w innego typu ostrza. Kapustę wkłada się do górnego podajnika i dociska, a korbka wprawia w ruch cały mechanizm. Szatkownica do kapusty drewniana ma jednak nad nią tę przewagę, że nie trzeba jej umieszczać na blacie – można oprzeć ją o większe naczynie, na przykład głęboką misę.

Szatkownica do kapusty elektryczna

Elektryczna krajalnica do warzyw to zwykle również szatkownica do kapusty. Wystarczy tylko wymienić końcówki i od razu przystąpić do działania! Zaletą modelu elektrycznego jest przede wszystkim to, że nie wymaga siły do szatkowania, co w przypadku twardej kapusty i szatkownic ręcznych jest niestety konieczne. Zawsze warto wybierać szatkownice i krajalnice z ostrzami ze stali nierdzewnej, najlepiej też hartowanej. Jeśli urządzenie będzie często używane, z tego materiału powinien być wykonany również pojemnik. Jeśli chodzi o obudowę, doskonale sprawdzają się tworzywa sztuczne, za pomocą których można wprowadzić do kuchni odrobinę kolou. Im większa moc krajalnicy, tym szybciej upora się z każdym warzywem.

Sprawna i funkcjonalna szatkownica do kapusty przyda się w każdej kuchni. Ręczna szatkownica do kapusty to model o długiej tradycji, jednak większą wygodę na co dzień zapewniają elektryczne krajalnice do warzyw. Klasyka czy nowoczesność? To już kwestia indywidualnego wyboru!