Szczypce do spaghetti

Szczypce do spaghetti

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Szczypce do spaghetti-poradnik Westwing

Bolognese, carbonara, napoli – spaghetti pod różnymi postaciami to jeden z ulubionych przysmaków nie tylko w słonecznej Italii, lecz także w Polsce. Przygotowanie idealnego makaronu nie wymaga wiele wysiłku, ale jest łatwiejsze i przyjemniejsze, jeśli pomagają w tym odpowiednio dobrane akcesoria kuchenne. Szczypce do spaghetti pozwalają zapanować nad niesfornym makaronem i szybko nałożyć porcję dla każdego z biesiadujących. Są poręczne oraz solidne, a przy okazji mogą czarować oryginalnym designem. Warto bowiem pamiętać, że wyposażenie kuchni odgrywa także rolę dekoracyjną!

Niezbędnik miłośników spaghetti

Każdy miłośnik kuchni włoskiej, a zwłaszcza makaronów, powinien zadbać o odpowiednie wyposażenie kuchenne. Aby makaron się nie połamał i cierpliwie czekał na przemianę w pyszne danie, musi być właściwie przechowywany. Do tego przydają się smukłe, wysokie pojemniki. Kolejnym wyzwaniem jest gotowanie makaronu. Najszybciej i najwygodniej robić to w specjalnych wysokich garnkach. Oprócz makaronu można w nich gotować też niektóre warzywa, na przykład szparagi. Gdy długi makaron jest już al dente, pojawia się kolejne wyzwanie – jak sprawnie rozłożyć go na talerzach? Wtedy do akcji wkraczają poręczne szczypce do spaghetti. Dobrej jakości makaron nie powinien się kleić, jednak czasami może być chwilę za długo gotowany. Dlatego docenia się drugą funkcję szczypiec – rozdzielanie nitek spaghetti. Kilka prostych czynności z wykorzystaniem praktycznych dodatków i można się cieszyć smakiem najlepszych włoskich dań!

Praktyczne i solidne materiały

Dobry design i solidne wykonanie to najlepsze połączenie w przypadku produktów dla domu. Szczypce do spaghetti powstają najczęściej z trzech materiałów:

  • Metal – wybór uniwersalny, świetnie sprawdza się na co dzień. Szczypce do spaghetti metalowe pewnie się trzyma, łatwo też nałożyć za ich pomocą dużą porcję makaronu. Warto pamiętać, by był to metal odporny na korozję, najlepiej aluminium, stal nierdzewna lub chromowana. Dobrze sprawdzają się gładkie, lśniące powierzchnie, które najłatwiej utrzymać w czystości.
  • Tworzywa sztuczne – na przykład cieszący się ogromną popularnością silikon. Tworzywo nie nagrzewa się, jest odporne na wysokie temperatury, a także łatwe w czyszczeniu, ponieważ zabrudzenia do niego nie przywierają. Należy jedynie uważać, by w trakcie pielęgnacji nie zarysować powierzchni.
  • Drewno – świetny wybór dla miłośników ekologii i naturalnych materiałów. Warto wybierać szczypce do spaghetti drewniane o gładkich powierzchniach, odpowiednio zabezpieczone przed wilgocią. Takie najdłużej zniosą próbę czasu oraz intensywne użytkowanie.

Szczypce do spaghetti a aranżacja kuchni

Charakter aranżacji tkwi w szczegółach, dlatego wszystkie naczynia, przybory, sztućce, noże i akcesoria kuchenne powinny tworzyć spójną stylistycznie kolekcję. Jak dobrać szczypce do spaghetti do stylu wnętrzarskiego, który króluje w kuchni?

  • Styl nowoczesny – jeśli w wystroju rządzi minimalizm, świetny wybór stanowią szczypce do spaghetti z lśniącego metalu.
  • Styl skandynawski – najlepiej prezentują się szczypce do spaghetti drewniane. Można również zdecydować się na silikonowe w stonowanej barwie, na przykład szare. Niemniej w wystroju skandynawskim powinny królować naturalne materiały!
  • Styl industrialny – jeśli loft, to oczywiście metal! Dużo jednak zależy od kolorystyki kuchni. Aranżacja z nutką vintage i ciepłymi barwami ziemi polubi również szczypce do spaghetti drewniane.
  • Styl klasyczny – zarówno szczypce metalowe, jak i drewniane są bardzo dobrym wyborem.
  • Szczypce do spaghetti pozwalają skutecznie zapanować nad niesfornym makaronem. To must have dla każdego miłośnika kuchni włoskiej, który dodatkowo ceni praktyczne dodatki i dobry design!