Szklanki do latte

Szklanki do latte

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Szklanki do latte-poradnik Westwing

W latach 70-tych kawa parzona „po polsku” musiała być czarna, z fusami i koniecznie serwowana w szklankach opatrzonych aluminiowym koszyczkiem. Dziś kultura picia kawy ma zupełnie nowy wymiar. Na stolikach eleganckich kawiarni brylują aromatyczne espresso, słodkie cappucino czy caffè latte z mleczną pianką. Bariści prześcigają się w kreatywnych sposobach podawania kawy, tworząc w filiżankach i szklankach prawdziwe dzieła sztuki. Niełatwy i nad wyraz efektowny kunszt podawania kawy z pianką doczekał się nawet swojej oficjalnej, międzynarodowej nazwy - latte art.

Najwięcej emocji sztuka podawania kawy wywołuje nie we Włoszech, a w... Japonii! Jeden z tamtejszych baristów, 26-letni Kazuki Yamomato poszedł o krok dalej, i zamiast płaskich obrazków na kawowej piance, zaczął wykonywać z niej trójwymiarowe rzeźby. Wiele z prac Japończyka wychodzi poza brzeg szklanki do latte, zdobi spodek, a nawet łączy się z deserem stojącym tuż obok. Barista tworzy niesamowite trójwymiarowe kawowe pejzaże, których wykonanie zajmuje mu nierzadko kilka godzin. Niełatwo byłoby zaskoczyć swoich gości podobną kawową wirtuozją, dlatego stylistki Westwing polecają zainwestować na początek w eleganckie szklanki do latte - one nigdy nie zawiodą!

Aromat wprost z Etiopii

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Aromatyczny przysmak pochodzi z Etiopii, gdzie odkryto go już w I tysiącleciu p.n.e. Co ciekawe, tamtejsze ludy spożywały kawę z dodatkiem masła i soli. Ziarna kawowca trafiły na przełomie XIII i XIV wieku do Jemenu, gdzie zaczęto je prażyć, a kolejno wytwarzać z nich napój. Do Europy kawa przywędrowała stosunkowo późno, bo dopiero około XVI wieku. Przez kolejne stulecia pijało się ją w eleganckich filiżankach – w wersji sauté lub z mlekiem. Dziś rozróżniamy wiele gatunków kawy i jeszcze więcej sposobów jej serwowania. Jedną z ulubionych europejskich wariacji jest kawa ze spienionym mlekiem, do której podawania niezbędne są szklanki do latte.

Szklanki do latte – smukłe elegantki

Caffè latte jest często mylona z trójkolorową latte macchiato. Ta pierwsza, w skrócie nazywana latte, to klasyczny, włoski napój, który powstaje w wyniku zalania aromatycznego espresso gorącym, spienionym mlekiem. Warto zaznaczyć, że we Włoszech należy zawsze prosić o „caffè latte” – jeśli klient zamówi „latte”, dostanie najprawdopodobniej jedynie mleczną piankę. Szklanki do latte mają zazwyczaj 350 ml, są smukłe i przezroczyste, wykonane z grubego szkła. Najpopularniejsze szklanki do latte to te opatrzone wygodnym uchem. Większość z nich jest wsparta na grubym słupku, zakończonym podstawką. Szklanki do latte są wysokie, dlatego zawsze należy podawać do nich łyżeczkę o długim trzonku.

Szklanki do latte inaczej

Ten kto sądzi, że szklanki do latte to kuchenne akcesoria, które nie potrafią zaskakiwać, pozostaje w błędzie. Ostatnio prawdziwą furorę robią kryształowe szklanki do latte o podwójnych ściankach. Naczynia te nie mają ucha, jednak dzięki przestrzeni pomiędzy jedną a drugą warstwą szkła, można spokojnie trzymać je w dłoni. W wielu kawiarniach nierzadko spotyka się także szklanki do latte ubrane w zabawne kubraczki. W zimie królują te wełniane robione na drutach, latem prym wiodą subtelne i koronkowe. Niektórzy bariści obstają przy zdaniu, że szklanki do latte są w ogóle passé i stawiają na zupełnie nietuzinkowe dodatki, takie jak na przykład ozdobne słoiki.

„Kawa musi być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł, słodka jak miłość” – pisał francuski polityk Charles-Maurice de Talleyrand. Współcześnie najchętniej pijana kawa to ta lekka, udekorowana mleczną pianką. Eleganckie szklanki do latte, pozwolą się nią delektować, a po skończonym podwieczorku będą świetnie prezentować się w kuchennej serwantce.

Nadchodzące promocje