Szklanki do piwa

Szklanki do piwa

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Szklanki do piwa-poradnik Westwing

Piwo to jeden z najchętniej spożywanych alkoholi na świecie. Trudno wyobrazić sobie bez niego wieczorne spotkania w gronie przyjaciół, wypady za miasto i grilla w ogrodzie. Nie każdy wie jednak, w jaki sposób prawidłowo podawać piwo. Tymczasem dopiero odpowiednio zaserwowany trunek może w pełni uwolnić swój smakowy potencjał.

Prawdziwi smakosze wiedzą, że wybór właściwych szklanek do piwa bywa równie trudny co wybór kieliszków do wina. Warto dowiedzieć się nieco więcej o prawidłowym podawaniu poszczególnych rodzajów piwa.

Szklanki do piwa — jak wybrać najlepsze?

Kształt i rodzaj szkła, z którego zrobione jest naczynie, ma znaczący wpływ na wyeksponowanie zawartych w piwie nut smakowych, a także podkreślenie jego barwy i zapachu. Oto kilka podstawowych typów szklanek do piwa, które powinny znaleźć się w każdym barku:

Szklanki do piwa pszenicznego — wysokie i smukłe. Górna część czaszy jest zdecydowanie szersza, co umożliwia utrzymanie piany. Delikatne zwężenie u wylotu powoduje kumulowanie się aromatu, dzięki czemu jeszcze lepiej można poczuć zawarte w piwie nuty smakowe.

Szklanki do piwa pszenicznego

Szklanki do piwa typu lager — proste szklanki z cienkiego szkła. Są nieco niższe i bardziej przysadziste niż naczynia przeznaczone do odmian pszenicznych. Jasne piwa nie są zbyt aromatyczne, dlatego zwężenie na końcu nie jest konieczne.

Szklanki do piwa typu lager

Kufel — grube naczynie o prostych ściankach. Dzięki zaokrąglonym brzegom bąbelki wolniej się ulatniają. Dobrze sprawdza się w przypadku piw typu Ale, pilznerów i mocniejszych lagerów. Tradycyjnie w kuflach podaje się piwo marcowe serwowane podczas bawarskiego święta Oktoberfest.

Kufle do piwa

Szklanki do piw owocowych — szklanki przypominające duże kieliszki o charakterystycznym załamanym wylocie. Idealne do piw belgijskich, które ze względu na owocowy bukiet, podaje się zwykle mocno schłodzone. Podczas degustacji naczynie można trzymać za nóżkę, nie ogrzewając napoju.

Szklanki do piwa owocowego

Szklanki do piwa Ale — proste, przysadziste szklanki z grubego szkła. Szeroki wylot umożliwia swobodne uwalnianie się złożonych aromatów typowych dla piw górnej fermentacji.

Jak przechowywać i podawać piwo?

Piwo należy przechowywać w miejscu osłoniętym od światła w temperaturze nie niższej niż 5°C. Zalecana temperatura podawania piwa zależy od gatunku napoju. Im gęstszy i mocniejszy trunek, tym powinna być wyższa. Przed nalaniem, warto delikatnie zwilżyć szklankę wodą — suche szkło przyspiesza wydzielanie zawartego w piwie dwutlenku węgla. Naczynie należy lekko przechylić, a następnie powoli nalewać piwo po ściance do około 2/3 pojemności. Niektóre gatunki piwa pienią się bardziej, inne mniej, obecność niewielkiej piany jest jednak konieczna dla zachowania właściwego smaku piwa. Pianka chroni je przed nadmiernym kontaktem z powietrzem, zapobiegając ulatnianiu się aromatu.

Nadchodzące promocje