Tadżin

Tadżin

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Tadżin-poradnik Westwing

Tadżin to nazwa popularnego w Maroku glinianego garnka służącego do gotowania na palenisku. Terminem tym określa się również różne rodzaje przyrządzanych w nim potraw, w skład których wchodzą najczęściej warzywa, ryby lub baranina. Tradycyjnie tadżin wykorzystywany był przez Berberów ― rdzennych mieszkańców północnej Afryki i Sahary. Ze względu na swój praktyczny charakter upowszechnił się on jednak w wielu krajach arabskich, a ostatnio podbija również europejską kuchnię.

Osoby ceniące zdrowe i aromatyczne potrawy na pewną docenią wszystkie zalety tadżinu. To naczynie uniwersalne, w którym można piec i podgrzewać dań przyrządzanych na co dzień. Oryginalnie zdobiony garnek jest także świetnym sposobem na wprowadzenie do kuchni nuty egzotyki!

Jak wygląda tadżin?

Naczynie składa się z dwóch części ― płaskiego glinianego garnka o niskich brzegach i pokrywy w kształcie stożka. Podczas gotowania pokrywa pozostaje cały czas szczelnie zamknięta, co umożliwia duszenie potraw przy maksymalnych wykorzystaniu ciepła. Obecnie w sprzedaży dostępne są dwa rodzaje naczyń. Te o tradycyjnym spodzie przeznaczone są do gotowania na glinianym palenisku ogrzewanym węglem drzewnym. Lżejsze i bardziej nowoczesne tadżiny zostały dostosowane do wymagań współczesnych kuchni ― można je włożyć do piekarnika lub postawić na kuchence. W przeciwieństwie do oryginalnych garnków ich pokrywa jest też zabezpieczona szkliwem, więc naczynie nie pochłania zapachów i łatwiej utrzymać je w czystości.

Dlaczego tadżin?

Tadżin zapewnia doskonałą izolację i pozwala na przygotowywanie potraw w bardzo niskich temperaturach. Co więcej przed rozpoczęciem gotowania naczynie moczone jest w wodzie, która później wyparowuje, oddając wilgoć potrawom. Przyrządzone w garnku warzywa zachowują naturalne walory smakowe, nie tracąc przy tym swoich cennych witamin, a mięso jest niezwykle miękkie i soczyste.

Nadchodzące promocje