Talerz na jajka

Talerz na jajka

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Talerz na jajka-poradnik Westwing

W tradycyjnej polskiej kuchni jajka należą do podstawowych składników codziennej diety. Poza tym, że bywają częstym dodatkiem do różnych wieloskładnikowych potraw, odpowiednio podane są daniami same w sobie. Jajecznica i jajka sadzone, jajka gotowane na miękko – oto popularne dania śniadaniowe. Jajka faszerowane i jajka w majonezie to doceniane przekąski. I oczywiście należy wspomnieć o malowanych jajkach – pisankach, niekwestionowanych bohaterkach wiosny, bez których trudno sobie wyobrazić polskie święta wielkanocne.  Poza walorami smakowymi, jajka mają wartość jako źródło białka oraz witaminy A i D i to z tego też powodu często występują na zastawionym stole.

Sztuka podawania posiłku jest równie ważna jak sam posiłek. Aby przyrządzone jajka wyglądały estetycznie oraz aby można je było w wygodny sposób skonsumować, wymyślono specjalne kieliszki na jajka oraz talerze -  półmiski ze specjalnymi wgłębieniami. Dzięki tym akcesoriom jajka podawane w całości lub w połówkach są dobrze ułożone i ustabilizowane, co biorąc pod uwagę ich owalny kształt nie jest bez znaczenia.  Talerz na jajka doskonale sprawdza się jako półmisek do serwowania jajek w majonezie, jajek faszerowanych oraz wykładania pisanek i dekorowania stołu w czasie świąt Wielkanocy.

Talerz na jajka w majonezie i jajka faszerowane

Ładne talerze same w sobie tworzą piękną dekorację stołu. Szklane, ceramiczne lub plastikowe, tradycyjne lub designerskie gadżety – talerze mają decydujący wpływ na to, czy zastawiony stół i podane potrawy wyglądają atrakcyjnie. Talerze na jajka ze względu na swe specyficzne przeznaczenie mają formę, która sama w sobie jest efektowna.  Talerze na jajka w formie rozety z dekoracyjnym środkiem i wyżłobionymi wokół wgłębieniami są idealne, by serwować na nich jajka w majonezie w towarzystwie posiekanych marynatów lub kawioru, wyłożonych na środkowej części talerza. Analogicznie podawać można jajka faszerowane – pięknie prezentować się będą w kolorowym kręgu, ułożone wokół porcji sałatki, sosu tatarskiego lub grzybków w occie.

Talerze na jajka – tradycyjne i awangardowe

Rozeta to nie jedyna forma talerza na jajka. Bardzo popularne są talerze tematyczne, na przykład w kształcie kury, motyla, patery na ciasto czy koszyczka z rączką. Talerze na jajka stały się inspiracją dla ciekawych designerskich rozwiązań. Na przykład ceramiczny talerz stylizowany na tekturowy pojemnik na jajka w otoczeniu prostej, białej porcelanowej lub porcelitowej zastawy stołowej będzie wyglądał intrygująco, a zarazem stylowo.

Talerz wielkanocny na jajka

Wielkanoc to święta szczególnie związane z tradycją spożywania jajek. Pisanki bardzo ładnie wyglądają ułożone na talerzu, na środku którego siedzi baba wielkanocna udekorowana lukrem i gałązkami barwinka. Na środku takiego talerza ułożyć również można baranka z cukru, zajączka lub świeczkę. Talerze wielkanocne zdobią motywy charakterystyczne dla tego święta: bazie, pisanki, kurki, zajączki – ustawienie na stole takiego talerza z pisankami od razu wprowadza świąteczny nastrój. Ważna praktyczna uwaga: w przypadku talerzy wielkanocnych, dołki na jajka powinny być nieco głębsze, gdyż często wkłada się do nich całe jajka, a nie połówki, jak w przypadku jajek faszerowanych i jajek w majonezie.

Nadchodzące promocje