Talerze ceramiczne

Talerze ceramiczne

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Talerze ceramiczne-poradnik Westwing

Wbrew pozorom, zakup idealnych talerzy sprawia wielu osobom nie lada kłopot. Naczynia powinny być bowiem nie tylko ładne, ale również funkcjonalne i praktyczne. Niesłabnącą popularnością od lat cieszą się talerze ceramiczne – znajdują się wśród nich delikatne, eleganckie talerze porcelanowe, jak i bardziej wytrzymałe naczynia z porcelitu. Wybierać można między zastawą białą, kolorową lub ręcznie malowaną, prostą lub bogato zdobioną – to kwestia potrzeb oraz indywidualnego gustu. Radzimy, jak wybrać ceramiczne talerze, aby cieszyły oko i w dobrym stanie służyły przez długi czas.

Krótka historia ceramiki

Słowo „ceramika” pochodzi z greki – tamtejsze wyrażenie „keramikos” oznacza po prostu „ziemię”. Mianem ceramiki określa się więc wszelkie wyroby otrzymywane w wyniku wypalenia odpowiednio uformowanej gliny. Według archeologów, jej początki sięgają epoki paleolitu. Najstarsze ślady prostych naczyń ceramicznych pochodzą sprzed 13 tys. lat p.n.e. W naszym kraju ceramika jest z kolei wytwarzana od około 7,5 tys. lat.

Ceramika znajduje zastosowanie w budownictwie, hutnictwie, transporcie, przemyśle kosmicznym, a także najbliższej zwykłym ludziom dziedzinie produkcji elementów wyposażenia domu. Wytwarza się z niej wazony, filiżanki, dzbanki, drobne dekoracje (np. figurki i posążki), a także niewielkie pojemniki. Właściwie w każdym mieszkaniu znajdują się również talerze ceramiczne. Te wysokiej jakości i odpowiednio pielęgnowane mogą służyć w świetnym stanie przez wiele lat.

Talerze ceramiczne – jakie wybrać?

Pojęcie „talerze ceramiczne” jest bardzo szerokie. W jego skład wchodzą zarówno delikatne naczynia z porcelany, jak i bardziej wytrzymałe talerze z porcelitu. Każdy ich rodzaj nieco różni się swoimi właściwościami.

  • Porcelana – krucha, delikatna oraz bardzo elegancka. Występuje najczęściej w kolorze białym lub lekko kremowym. Wykonane z niej talerze ceramiczne sprawdzą się podczas uroczystych i oficjalnych okazji: świąt, przyjęć, spotkań biznesowych.
  • Fajans – również stosunkowo mało wytrzymały. Naturalny fajans ma niezbyt ciekawą, szarą barwę, więc pokrywa się go kolorowym szkliwem. Talerze ceramiczne z fajansu to dobry wybór do używania na co dzień. Są również bardzo przystępne cenowo.
  • Porcelit – produkt tańszy od porcelany i o wiele bardziej odporny na wyszczerbienia od fajansu. Ma naturalną barwę bieli lub lekkiego beżu, często bywa ręcznie malowany. Talerz ceramiczny z porcelitu – np. deserowy lub obiadowy – powinien znaleźć się w każdym domu!
  • Kamionka – gruby i ciężki rodzaj ceramiki, znakomicie zatrzymujący przy tym ciepło. Talerze ceramiczne z kamionki stają się coraz bardziej popularne i są chętnie wykorzystywane do podawania dań gorących.

Talerze ceramiczne do wnętrz w różnych stylach

Podczas podejmowania gości domownikom zawsze zależy na tym, aby stół prezentował się jak najlepiej i zachęcał do biesiadowania. Dlatego też talerze ceramiczne powinny być nie tylko funkcjonalne, ale również dekoracyjne – od nich w dużej mierze zależy efekt aranżacji. Do klasycznych, eleganckich jadalni będą pasować stylowe, śnieżnobiałe talerze ceramiczne z porcelany, koniecznie ustawione na białym obrusie i w towarzystwie srebrnych sztućców. Na stole w kuchni w stylu rustykalnym świetnie prezentować się będą z kolei proste talerze ceramiczne z kamionki.

Kluczowym kryterium wyboru może być również wzór lub motyw zdobiący naczynia. W sklepach znajdują się talerze ceramiczne z namalowanymi lub nadrukowanymi kwiatkami, listkami, w kropki bądź paski, z figurami geometrycznymi albo motywami zaczerpniętymi z kultury ludowej. Talerze ceramiczne mogą być okrągłe, prostokątne lub kwadratowe, pozbawione ozdób bądź ze złoconymi brzegami. Wybór jest bardzo szeroki!

Talerze ceramiczne to akcesoria, bez których nie może obyć się żadna rodzina. Zainspiruj się więc naszymi wskazówkami i wybierz te, które najlepiej doposażą twoją kuchnię i jadalnię!