Talerze do makaronu

Talerze do makaronu

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Talerze do makaronu-poradnik Westwing

Spaghetti, tagliatelle, penne i makarony azjatyckie – wszystkie wymienione powinny być zaserwowane w odpowiedni sposób. Najlepiej sprawdzają się do tego głębokie talerze do makaronu. Są nieco większe niż talerze do zupy, pozwalają estetycznie zaprezentować danie, a ponadto wszystkie smaki doskonale się ze sobą mieszają. Ich zalety docenia się także podczas jedzenia makaronu – czynność ta jest zwyczajnie wygodniejsza! Wybierając talerze do spaghetti i innych rodzajów pasty, należy dopasować je do obecnej w kuchni zastawy stołowej. Łatwo znaleźć zarówno talerze okrągłe, jak i kwadratowe czy asymetryczne.

Talerze do makaronu, czyli jakie?

Etykieta stołowa to temat rzeka, a zasady, co podawać w jakich naczyniach, są na tyle rozbudowane, że czasami trudno się odnaleźć w tych meandrach. Jednak jeśli chodzi o talerze do makaronu, reguła jest dość prosta. Najlepiej sprawdzają się do tego duże naczynia o średnicy od około 27 do 31 cm. Jak można zauważyć, takie talerze są nieco większe niż typowe modele do serwowania zupy, czyli te o średnicy 23-24 cm. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by podać zupę w naczyniu do makaronu, ale ponieważ jest ono pojemne, powinna być to stosunkowo duża porcja – inaczej nie najlepiej prezentuje się na talerzu. Warto też pamiętać, że talerz do spaghetti i innych makaronów świetnie sprawdza się również do podawania gulaszy czy aromatycznych dań azjatyckich.

Różne wcielenia ceramiki

Kolekcje ceramiki i porcelany stołowej są na tyle piękne i eleganckie, że służą również jako dekoracja. Można je wyeksponować na półkach szafki za przeszklonymi drzwiami. Głęboki talerz do makaronu powinien być albo elementem takiego zestawu, albo pasować do niego stylistycznie. Ceramika to najszersze pojęcie, które obejmuje takie materiały, jak kamionka, porcelit, fajans i porcelana. Ta ostatnia uchodzi za najszlachetniejszą wersję ceramiki. Talerze do makaronu porcelanowe czarują blaskiem lśniącej powierzchni. Najczęściej są śnieżnobiałe – to uniwersalny wybór, a w takim anturażu danie doskonale się prezentuje. Można również wybrać talerze do makaronu subtelnie dekorowane, ręcznie malowane bądź utrzymane w innej kolorystyce: błękitne, różowe, czerwone, fioletowe czy czarne.

Talerz do serwowania makaronu i inne praktyczne akcesoria

Praktyczne talerze do makaronu i dopasowane do nich sztućce przydają się podczas serwowania i spożywania popisowych dań. Aby ułatwić sobie wszystkie prace kuchenne poprzedzające te czynności, warto mieć w posiadaniu praktyczne akcesoria do makaronu i spaghetti.

  • Suchy makaron najlepiej przechowywać w zamkniętych pojemnikach. Do spaghetti warto wybierać smukłe i wysokie – stanowią gwarancję, że makaron się nie połamie.
  • Idealny do gotowania spaghetti jest wąski wysoki garnek. Przydaje się również do przyrządzania w całości długich warzyw, takich jak szparagi.
  • Łyżka lub szczypce do spaghetti pozwalają błyskawicznie zapanować nad niesfornym makaronem i wygodnie rozłożyć go na talerze. To także ciekawe akcesoria dekoracyjne podkreślające zainteresowanie kuchnią włoską.

Wygodne talerze do makaronu pozwalają pięknie podać spaghetti, penne czy azjatyckie noodle. W głębokich talerzach aromaty perfekcyjnie się łączą i mieszają, co tylko zwiększa doznania smakowe!