Talerze do sushi

Talerze do sushi

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Talerze do sushi-poradnik Westwing

Sushi zawędrowało do Polski w latach 90., wraz ze zmianami ustrojowymi. Otwarcie się na azjatyckie smaki trwa do dziś i choć prawdziwy boom na sushi-bary już minął, to jednak wciąż wyprawa na ten japoński przysmak lub samodzielne przyrządzanie go w domu to ważny rytuał wielu smakoszów. Aby odpowiednio przygotować i zaserwować sushi, należy mieć zestaw praktycznych akcesoriów. Mata bambusowa, pałeczki, miseczki do sosu sojowego to jedno – trudno wyobrazić sobie kosztowanie sushi bez talerzy i półmisków. W Japonii tradycyjne talerze do sushi wykonuje się z miejscowej ceramiki. Są zwykle podłużne, często prostokątne, a w ich designie minimalizm łączy się z elegancją. Tymi zasadami należy kierować się również w Polsce, wybierając talerze do sushi.

Sushi – symbol Japonii?

Choć sushi jest zwykle pierwszym skojarzeniem z kuchnią japońską, w Kraju Kwitnącej Wiśni uchodzi za raczej ekskluzywny przysmak i nie jest spożywane na co dzień. A że to danie z wyższej półki, wymaga odpowiedniego podejścia, które przeradza się w zestaw rytuałów. Podstawą każdego sushi jest ryż z dodatkiem octu ryżowego – stąd też pochodzi nazwa dania, czyli od „zakwaszanego ryżu”. Rodzajów sushi jest mnóstwo, a w kulturze zachodniej wykształciły się kolejne, niezależne od receptur z Dalekiego Wschodu. Znakiem rozpoznawczym przysmaku są kawałki surowych ryb i owoców morza, co dla niektórych osób stanowi konsumenckie wyzwanie! Najbardziej znane jest tzw. maki, czyli ryż z dodatkami w płacie wodorostów nori.

Talerze do sushi i inne akcesoria

Wbrew pozorom przygotowywanie sushi w domowych warunkach nie jest trudne, wymaga jednak odrobiny wiedzy i trzymania się serii zasad. Trudno to osiągnąć bez odpowiednich akcesoriów. Do zwijania rulonów z wodorostów nori przydaje się mata bambusowa. Gdy przysmak jest już gotowy, należy go właściwie zaserwować. Duże talerze do sushi i półmiski to pierwszy krok – można na nich ułożyć pocięte ruloniki, tak by każdy z gości samodzielnie skomponował swoje menu. Sushi je się albo pałeczkami, albo rękami – nie ma tu restrykcyjnych zasad.

Wszyscy ucztujący powinni mieć talerze do sushi, miseczki z sosem sojowym oraz pałeczki – w końcu nie każdy preferuje jedzenie rękami! Typowo japońskie talerze wykonane są z lśniącej ceramiki. Są podłużne, często prostokątne, ale też dość drogie i trudno dostępne. Dlatego świetną alternatywę stanowi rodzima ceramika. Inspirując się Dalekim Wschodem, można wybrać również talerze do sushi wykonane z drewna bambusowego. Bez względu na materiał warto pamiętać, by talerze były odpowiednio pojemne i by zawsze znalazło się na nich miejsce na płaty marynowanego imbiru oraz odrobinę wasabi.

Mniej „ortodoksyjni” wielbiciele kuchni japońskiej powinni zwrócić uwagę na nowoczesne, ciekawe rozwiązania, jeśli chodzi o talerze do sushi. Przykładowy projekt to talerz z wbudowaną miseczką na sos sojowy w środkowej części.

Savoir-vivre po japońsku

Bez względu na to, w jak dużym gronie osób spożywa się sushi, warto trzymać się kilku uniwersalnych zasad!

  • Sushi je się albo pałeczkami, albo rękami. Wyjątek stanowi sashimi, które spożywa się zawsze pałeczkami.
  • Nabierając swoją porcję pałeczkami, należy używać ich drugiej strony – nie tej, którą spożywa się sushi.
  • W sosie sojowym moczy się tylko kawałek sushi, najlepiej od strony ryby. Ryż z nadmiarem sosu traci bowiem swoje walory smakowe, a także może się rozkleić.
  • Sushi spożywa się w całości na jeden kęs. Nigdy nie należy zostawiać resztek na talerzu, szczególnie w restauracji – kucharz może to uznać za obrazę!
  • Każdy nakłada sushi samodzielnie. Podawanie go komuś wiąże się bowiem z… japońskimi rytuałami pogrzebowymi.
  • Pomiędzy kęsami warto przegryźć odrobinę marynowanego imbiru, który oczyszcza kubki smakowe.

Zestawy do sushi i parzenia herbaty to typowe akcesoria w domu miłośnika Japonii, a także znakomity pomysł na prezent. Każdy komplet do ryżowo-rybnej uczty powinien zawierać poręczne i eleganckie talerze do sushi, miseczki i pałeczki. Warto do razu nabyć większy zestaw, w którym znajdą się naczynia i akcesoria również do innych dań, takich jak wszechobecna w Kraju Kwitnącej Wiśni zupa ramen.