Talerze porcelanowe

Talerze porcelanowe

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Talerze porcelanowe-poradnik Westwing

Każdy posiłek, jeśli jest odpowiednio zaserwowany, smakuje o wiele lepiej – potwierdzają to badania psychologiczne. Nic zatem dziwnego, że piękne, a zarazem praktyczne naczynia na dobre zadomowiły się w kuchniach. Eleganckie serwisy porcelanowe na 4, 6, 8 czy 12 osób pozwalają zgromadzić w jednym miejscu wszystko, co potrzebne. W zestawie nie powinno zabraknąć talerzy – najlepiej płaskich i głębokich, a do tego mniejszych, deserowych. Talerze porcelanowe to kraina ciekawego designu, w której wielowiekowa tradycja kreatywnie łączy się z nowoczesną fantazją, a także nastawieniem na funkcjonalność. Sprawdź, jak wybierać talerze porcelanowe, by idealnie pasowały i do gustu domowników, i do stylu aranżacyjnego.

Różne odmiany porcelany

Porcelanowe dzieła powstają od wieków w dwóch kręgach kulturowych – w Chinach i w Europie Zachodniej. Na Dalekim Wschodzie wynaleziono ją o wiele wcześniej, bo już w VII wieku. Na Starym Kontynencie za ojczyznę porcelany uznaje się Niemcy, a dokładniej Miśnię. Symboliczną datę stanowi 1709 rok, kiedy to Johann Friedrich Böttger wyprodukował białą twardą porcelanę.

Porcelana chińska określana jest jako miękka, ponieważ zawiera mniej kaolinu niż europejska (twarda). Szczególną, najbardziej cenioną odmianą tej pierwszej jest porcelana kostna, zwana też bone china. Jej twórcą jest Anglik Thomas Frye. Porcelanę kostną zaczął produkować w 1745 roku, jednak prawdziwe uznanie zyskała nieco później, bo na przełomie XVIII i XIX wieku. Bone china wytwarza się z domieszką spopielonych kości, przez co wyróżnia się większą lekkością, a także jest subtelnie transparentna. Talerze z porcelany bone china to prosty sposób na wywołanie zachwytu wśród gości.

Klasyczne talerze porcelanowe

Mimo ogromnego postępu technologicznego porcelana niewiele się zmieniła od wieków. Wyróżnia się tylko większą solidnością, a wiele serwisów można wygodnie myć w zmywarce. Talerze porcelanowe w stylu klasycznym doskonale sprawdzają się w każdej aranżacji, w której elegancja wchodzi w udany duet z przytulnością. Podstawową barwą takich talerzy jest zawsze biel, a dekor inspirowany jest przede wszystkim światem natury. Mogą to być ornamenty roślinne, kompozycje kwiatowe, pejzaże czy sielskie sceny rodzajowe. Ponieważ rozwój europejskiej porcelany to XVIII wiek, w dekorze do dziś zachowały się zwiewne formy i miękkie linie znane chociażby z malarstwa w stylu rokoko. Talerze porcelanowe mogą być w całości pokryte dekoracyjnymi motywami bądź tylko na obrzeżach. Warto wybierać modele okrągłe o gładkich bądź lekko falujących krawędziach.

Talerze porcelanowe w stylu nowoczesnym

Styl nowoczesny odcisnął swoje wyraźne piętno także na porcelanie. Czym wyróżniają się zatem nowoczesne talerze porcelanowe?

  • Proste formy – designerzy najczęściej rezygnują z falujących krawędzi, a talerze porcelanowe mają formę kół, kwadratów, a także prostokątów. Dzięki temu sprawdzają się też jako tace serwingowe. Osobną grupę produktów stanowią talerze porcelanowe o mniej standardowych formach – asymetrycznych, opływowych albo inspirowanych kulinariami, na przykład w kształcie ryb.
  • Oszczędny dekor – to duży ukłon w stronę minimalizmu. Zamiast feerii rokokowych barw pojawiają się proste motywy dekoracyjne.
  • Szersza gama kolorystyczna – choć biel wciąż jest królową porcelany, równie łatwo można znaleźć naczynia w bardziej soczystych barwach, a także czarne. Te ostatnie mają ciekawą właściwość psychologiczną – zaserwowane na nich desery wydają się mniej słodkie!

Elegancja w wydaniu klasycznym bądź nowoczesnym – tym wyróżnia się talerz porcelanowy. Ich większa kolekcja to domowy niezbędnik przydatny zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.