Tarka do cytrusów

Tarka do cytrusów

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Tarka do cytrusów-poradnik Westwing

Pyszne cytryny, pomarańcze, grapefruity i limonki to kopalnia witamin. Ci, którzy uwielbiają te owoce, zwykle przygotowują z nich soki, konfitury i sałatki, zajadają się miąższem, a skórki zwykle wyrzucają do kosza. Okazuje się jednak, że skórka cytryn i pomarańczy jest pełna składników niezwykle korzystnych dla naszego zdrowia. Zawiera kilkadziesiąt rodzajów flawonoidów oraz więcej błonnika i witamin niż sam owoc.

Skórkę cytrusów takich jak cytryna, pomarańcza czy limonka, zwaną także z języka angielskiego zest, warto więc wykorzystywać w kuchni na co dzień. Z pomocą przyjdą nam specjalne akcesoria kuchenne, czyli praktyczna tarka do cytrusów i zester, które zetrą lub potną skórkę na wąziutkie, długie paski.

Zester i tarka do cytrusów

Zester to praktyczna tarka do cytrusów, która ściąga i ścina skórkę. Zester tnie wierzchnią część skórki owocu na długie paski. Zestery mają zwykle około dziesięciu centymetrów długości i złożone są z rączki oraz ostrza zaopatrzonego w okrągłe otworki o ostrych brzegach.

Przy ścieraniu skórki z owoców przydaje się również specjalna tarka do cytrusów, pokryta rzędami ząbków. Nowoczesne tarkizest do cytrusów i zestery mają zwykle ergonomiczne kształty i uszka umożliwiające zawieszenie tych akcesoriów na haczykach. Tarka do cytrusów jest przeważnie wykonana ze stali nierdzewnej.

Skórkę z cytrusów można dodawać do marynat i sosów. Deserom i ciastom nadają aromat i kolor, dzięki czemu z powodzeniem zastępują sztuczne barwniki. Paski skórki można także wykorzystywać jako jadalne ozdoby deserów lub drinków. Do tych celów należy ścierać jedynie zewnętrzną, pomarańczową, żółtą lub zieloną warstwę skórki, pozostawiając białą część zwaną albedo. Warstwa albedo jest gorzka i wiele osób za nią nie przepada, ale ta biała skórka jest jak najbardziej jadalna i polecana osobom rozpoczynającym nową dietę. Albedo zawiera pektyny, które pęcznieją w układzie pokarmowym i zmniejszają apetyt.

Zalety skórki cytrynowej:

  • skórka z cytryny zwalcza drobnoustroje
  • reguluje też ciśnienie krwi
  • zapobiega depresjom
  • olejek cytrynowy wyciskany ze skórki wzmacnia układ odpornościowy

Zalety skórki z pomarańczy:

  • ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne
  • pomaga w utracie wagi
  • obniża poziom cholesterolu
  • łagodzi problemy z oddychaniem
  • związki zawarte w albedo hamują wzrost i podział już istniejących komórek nowotworowych

Kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa – przepis

Potrzebne będą:

  • 6 pomarańczy z grubą skórką lub 6 cytryn
  • 2 szklanki cukru
  • ¼ szklanki wody
  • tarka do cytrusów

Pomarańcze dokładnie umyj i sparz. Użyj tarki do cytrusów bądź zestera i zetrzyj skórkę z owoców. Paski pokrój w kosteczkę. Pokrojoną skórkę zalej wrzącą wodą i gotuj przez pięć minut. Wodę wylej. Wymieszaj w garnku przygotowaną wodę z cukrem. Wrzuć skórkę z pomarańczy lub cytryn i gotuj bez przykrycia, aż stanie się półprzezroczysta. Gotowanie powinno trwać około 45 minut. Tak przygotowaną skórkę z syropem przełóż do słoiczków. Smacznego!

Tarka do cytrusów i nie tylko

Dobrze wyposażona kuchnia to idealne miejsce do poszukiwania nowych inspiracji i kulinarnych przygód. Niezawodne garnki i patelnie oraz profesjonalny sprzęt AGD to podstawa. W codziennych zmaganiach przydatne są jednak również profesjonalne akcesoria do krojenia. W każdej kuchni znajdzie się uniwersalna tarka do warzyw, ale może warto pomyśleć również o bardziej specjalistycznych akcesoriach? Miłośnikom deserów oraz kolorowych drinków na pewno przyda się także praktyczna tarka do cytrusów. W ofercie Westwing znajdziesz najlepsze akcesoria kuchenne w promocyjnych cenach. Dołącz do naszego klubu zakupowego, a nowa tarka do cytrusów już wkrótce znajdzie się w Twojej kuchni!

Nadchodzące promocje