Tarka do czekolady

Tarka do czekolady

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Tarka do czekolady-poradnik Westwing

Kult picia czekolady zapoczątkowali Majowie zamieszkujący tereny dzisiejszego Południowego Meksyku.  Na samym początku czekolada uważana była za przysmak bogów. Picie tego gorzkiego napoju było rytuałem, który wykorzystywana podczas wielu ważnych uroczystości. Obecnie miłośnicy łakoci mogą cieszyć się czekoladą w różnej postaci. W przygotowaniu pysznych deserów pomocna będzie tarka do czekolady. Czekoladowe wiórki sprawią, że deser będzie pięknie się prezentować i jeszcze lepiej smakować.

Jak zetrzeć czekoladę na tarce?

Tarka do czekolady posiada odpowiedniej wielkości oczka i ostre ostrza, które zetrą czekoladę na drobne kawałki. Istnieje kilka rodzajów tarek do czekolady. Jedną z nich jest tradycyjna tarka prosta, która złożona z jednej powierzchni tnącej osadzonej w plastikowym lub stalowym trzonie. Od zwykłej tarki różni się przede wszystkim mniejszą powierzchnią tarcia.

praktyczna tarka do czekolady

Zazwyczaj tarka do czekolady jest jest też dłuższa, dzięki czemu można wygodniej zetrzeć małe kawałki czekolady. Innym rodzajem tarki do czekolady jest tarka do czekolady z tłokiem. Kręcąc tłokiem, w szybki i łatwy sposób otrzymamy posypkę z czekolady. W takiej tarce można zetrzeć również orzechy włoskie i migdały.

Czekoladowe słodkości na każdą okazję

Najczęstszą formą podawania czekolady jest czekolada w tabliczkach, batonikach i cukierkach. W chłodniejsze dni dużą popularnością cieszy się również gorąca czekolada przygotowywana na bazie mleka i wody. Tarka do czekolady umożliwi też wzbogacenie wielu deserów takich jak ciasta, ciasteczka, cukierki oraz desery lodowe. Jednym z popularnych dodatków podawanym z czekoladą jest chilli, które sprawia, że deser nabiera słodko-pikantnego smaku.

akcesoria kuchenne

Zalety czekolady

Dlaczego po zjedzeniu kilku kostek czekolady poprawia się nam humor i samopoczucie?

tarka do czekolady w różnych rozmiarach

Czekolada posiada wiele substancji, które pobudzają nas do działania. Kofeina działa stymulująco a także oczyszcza skórę z toksyn, działa wyszczuplająco i antycellulitowo. Anandamid powoduje wzrost stężenia serotoniny i endorfin– hormonu szczęścia, dzięki  którym poprawia nam się nastrój, czujemy się zrelaksowani i odprężeni.

uniwersalna tarka do czekolady

Gorzka czekolada zawiera dużo magnezu, którego ułatwia wchłanianie wapnia, oraz przeciwdziała stresom. W czekoladzie zawarte są również witamity: A, B1, B2, B3, E i PP.

Pozytywne efekty stosowania czekolady znalazły zastosowane w kosmetyce. Zabiegi czekoladowe działają relaksująco i uspokajająco. Pozwalają na odprężenie i wyciszenie. Stosowane w kosmetyce masło kakaowe nawilża, wygładza i ujędrnia skórę.

Nadchodzące promocje