Tarka do czosnku

Tarka do czosnku

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Tarka do czosnku-poradnik Westwing

W starożytnym Egipcie podawano go niewolnikom w ramach ochrony przed czerwonką, w średniowieczu miał strzec ludzi przed wampirami, a dziś traktowany jest głównie jako doskonała przyprawa i skuteczny antybiotyk. Mowa oczywiście o czosnku. Roślina pochodzi z Azji, a jej walory smakowe i lecznicze wykorzystywane są już od niemal 5000 lat. Jak się okazuje, czosnek łagodzi nie tylko przeziębienia i wspomaga odporność, ale także doskonale wpływa na serce i zapobiega nowotworom. Aromatyczne ząbki należy jeść nie tylko zimą, ale profilaktycznie, przez okrągły rok. Utarty czosnek warto dodawać do masła, jajecznicy czy twarożku. Szatkowanie bywa jednak niełatwe! Podczas kulinarnych szaleństw niezbędna jest zatem wygodna tarka do czosnku.    

Zanim powstała tarka do czosnku…

Cynowa tarka została wynaleziona w 1540 roku przez Francuza, Francoisa Boulliera. W XVI wieku we Francji jedzenie mięsa często uznawano za niebezpieczne ze względu na rozmaite choroby zwierzęce. Prym na rynku zaczął wieść nabiał. Sery wytwarzano na potęgę – były wśród nich zarówno miękkie, kremowe przysmaki, jak i twarde rarytasy podobne do parmezanu. Krojenie tych drugich nie należało do najłatwiejszych, stąd w głowie Boulliera narodziła się wizja tarki. Co ciekawe, zmyślne XVI-wieczne akcesoria do dziś można podziwiać we francuskim muzeum Le Hevre. W kolejnych dekadach sery stały się dobrem luksusowym, a tarka gościła wyłącznie w domach arystokracji. Dopiero XIX wiek przyniósł wersję tarki, jaką znamy. Dziś tarka do czosnku, warzyw czy owoców to standardowe wyposażenie kuchenne.

Tarka do czosnku nie jedno ma imię

Ucieranie czosnku nie należy do najłatwiejszych, ze względu na niewielkie rozmiary ząbków warzywa. Klasyczną tarką łatwo pokaleczyć opuszki palców. Specjalna tarka do czosnku sprawi, że czynność stanie się o wiele prostsza!

  • Tarka do czosnku z szufladą i dociskaczem – model wykonany zazwyczaj z plastiku i stali nierdzewnej. Tarka wyposażana jest w specjalną szufladką mocowaną na niewielkich szynach, w której umieszcza się ząbki czosnku. Całość należy przykryć dociskaczem. Suwając szufladką w dół i w górę czosnek utrzesz błyskawicznie, a ostrza nie poranią palców.
  • Ceramiczna tarka do czosnku – tarka przypomina wyglądem miseczkę, w której znajduje się specjalne wybrzuszenie zwieńczone niewielkimi, ceramicznymi kolcami. Ucierany czosnek zsuwa się na dno miski okalające kolczastą wypukłość. Tarki te nie należą do najpraktyczniejszych, jednak miewają bardzo ciekawy design. Warto potraktować je jako dekoracje i wyeksponować np. na blacie kredensu.
  • Elektryczna szatkownica – tym, którym nie wystarczy ręczna tarka do czosnku, polecamy nowoczesne szatkownice. Te wielofunkcyjne narzędzia kuchenne z łatwością poszatkują nie tylko czosnek, ale również cukinię na placuszki czy owoce na pyszny mus. Modele posiadają nawet pięć wkładek tnących o różnej wielkości oczek.

Jeśli nie tarka do czosnku to co?

Tarka do czosnku to nie jedyne narzędzie, dzięki któremu szybko rozdrobnisz aromatyczne ząbki. Z pomocą może przyjść także specjalny siekacz. Czosnek należy obrać z łupin i wrzucić do stalowego urządzenia przypominającego młynek. Kilka obrotów głowicy wystarczy, aby otrzymać cieniutkie plasterki czosnku. Produkt sprawdza się doskonale, kiedy zamiast czosnkowej papki, chcesz otrzymać kształtne talarki. Jeśli jednak zależy Ci na takiej samej miękkiej masie jaką zapewnia tarka do czosnku, lepiej sięgnąć po praskę. Warto zainwestować w model ze stali nierdzewnej wyposażony w plastikowy przyrząd do usuwania pozostałości po ząbkach.

„Na bóle duszy i ciała czosnek najlepiej działa” – brzmi zabawne powiedzenie jednego z bohaterów polskiego serialu komediowego. Istotnie! Czosnek nie tylko dzielnie staje do walki z chorobami, ale również poprawia nastrój i ma lekkie działanie uspakajające. Zatem na jesienną chandrę przyda się nie tyle tabliczka mlecznej czekolady, ile wygodna tarka do czosnku!