Tarka

Tarka

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Tarka-poradnik Westwing

Tarka jest jednym z tych przyrządów, bez których trudno wyobrazić sobie codzienną pracę w kuchni. Surówki ze startych warzyw są smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadów, a serowe posypki stanowią podstawowy składnik zapiekanek. Na przygotowywanie posiłków nie ma przeważnie zbyt wiele czasu, tak więc, aby tarka dobrze spełniała swoje zadanie, musi być poręczna i solidnie wykonana.

Choć tarki to niezwykle proste akcesoria kuchenne, w ostatnich latach w sprzedaży pojawiło się wiele modeli o niestandardowej konstrukcji, wyposażonych w dodatkowe elementy ścierające. Przystępując do robienia posiłku, warto wybrać taką tarkę, która usprawni cały proces, a jednocześnie zapewni odpowiedni komfort użytkowania, oszczędzając nam nieprzyjemnych zadrapań i skaleczeń.

Tarki ręczne

Podstawową cechą odróżniająca poszczególne modele tarek jest ilość i rodzaj powierzchni tnących. Tarki mogą być wyposażone w większe lub drobniejsze ząbki, umożliwiające pokrojenie warzyw w długie tasiemki bądź rozdrobnienie ich na miękką papkę. Poszczególne powierzchnie tnące umieszczane są pod różnymi kątami, żeby zmaksymalizować kontakt produktu z ostrzami i zwiększyć efektywność pracy. Najczęściej spotykane typy tarek to:

Tarki płaskie ― proste i poręczne tarki złożone z jednej powierzchni tnącej osadzonej w plastykowej lub stalowej obudowie. Nie zajmują dużo miejsca i bez problemu można umieścić je w każdej wielkości naczyniu. Łatwo nimi manipulować, ale do ścierania konieczne jest znalezienie odpowiedniego punktu oparcia. W celu zwiększenia stabilności tarki płaskie bardzo często produkowane są w postaci metalowych nakładek na pojemniki, co pozwala jednocześnie uniknąć niepotrzebnego brudzenia naczyń.

Tarki czworościenne ― najbardziej popularne tarki w formie metalowych prostopadłościanów wyposażonych w dwie powierzchnie tnące i przymocowaną u góry rączkę. Są stabilne i umożliwiają starcie jedzenia na mniejsze lub drobniejsze kawałki. W nowszych modelach w ostrza wyposażone są wszystkie cztery powierzchnie, co pozwala na rozdrabnianie różnych typów produktów.

Tarki piramidki ― tarki w formie ostrosłupa o czterech powierzchniach tnących. Podstawa urządzenia często wykończona jest specjalnymi antypoślizgowymi nakładkami. Tarkę trzyma się za pomocą przymocowanej u góry, wygodnej gałki.

Tarki obrotowe ― tarki składające się z bębna z metalowymi ostrzami, korbki i pojemnika, w którym umieszcza się przeznaczony do starcia składnik. Taka konstrukcja powoduje, że produkt jest rozdrabniany równomiernie na całej powierzchni, a po zakończeniu pracy nie zostają małe kawałki jedzenia, które trudno chwycić w palce i zetrzeć do końca. Dzięki korbce ścieranie przebiega bardzo szybko, a dłoń nie jest narażona na bezpośredni kontakt z ostrzami.

Tarki elektryczne

Tarki elektryczne to wygodne rozwiązanie dla tych, którzy często przygotowują obiady dla większej liczby osób. Tego typu urządzenia zwykle wyposażone są w kilka wymiennych końcówek, pozwalających na starcie produktu dokładnie w preferowany przez nas sposób. Przeglądając ofertę, warto zapoznać się z mocą przerobową danego modelu i zwrócić uwagę na rodzaj zasilania. Tarki działające na baterię to wygodne rozwiązanie, jeżeli nie możemy ustawić urządzenia bezpośrednio obok źródła prądu. Dobrze sprawdzają się również małe tarki przenośne, przypominające wyglądem dziadka do orzechów. Podczas posiłku można w każdej chwili zabrać urządzenie do salonu i na bieżąco dorobić potrzebną ilość surówki lub sera.

Nie tylko do warzyw

Dobra tarka ze stali nierdzewnej poradzi sobie oczywiście z każdym rodzajem produktu, ale ścierając czekoladę, ser lub skórki owoców, warto zaopatrzyć się w przyrząd przeznaczony specjalnie do tego celu. Profesjonalne tarki do rozdrabniania poszczególnych typów składników wyposażone są w ostrza zaprojektowane do przerabiania żywności o określonej konsystencji. Od tarki do warzyw często różnią się też konstrukcją. Praktyczne akcesoria do tarcia sera, cytrusów i czekolady to idealny wybór dla wszystkich miłośników zapiekanek i słodkich deserów.

Tarka — praktyczny prezent

Dobrej jakości, wielofunkcyjna tarka to doskonały pomysł na prezent. Jeżeli wśród naszych znajomych są jacyś miłośnicy gotowania lub świeżych, zdrowych sałatek, niezawodna tarka do warzyw może być prawdziwym strzałem w dziesiątkę!  Zwykła, jednostronna tarka przeważnie będzie już na wyposażeniu dobrze zaopatrzonego gospodarstwa, warto jednak rozważyć zakup tarki wielofunkcyjnej lub tarki dostosowanej do konkretnego typu produktu. Amatorom zapiekanek i tart przyda się praktyczna tarka do sera, miłośnikom kolorowych drinków zester do cytrusów, a wielbicielom słodkich deserów ― mała tarka do czekolady lub orzechów. W ofercie Westwing znajdziesz szeroki wybór akcesoriów kuchennych w najlepszych cenach. Zarejestruj się na naszej stronie i już dziś wybierz idealną tarkę do swojego domu!

Nadchodzące promocje