Termos obiadowy

Termos obiadowy

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Termos obiadowy-poradnik Westwing

Wybierając się w dłuższą podróż, przygotowuje się zwykle poręczną przekąskę na drogę. Nie zawsze mamy możliwość zjedzenia w trasie ciepłego posiłku, czasem zniechęcają też koszta zatrzymania się w lokalu lub na stacji benzynowej. Prowiant na drogę nie musi się jednak ograniczać do kanapek! Skoro można mieć przy sobie termos z gorącą herbatą, dlaczego nie zrobić tego samego z obiadem?

Pojemny termos obiadowy pozwoli cieszyć się smakiem domowych potraw także daleko od własnej kuchni. Dzięki niemu oszczędzi się czas i pieniądze w podróży. Idealnie sprawdzi się też jako pojemnik na lunch do pracy. Latem może natomiast pełnić rolę przenośnej chłodziarki – trzymana w nim żywność utrzymuje temperaturę nawet przez kilka godzin. No to w drogę!

Na jakiej zasadzie działa termos?

Termos to naczynie o podwójnych ściankach, między którymi panuje tak zwana próżnia techniczna. Bardzo niskie ciśnienie ogranicza przenoszenie ciepła z zewnątrz. Same ścianki są ponadto bardzo cienkie i pokryte lustrem srebrnym. Maksymalnie ogranicza to ich udział w wymianie ciepła także przez promieniowanie. Produkty trzymane w termosie długo zachowują pożądaną temperaturę. Termosy do napojów przydają się więc zarówno do gorącej herbaty, jak i chłodnego soku. Natomiast termosy obiadowe pozwalają cieszyć się gorącą zupą i drugim daniem albo świeżą sałatką nawet kilka godzin po przygotowaniu.

Na co zwrócić uwagę, wybierając termos obiadowy?

Jak każde naczynie, termos powinien być nie tylko praktyczny, ale też przyjemny dla oka. Różnorodność dostępnych na rynku kolorów i kształtów pozwoli każdemu znaleźć coś dla siebie. Termos musi jednak przede wszystkim dobrze spełniać swoje zadanie i oczekiwania użytkownika. Dlatego oprócz walorów estetycznych termosu warto zwrócić uwagę na trzy rzeczy:

  • Pojemność – należy ją dopasować do indywidualnych potrzeb. Małe termosy obiadowe dla dzieci mieszczą około 350 ml jedzenia. Najczęściej wybiera się praktyczny termos o półlitrowej pojemności. Na wyjazdy w większym gronie można natomiast kupić nawet wielokomorowy termos obiadowy, który pomieści łącznie 3 litry żywności.
  • Liczba komór – wnętrze termosu może się składać z pojedynczej komory albo być podzielone na kilka mniejszych pojemników. Powinni to wziąć pod uwagę szczególnie miłośnicy zup!
  • Materiał obudowy – najczęściej jest to tworzywo sztuczne albo stal nierdzewna. Plastik daje duże pole popisu projektantom, którzy mogą nadawać termosom oryginalne kształty oraz bez ograniczeń bawić się kolorami. Termos stalowy jest natomiast bardziej odporny na uszkodzenia, dzięki czemu szczególnie dobrze sprawdza się w podróży.

Alternatywa dla termosów

Sprawdzoną alternatywą dla termosu obiadowego jest bardziej pojemna torba termoizolacyjna. Podobnie jak termos, specjalna torba termiczna zapewnia utrzymanie zarówno wysokiej, jak i niskiej temperatury żywności. Oprócz korzystnej ceny torby termoizolacyjne oferują też najczęściej ciekawe wzornictwo i są utrzymane w pozytywnych kolorach. Dzięki nim rodzinny piknik stanie się jeszcze przyjemniejszy!

Nadchodzące promocje