Tłuczek

Tłuczek

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Tłuczek-poradnik Westwing

Umiejętnie dobrane akcesoria kuchenne ułatwiają przygotowywanie potraw, umilają czas, a nic nie stoi na przeszkodzie, by także dekorowały kuchnię. Tradycyjne receptury dań polskich mają określone wymagania, a bez poręcznych pomocników trudno się obyć. Z tłuczkiem do mięsa uda się przygotować idealnie cienkie kotlety schabowe i drobiowe oraz zrazy. Z kolei tłuczek do ziemniaków pozwala szybko przerobić ugotowane kartofle w apetyczne purée. Trudno sobie też wyobrazić kiszenie kapusty bez regularnego ugniatania jej w beczce – a to już zadanie dla tłuczka do kapusty. Choć wszystkie te akcesoria mają różne funkcje, łączy je jedno: są przyjaciółmi pracy w kuchni.

Pomocnik kucharza

Każdy tłuczek, bez względu na swoje przeznaczenie, składa się z poręcznego uchwytu oraz końcówki, która popisowo odgrywa swoją rolę kuchenną. Tłuczki wykonuje się z różnych materiałów. Bardzo ważne jest to, by były łatwe do utrzymania w czystości oraz dobrze zabezpieczone przed wilgocią. Warto wybierać akcesoria, których metalowe elementy powstały ze stali nierdzewnej, chromowanej bądź aluminium. Wszystkie wymienione materiały są odporne na korozję, która jest największym wrogiem metalu. Tłuczki drewniane muszą być zaś odpowiednio zaimpregnowane. Warto zawsze sprawdzać, czy lakier użyty do ich produkcji jest ekologiczny i bezwonny, tak by nie wpływał na smak przygotowywanych potraw. Dużą popularnością cieszą się akcesoria kuchenne z lekkiego i solidnego drewna bambusowego. Powód jest prosty: doskonale radzą sobie z wilgocią. Ponadto wyróżniają się ciepłą karmelową barwą.

Tłuczki do różnych zadań

Jak sama nazwa wskazuje, tłuczki służą do „tłuczenia”, czyli po prostu ugniatania bądź ubijania żywności. Każdy z nich, zależnie od funkcji, ma nieco inny kształt:

Tłuczek do mięsa – każdy miłośnik kotletów schabowych doskonale zna ten praktyczny, poręczny dodatek. Lekki trzonek zawsze połączony jest z walcowatym bądź sześciennym metalowym elementem, który na powierzchni ma charakterystyczne wypustki. To dzięki nim – oraz ciężkości – można za pomocą kilku żwawych ruchów szybko ubić kotlet.

Tłuczek do ziemniaków – zwieńczony jest albo metalową płytką z dziurkami, albo ma formę sinusoidy. Pozwala szybko zamienić ziemniaki w pyszne maślane purée. Miłośnicy nowinek z odległych stron świata powinni pamiętać, że za pomocą tłuczka można też zrobić słodkie purée z batatów.

Tłuczek do kapusty – najczęściej jest w całości wykonany z drewna. Przydaje się podczas kiszenia kapusty, którą trzeba mocno ugniatać w beczce.

Tłuczek do ziemniaków i inne akcesoria kuchenne

Poręczny tłuczek do mięsa

Podstawowe wyposażenie miłośnika kuchni polskiej nie musi być skomplikowane i bardzo rozbudowane, ale nie może w nim zabraknąć tłuczka do mięsa. Trudno sobie bowiem wyobrazić cienkiego, chrupiącego i idealnie wysmażonego schaboszczaka bez wcześniejszego ubicia go za pomocą tłuczka. Warto wybierać modele ciężkie i o krótszej rączce. Za ich pomocą szybciej uda się spłaszczyć mięso schabowe, a nieduża rączka to mniejsze „zamachy”, a przez to też nieduży wysiłek. Typowy tłuczek do mięsa składa się ze smukłej rączki i ciężkiego, najczęściej metalowego „klocka”, który z jednej lub dwóch stron pokryty jest wypustkami. Im więcej typów wypustek, tym tłuczek jest bardziej wielofunkcyjny, bo można go używać do większej liczby potraw mięsnych. Gładka powierzchnia albo z niedużymi wypustkami przydaje się do delikatniejszego mięsa, na przykład drobiowego.

Metal, drewno i tworzywa sztuczne

Tłuczki do mięsa wykonuje się z różnych materiałów, jednak najwięcej modeli powstaje z metalu i drewna.

Tłuczek do mięsa metalowy – ciężki, twardy i niezawodny. Najlepiej radzi sobie z twardą sztuką mięsa. Łatwo utrzymać go w czystości, należy tylko unikać zarysowań i chronić go przed korozją.

Tłuczek do mięsa drewniany – dobry wybór dla miłośników ekologii i naturalnych materiałów. Drewniana rączka jest bardzo poręczna, jednak tłuczek powinien być wykonany z ciężkiego drewna. Kluczowe jest odpowiednie zabezpieczenie materiału przed wilgocią. Matowe drewno może być trudniejsze w czyszczeniu, dlatego lepiej wybierać tłuczki o śliskich powierzchniach, czyli pokryte solidnym lakierem. Powinien być on bezwonny i ekologiczny.

Tłuczek do mięsa z tworzywa sztucznego – jest wykonany w całości z tworzywa bądź wzbogacony o metalowe elementy, przede wszystkim wypustki. To świetny wybór do kuchni nowoczesnej, pełnej kolorów. Tworzywa często czarują soczystymi barwami, przyjmują też oryginalne, intrygujące formy. Taki tłuczek do mięsa jest również kuchenną dekoracją.

Nietypowe tłuczki do mięsa

Rączka plus kubik albo walec – to najpopularniejszy, najczęściej wybierany tłuczek do mięsa. Na tym jednak nie koniec możliwości! Bardzo ciekawie prezentuje się tak zwany kastet do mięsa. Korzystanie z niego wymaga mniejszego wysiłku, a charakterystyczne otwory są przystosowane do dłoni – można w nie wygodnie wsunąć palce. Kastety do mięsa wykonuje się najczęściej z metalu.

Tłuczki do mięsa wielofunkcyjne to inne ciekawe rozwiązania. Takie akcesorium może być i tłuczkiem, i siekaczem do mięsa, a nawet moździerzem. To świetny wybór do niedużej kuchni, gdzie wielofunkcyjne akcesoria są bardzo cenione, ponieważ zajmują mniej miejsca.

Warto też zwrócić uwagę na tłuczek do miejsca w formie stempla. Ubijanie sztuki mięsa za jego pomocą jest łatwiejsze, wystarczą mocne pionowe ruchy. Wadą takiego rozwiązania jest tylko jeden rodzaj wypustek.

Tłuczek do moździerza

Moździerz pozwala wydobyć z przypraw najwspanialsze aromaty, a w rezultacie dobrze przyprawić przygotowywane smakołyki. Najczęściej sprzedawany jest od razu w zestawie z tłuczkiem. I to właśnie ten dodatek służy do wykonywania całej pracy. Tłuczek do moździerza powinien być bardzo twardy, tak by pozwalał rozgnieść ziarenka przy minimalnym wysiłku. Popularny model porcelanowy dobrze sobie radzi z większością przypraw. Gdy jednak potrzeba rozprawić się z naprawdę twardymi zawodnikami, lepszy będzie tłuczek kamienny, na przykład granitowy czy marmurowy. To przy okazji wspaniała kuchenna dekoracja.

Kolorowe akcesoria kuchenne

Nowoczesne akcesoria kuchenne

Gotowanie jest w ostatnich latach bardzo modne, a ponieważ w kuchniach króluje styl nowoczesny, designerzy starają się wychodzić naprzeciw oczekiwaniom gotujących. Klasyczne metalowe akcesoria kuchenne, w tym tłuczki, przyjmują niebanalne formy, są też dostępne w różnych barwach. Z metalem wspaniale komponują się soczyście kolorowe uchwyty z silikonu. Materiał ten jest odkryciem ostatnich lat. Wyróżnia się dużą solidnością, nie nagrzewa się, a przy okazji pozwala wprowadzić do kuchni nutkę designerskiej fantazji. Na drugim biegunie sytuują się produkty kuchenne minimalistyczne. Mogą być w całości wykonane z jednego materiału. Tu bez wątpienia króluje lśniący metal. Miłośnicy ekologii mają zaś do wyboru mnóstwo akcesoriów kuchennych wykonanych z drewna. Gatunki egzotyczne, takie jak bambus, są odporne na wilgoć i nie wymagają dodatkowych lakierów ochronnych.

Idealnie wysmażony kotlet schabowy, pachnące masłem ziemniaczane purée oraz surówka z kiszonej kapusty – to typowy niedzielny obiad w wielu polskich domach. Trudno wyczarować takie danie bez odpowiednich akcesoriów, jakimi są tłuczki. Warto zatem mieć je we własnej kuchni!