Toster

Toster

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Toster-poradnik Westwing

Pieczywo jest nieodłącznym elementem każdego śniadania. Choć chętnie raczymy się świeżym, chrupiącym chlebem domowej produkcji, pysznym urozmaiceniem porannego posiłku mogą być również tosty. Doskonale smakują na słodko, posmarowane konfiturą, oraz w wersji wytrawnej ― z serem lub szynką. Do ich przygotowania potrzebujemy jedynie odpowiedniego tostera.

Pod nazwą toster kryje się obecnie wiele różnych produktów wyposażonych w rozmaite funkcje. Jakiego typu urządzenie wybrać i jakie kryteria powinno spełniać? Poniżej przedstawiamy krótki przegląd podstawowych modeli tosterów oraz wskazówki dotyczące ich wyboru.

Toster pionowy

To najbardziej popularne i najprostsze urządzenie tego typu. Pieczywo wkłada się do umieszczonych u góry szczelin. Większość modeli wyposażona jest w dwa otwory, w zależności od potrzeb można jednak znaleźć tostery umożliwiające przygotowanie na raz aż czterech kromek chleba. Jeżeli toster ma być również używany do opiekania bułek, dobrze rozejrzeć się za modelem z funkcją regulacji rozmiaru szczelin. Najszybsze przygotowanie pieczywa gwarantują urządzenia o mocy powyżej 1000 W.

Toster zamykany

Zamykane urządzenie, w którym pieczywo umieszczane jest między dwoma aluminiowymi płytkami. Umożliwia przygotowywanie tostów złożonych z dwóch kromek chleba, między które można włożyć na przykład ser lub szynkę. Mając na uwadze komfort użytkowania jednym z najważniejszych kryteriów wyboru jest możliwość wyjęcia płytek, tak aby można je było łatwo wyczyścić. Ze względu na rodzaj wykorzystywanego do tostów nadzienia przydaje się również kilkustopniowa regulacja intensywności opiekania. Zamknięty obieg ciepła w tosterach poziomych powoduje, że urządzenia te nie muszą mieć dużej mocy – 650-750 W to w zupełności wystarczające parametry. Warto natomiast wybrać model, z płytkami zabezpieczonymi dobrej jakości teflonową powłoką, która lepiej zniesie codzienne czyszczenie i szorowanie.

Toster poziomy

To toster, który przypomina trochę mały piekarnik. Kromki chleba układane są na specjalnych rusztach. Jego niewątpliwą zaletą jest możliwość opiekania dużej ilości pieczywa na raz, co idealnie sprawdza się podczas przyjęć i wieczornych spotkań w większym gronie. Takie urządzenie z powodzeniem zastąpi piekarnik. Bez problemu można grillować na nim mięso i warzywa. W przypadku tosterów poziomych jednym z ważniejszych elementów są stabilne, antypoślizgowe nóżki oraz dobry system obiegu ciepła.

Praktyczne rozwiązania

Mimo prostej budowy i zasady działania tostery są nieustannie ulepszane i wyposażane w dodatkowe funkcje, dzięki którym przygotowanie odpowiednio przyrumienionego pieczywa ma być jeszcze łatwiejsze. Oto kilka elementów, na które warto zwrócić uwagę wybierając toster:

  • funkcja ustawienia czasu opiekania ― jedna z najważniejszych dodatkowych funkcji, coraz częściej spotykana w nowoczesnych tosterach. Dzięki niej możemy dokładnie określić, kiedy urządzenie ma zakończyć pracę i bez obaw udać się do innych zajęć. Bardziej rozbudowane tostery są również wyposażone w mini-pamięć, która rejestruje ostatnio wprowadzony czas opiekania i w razie potrzeby potrafi go odtworzyć.
  • programy przeznaczone do rozmrażania lub podgrzewania ― pozwalają znacznie skrócić czas przygotowywania pieczywa, które dopiero co zostało wyciągnięte z lodówki lub lekko podgrzać wystudzone tosty.
  • funkcja automatycznego podnoszenia tostów ― niezwykle przydatna w tosterach zamykanych. Umożliwia sprawdzanie stopnia przyrumienienia pieczywa podczas tostowania. Mechanizm jest przydatny również podczas wyciągania tostów, oszczędzając użytkownikom konieczność żmudnego odklejania tostów od teflonowej powierzchni.
  • Wymienne płytki ― dzięki nim tostery zamieniają się w urządzenia wielofunkcyjne, w których można również opiekać i grillować mięso oraz przygotowywać gofry.
  • Pojemnik na okruchy ― niektóre tostery są wyposażone w wyjmowany pojemnik na okruchy, który można myć w zmywarce. To praktyczne rozwiązanie, znacznie ułatwiające czyszczenie tostera.
  • Obudowa ― powinna być solidna i zapewniać dobrą izolację, a jednocześnie ładnie się prezentować. W sprzedaży dostępne są urządzenia o interesujących, kolorowych obudowach i oryginalnym kształcie, które ożywią i rozweselą każdą kuchnię. Ciekawą ozdobą może być między innymi toster wyposażony w obudową inspirowaną stylem retro.

Jak czyścić toster?

Przygotowywanie tostów to dość brudzące zajęcie, dlatego co jakiś czas należy dokładnie wyczyścić całe urządzenie, aby pozbyć się zalegających w nim resztek tłuszczu i okruchów.

  1. Zaczynamy od odczepienia tacy na okruchy i płytek, a następnie dokładnie wytrząsamy nad zlewem luźne resztki.
  2. Do czyszczenia szczelin i trudniej dostępnych zakamarków przyda się szczoteczka do zębów. Można lekko zmoczyć ją w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń.
  3. Większe elementy tostera wystarczy przetrzeć wilgotną szmatką.
  4. Jeżeli płytki tostera pokryte są teflonową powłoką, podczas mycia nie należy korzystać z szorstkich gąbek i zmywaków.
  5. Tostery nie powinny być myte za pomocą środków chemicznych przeznaczonych do czyszczenia kuchni. Pozostawiony przez mleczka i płyny osad może być niebezpieczny dla zdrowia.
  6. W usnięciu bardziej uporczywych zabrudzeń może być pomocne dodanie do wody odrobiny octu.
  7. Po zakończeniu czyszczenia należy dokładnie wytrzeć toster, aby żadne jego elementy nie zaczęły rdzewieć.
  8. Aby mieć pewność, że toster jest całkowicie suchy, należy pozostawić go do wyschnięcia na około 24 godziny.

Nadchodzące promocje