Wiejski stół

Wiejski stół

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Wiejski stół-poradnik Westwing

Ciężko wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie bez stołu — jego obecność to rzecz oczywista. Jednak, gdyby się dłużej zastanowić, oprócz podstawowej funkcji pełni on również ważną rolę społeczną. Przy nim odbywają się wszystkie najważniejsze spotkania rodzinne i towarzyskie. W wielu kulturach jest to najważniejszy mebel w domu. Odpowiednio dobrany i udekorowany może stanowić najpiękniejszy element domowego przyjęcia.

Bardzo popularny na wszelkiego rodzaju uroczystościach jest tak zwany wiejski stół. Podpowiadamy, co na nim postawić, żeby zachwycił gości i został zapamiętany na długo.

Wiejski stół i jego tradycja

Wiejski stół kojarzy się z długim, wspólnym biesiadowaniem — i bardzo słusznie! Tradycja sielskich spotkań przy jednym stole znana jest od wieków. Adam Mickiewicz w swoich dziełach dobrze opisał zwyczaje szlacheckie z epoki romantyzmu. Ich wspólnym mianownikiem był zawsze suto zastawiony stół. Dziś tradycja wspólnego biesiadowania jest kontynuowana w wielu polskich domach.

Wybieramy stół

Do wnętrza, w którym wiejski stół ma pełnić główną rolę należy wybrać prosty mebel, dostosowany do liczby gości, którzy mają przy nim zasiąść. Sielskie aranżacje kojarzą się z naturalnymi materiałami, dlatego wiejski stół powinien być wykonany z naturalnego drewna. Najlepiej, żeby był pomalowany bezbarwnym lakierem, tak żeby widoczne były słoje, a nawet sęki.

Jak udekorować wiejski stół?

Żeby wiejski stół nie przytłaczał ilością jedzenia, jaka zwykle się na nim znajduje, warto postawić na nim eleganckie dekoracje. Pięknie będą wyglądały subtelne bukieciki z polnych kwiatów w prostych wazonach. To sprawi, że stołowa aranżacja nabierze delikatności. Równie dobrze będą wyglądały wiklinowe koszyczki, w których można podać świeże pieczywo lub owoce. Dekoracyjna może być także zastawa, na której podane będą posiłki. Najlepiej, żeby była stonowana i elegancka, tak żeby nie dodawała aranżacji zbędnego przepychu.

Dania na wiejski stół

Na wiejskim stole może pojawić się wszystko ― nie ma żadnych ustalonych reguł. Tradycyjnie podaje się pieczone mięsa, swojskie wędliny i warzywa z wiejskiego ogródka. Dlaczego jednak nie dodać wiejskiemu stołowi nieco światowego szyku i zaserwować na nim włoskich sałatek lub aromatycznych, hiszpańskich wędlin? W przygotowywaniu dań na wiejski stół mamy ogromne pole do popisu!

Wiejski stół w dwóch odsłonach

Wiejski stół może prezentować się w różny sposób. Jego wygląd może być typowo sielski, z rustykalną nutą, czyli taki, jaki chcielibyśmy zobaczyć w domu u babci. Oznacza to, że dekoracje będą miały stonowane kolory z przewagą brązu i zieleni — tak aby kojarzyły się z darami natury. W drugiej odsłonie wiejski stół może mieć romantyczną, nieco subtelniejszą duszę. Nakrycie stołu będzie miało znacznie jaśniejszą kolorystykę. Pojawią się na nim bardzo subtelne dekoracje i kwiatowe tkaniny. Wówczas dobrze wpisze się w charakter wnętrz urządzonych w stylu prowansalskim.

Porada stylistki

Dekorując wiejski stół, należy zachować umiar w ilości dodatków i uważać, żeby nie popaść w przesadę. Swojskie jedzenie także może być podane elegancko, z dużą dozą subtelności. Taka aranżacja zachwyci gości, a czas spędzony przy eleganckim stole z pysznym jedzeniem będzie obfitował w dobrą, niczym niezmąconą zabawę.

Nadchodzące promocje