Wino

Wino

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Wino-poradnik Westwing

Szczepy wina

O jakości wina i zawartych w nim aromatach decyduje przede wszystkim rodzaj winogron wykorzystanych w procesie fermentacji. Współczesne odmiany winorośli europejskiej wywodzą się z jednego gatunku o nazwie Vitis vinifera. Jej dzika odmiana występowała niegdyś naturalnie w dolinach Renu, Dunaju i Rodanu, na Półwyspie Bałkańskim, Kaukazie i w Anatolii. Najprawdopodobniej została udomowiona około 6000 lat p.n.e. na terenie Gruzji i Armenii. Na skutek licznych krzyżówek i selekcji przez człowieka roślina ewoluowała, tworząc najróżniejsze odmiany (szczepy) często występujące tylko na jednym obszarze i charakteryzujące się specyficznymi właściwościami, takimi jak: kształt liści, wielkość i kolor owoców oraz przystosowanie do warunków klimatycznych. Do najpopularniejszych szczepów wina należą: Sauvignon blanc, Riesling, Cabernet sauvignon, Pinot noir, Syrah i Sangiovese.

Produkcja wina

Proces  wytwarzania wina rozpoczyna się od umieszczenia owoców w specjalnych prasach, które zgniatają owoce i wyciskają z nich sok. Uzyskany w ten sposób moszcz jest następnie poddawany fermentacji alkoholowej w kadziach lub beczkach. Fermentacja to długi i złożony proces, który przeważnie zajmuje kilka tygodni.  Po jego zakończeniu wina są odpowiednio filtrowane ― te przeznaczone do masowego spożycia najczęściej filtruje się kilkakrotnie, wina dla koneserów ― raz lub wcale. Kolejnym ważnym etapem jest klarowanie, które umożliwia pozbycie się z napoju zawiesin i osadów.  W pewnym stopniu osad wytrąca się również po zabutelkowaniu wina, dlatego, szczególnie w przypadku starszych i bardzo młodych win, przed podaniem zaleca się przelanie trunków do dekantera. Po oczyszczeniu następuje najważniejszy etap: proces mieszania win, zwany kupażem. W celu uzyskania określonego rodzaju wina łączy się ze sobą wina pochodzące z różnych gatunków winogron. Na koniec trunki rozlewane są do beczek lub butelek, gdzie stopniowo dojrzewają, nabierając smaku i aromatu.

Przechowywanie wina

Po zabutelkowaniu wino cały czas „żyje” i dojrzewa, dlatego należy zapewnić mu odpowiednie warunki leżakowania, aby mogło w pełni rozwinąć swój potencjał. Jedną z najważniejszych kwestii jest właściwa temperatura przechowywania. Dla win białych powinna ona wynosić około 10-12°C, dla czerwonych ― od 14 do 18°C. Zbyt niska temperatura zahamuje dojrzewanie wina, natomiast zbyt wysoka sprawi, że będzie się ono rozwijało nieprawidłowo. Istotne znaczenie mają także poziom wilgotności i oświetlenie. Domową kolekcję powinno się ulokować w ciemnym i umiarkowanie suchym miejscu (ale nie za suchym, gdyż może to powodować wysuszanie się korka). Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie trunków w specjalnej chłodziarce, która umożliwia ustawienie odpowiednich parametrów, a jednocześnie znacznie ułatwia organizację zgromadzonych zbiorów. Jeżeli w pomieszczeniu panują sprzyjające warunki, można też zdecydować się na elegancki regał lub stojak. Niezależnie od miejsca leżakowania butelki  należy przechowywać w pozycji poziomej.

Serwowanie wina

Przed podaniem przyniesione ze sklepu wino powinno przynajmniej przez dobę ustać się i uspokoić. Natomiast w przypadku trunków zakupionych dużo wcześniej zaleca się dokładne przetarcie korka i szyjki butelki czystą szmatką, tak by do środka nie dostały się żadne zanieczyszczenia. Nieumiejętne otwarcie i nalanie wina może negatywnie wpłynąć na jego smak, dlatego ważne jest zaopatrzenie się w dobry i łatwy w obsłudze korkociąg. Kluczową sprawą jest także właściwe dopasowanie kieliszków ― kieliszki o różnych kształtach będą inaczej kierować napój na poszczególne strefy smakowe rozmieszczone na naszych językach. Za wyjątkiem bardzo dojrzałych win podczas nalewania nie zaleca się lania wina po ściance, ale należy uważać, aby trunek za bardzo się nie wzburzył. Kieliszki napełniamy do 1/3 wysokości. Zgodnie ze starą zasadą białe wina powinno się podawać przed czerwonymi, młode przed dojrzałymi, a wytrawne przed słodkimi.

Wino ― mity

Wina to znany i lubiany trunek. Zarówno rodzajów jak i szczepów win jest mnóstwo. Trudno zatem wybrać najlepsze. Na przestrzeni lat, procesy tworzenia wina poddawane były różnym zmianom i badaniom, co zaowocowało większa wiedzą na ich temat. Niektóre fakty, choć mało znane, są bardzo interesujące. Istnieje również wiele powtarzanych mitów. Oto niektóre z nich:

  • Wino jest lepsze jeżeli jest zatkanie korkiem, a nie zakrętką, kapslem lub zatyczką.
  • Im starsze wino, tym lepsze.
  • Wino zawierające siarczany jest szkodliwe.
  • Białe wino serwujemy do ryb, a czerwone wino powinno być podawane do mięs i sera.
  • Butelka posiadająca wgłębienie oznacza wino lepszej jakości.

 

Nadchodzące promocje