Wok ceramiczny

Wok ceramiczny

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Wok ceramiczny-poradnik Westwing

Kuchnia azjatycka cieszy się coraz większą popularnością w całej Europie. Miłośnicy gotowania chętnie przyrządzają w domach dania tajskie lub chińskie. Naczyniem, które jest wówczas niezbędne jest wok. W krajach Dalekiego Wschodu jest używany od setek lat. W pierwotnej wersji wytwarzano go z żeliwa. Dziś do wyboru są także modele ze stali węglowej i aluminium. Coraz większą popularność zdobywa także wok ceramiczny, czyli naczynie o tradycyjnym kształcie lecz pokryte nowoczesną powłoką.

Na co zwrócić uwagę, kupując wok ceramiczny? Odpowiadamy!

Dlaczego warto kupić wok ceramiczny?

  • Wok ceramiczny równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło.
  • Powłoka ceramiczna jest bardzo wytrzymała – nie straszne jej zarysowania, ścieranie i działanie kwaśnych płynów.
  • Wok ceramiczny jest robiony wyłącznie z naturalnych materiałów, a proces jego produkcji jest ekologiczny.
  • Powłoka ceramiczna jest antyadhezyjna, czyli nieprzywierająca — to zapewnia komfort użytkowania.
  • Woka ceramicznego można używać na wszystkich typach kuchenek: od gazowych po indukcyjne oraz na specjalnym palniku do woka.
  • Wok ceramiczny jest łatwy w czyszczeniu.
  • Ceramiczne woki zwykle malowane są w wesołe kolory, które mogą ożywić kuchenną aranżację.
  • Naczynia z warstwą z ceramiki są cięższe niż metalowe odpowiedniki — dzięki temu są stabilniejsze (to ważne w przypadku garnków i patelni z wysokimi brzegami).
  • Ceramiczna powierzchnia nie wpływa na smak potraw.

Na co zwrócić uwagę wybierając wok ceramiczny?

Kupując wok ceramiczny warto sprawdzić czy jego uchwyt jest solidny i wykonany z materiału odpornego na działanie wysokiej temperatury. Dobrze jeśli będzie ergonomiczny i pokryty powierzchnią antypoślizgową. To niezwykle ważne, gdyż naczynie z zawartością może być ciężkie. Istotna jest również wielkość woka. Najczęściej spotyka się modele o średnicy 28 cm, są one polecane dla tych, którzy gotują dla więcej niż dwóch osób. Ci, którzy wolą mniejsze naczynie mogą kupić model o średnicy 20 cm. Kupując wok ceramiczny warto dokładnie sprawdzić z czego zrobiono jego dno. Najlepsze są takie, które pomiędzy dwoma warstwami metalu, z którego są zrobione, mają miedzianą lub aluminiową wkładkę, która szybko się nagrzewa i oddaje ciepło.

Jak użytkować wok ceramiczny?

Smażenie na woku wymaga rozgrzania go do bardzo wysokiej temperatury przed włożeniem do niego jedzenia. To także sprawia, że produkty nie przywrą do dna i ścianek. Dopiero kiedy jedzenie znajdzie się wewnątrz naczynia, można zmniejszyć płomień lub temperaturę palnika. Po skończonym gotowaniu należy dokładnie wystudzić wok, zanim rozpocznie się jego mycie. Nagłe zmiany temperatury mogłyby uszkodzić ceramiczną powierzchnię. Ceramiczny wok lub patelnia mogą być myte ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Niektóre modele mogą być myte w zmywarkach.

Wok ceramiczny to trwałe naczynie, które pomoże przygotować zarówno dania kuchni azjatyckiej, jak i popularne zapiekanki, a nawet konfitury!

Nadchodzące promocje