Wok elektryczny

Wok elektryczny

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Wok elektryczny-poradnik Westwing

Kuchnia azjatycka cieszy się coraz większą popularnością w całej Europie. Miłośnicy gotowania często przyrządzają w domach dania tajskie lub chińskie. Naczyniem, które jest wówczas niezbędne stał się wok. W krajach Dalekiego Wschodu jest używany od tysięcy lat. W pierwotnej wersji wytwarzano go z żeliwa. Dziś do wyboru są także modele ze stali węglowej i aluminium. Coraz większą popularność zdobywa także wok elektryczny, w którym można gotować wszędzie, gdzie znajduje się dostęp do prądu.

Na co zwrócić uwagę, kupując wok elektryczny? Odpowiadamy!

Dlaczego warto kupić wok elektryczny?

Wok elektryczny swoim wyglądem nie odbiega zbytnio od modeli klasycznych. Tym co go odróżnia jest specjalna grzejąca podstawa i umieszczone na niej pokrętła do ustawiania temperatury. Największą zaletą woka elektrycznego jest fakt, że można w nim gotować poza kuchnią, a nawet poza domem. Oznacza to, że wspólne przygotowywanie potrawy chińskiej może stać się atrakcją garden party. Można też zabierać go na przyjęcia na tarasie lub na balkonie. Kolejną zaletą woka elektrycznego jest możliwość rozgrzania go do temperatury wyższej niż ta, którą można osiągnąć na tradycyjnej kuchence. Dzięki temu smak potraw będzie bardziej zbliżony do azjatyckich oryginałów. Warto także dodać, że wok elektryczny może mieć znacznie większą pojemność niż model przeznaczony na kuchenkę, To sprawia, że można przygotować w nim posiłek dla dużej rodziny lub grupy znajomych.

Na co zwrócić uwagę wybierając wok elektryczny?

Żeby urządzenie służyło jak najdłużej i jak najlepiej, warto przed zakupem zwrócić uwagę na jego podstawowe cechy. Oto ich lista:

  • Moc — im większa, tym szybciej będzie można przygotowywać posiłki i tym wyższą temperaturę można uzyskać.
  • Długość kabla także ma znaczenie —wok z długim kablem można ustawić w każdym miejscu, nie martwiąc się o odległość od gniazdka elektrycznego.
  • Powłoka antyadhezyjna, czyli nieprzywierająca sprawia, że można przygotowywać posiłki bez tłuszczu.
  • Wielkość woka przekłada się na jego pojemność. Osoby posiadające dużą rodzinę lub lubiące gotować dla przyjaciół powinny zdecydować się na jak największy model.
  • Zakres temperatur — im większy, tym bardziej uniwersalne będzie urządzenie.
  • Uchwyty, które się nie nagrzewają pomogą przenieść wok z ciepłym daniem wewnątrz.
  • Design także ma znaczenie! Warto wziąć pod uwagę kolor i wygląd patelni, tak żeby był spójny z kuchenną aranżacją.

Wok elektryczny przyda się wszystkim wielbicielom kuchni azjatyckiej oraz miłośnikom przygotowywania posiłków poza domem!

Nadchodzące promocje