Wok do kuchni indukcyjnej

Wok do kuchni indukcyjnej

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Wok do kuchni indukcyjnej-poradnik Westwing

Wok to jedno z najpopularniejszych chińskich naczyń. Obecnie w sklepach można spotkać modele, które przeznaczone są również do płyt indukcyjnych. Najpopularniejsze wśród nich są modele ceramiczne, choć używa się także tych, wykonanych ze stali węglowej. W tym wypadku dużą rolę odgrywa płaskie dno produktu, dlatego należy zwrócić na nie uwagę podczas zakupu. Wok do kuchni indukcyjnej to naczynie, które umożliwia szybkie przygotowywanie potraw z zachowaniem ich wartości odżywczych. Spełnia rolę zarówno garnka, jak i parowaru. Będzie odpowiednie dla wszystkich osób, którym zależy na utrzymaniu zdrowiej diety. Podpowiadamy, dlaczego wok do kuchni indukcyjnej to naczynie, które zadowoli gusta zarówno szefów kuchni, jak i osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem!

Wok do kuchni indukcyjnej z płaskim dnem

Wok do kuchni indukcyjnej powinien mieć spłaszczone dno. Choć niektórzy twierdzą, że takie modele zasługują na miano patelni, a nie woka, jest to nieprawdziwe pojęcie. Większość dostępnych na rynku wersji tego naczynia ma lekko spłaszczone dno, ponieważ są przystosowane do wszelkiego rodzaju kuchenek. Nie da się więc tego uniknąć. Poza tym smak potrawy jest identyczny, niezależnie od dna. Do kuchenek indukcyjnych przeznaczone są woki o dwuwarstwowym dnie, wykonane z wysokiej jakości aluminium oraz stali nierdzewnej. Taka podstawa produktu zapewnia odpowiednią dystrybucję ciepła, co sprawia, że potrawy są równomiernie przygotowywane w naczyniu.

Ceramiczny wok do kuchni indukcyjnej

Dobrym rozwiązaniem do kuchni indukcyjnej jest ceramiczny wok. Jest bezpieczny dla zdrowia, ponieważ składniki potrawy nie wchodzą w żadne reakcje chemiczne z materiałem, z którego zostało wykonane naczynie. Modele te równomiernie się nagrzewają i długo utrzymują wysoką temperaturę. Ich powłoka sprawia, że przygotowywane danie nie przywiera do dna, dzięki czemu łatwiej jest je również wyczyścić. Woki ceramiczne są również bardzo wytrzymałe, dlatego mogą posłużyć w kuchni przez długie lata, co jest ich ogromną zaletą.

Przydatne dodatki do woka

Wok do kuchni indukcyjnej to funkcjonalne naczynie, które warto mieć w swojej kuchni. Warto jednak dokupić do niego kilka akcesoriów kuchennych, dzięki którym gotowanie będzie sprawniejsze i jeszcze bardziej przyjemne. Oto niektóre z nich:

  • Bambusowe koszyki – wkłada się do nich składniki, które chce się ugotować na parze. Następnie cały pojemnik umieszcza się w woku do połowy napełnionym wodą. W taki sposób przyrządzona potrawa ma podobny smak do tego, jaki otrzymuje się w momencie przygotowywania składników w standardowym parowarze. To ogromna zaleta!
  • Ruszt – umieszcza się go na krawędziach naczynia. Można położyć na nim ugotowane już potrawy, aby nie ostygły. Natomiast w tym czasie warto gotować w woku sos lub inne składniki dania. Dzięki temu w tym samym momencie można podać kompletne danie, ponieważ wszystkie jego elementy będą mieć odpowiednią temperaturę.

Dodatkowe akcesoria są przydatne i pozwalają na to, aby jedno naczynie mogło pełnić rolę kilku innych. To umożliwia zaoszczędzić czas oraz pieniądze!

Nadchodzące promocje