Wok

Wok

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Wok-poradnik Westwing

Wok, tradycyjnie używany do przygotowywania dań kuchni chińskiej, zyskał ogromną popularność również w Europie i Stanach Zjednoczonych. Pozwala na przygotowanie szybkich, zdrowych posiłków – zarówno dań inspirowanych tradycyjnymi smakami Państwa Środka, jak i europejskich sosów lub potraw duszonych. Żeby w pełni wykorzystać możliwości woka, należy wybrać model, który szybko się rozgrzewa i szybko traci temperaturę – doradzamy, jakie materiały sprawdzą się najlepiej i jak przygotować w woku zdrowe i smaczne posiłki.

Wok to nazwa pochodząca z języka kantońskiego, nieznana w innych regionach Chin – na przykład w języku mandaryńskim stosuje się określenie huó. Charakterystyczny rodzaj patelni upowszechnił się w czasach dynastii Han, około 2000 lat temu – do dziś nie jest jednak pewne, czy Chińczycy go wynaleźli, czy przejęli od innych ludów. Okrągłe głębokie patelnie szybko trafiły do innych kuchni azjatyckich, między innymi hinduskiej, indonezyjskiej, malezyjskiej, japońskiej i wielu innych. Dlatego wszyscy wielbiciele egzotycznych smaków powinni mieć w swojej kuchni dobrej jakości wok!

Jakie woki są najlepsze i dlaczego te ze stali węglowej?

Najlepsze woki są… najtańsze! Nie warto inwestować w drogie naczynia ze stali nierdzewnej – bardzo długo się nagrzewają i równie długo tracą ciepło, dlatego nie nadają się do przyrządzania dań typu stir-fry. Żeliwne woki są nieco lepsze, niestety, są również bardzo ciężkie i trudno je podnieść, co również utrudnia przygotowywanie niektórych potraw. Dość dobrze sprawdzają się natomiast nowoczesne woki ceramiczne – są lekkie i mają nieprzywierającą powierzchnię.

Najlepszy jest jednak tradycyjny wok ze stali węglowej – można znaleźć go w dobrych sklepach z azjatycką żywnością lub zamówić online, a jego zaletą jest bardzo niska cena. Stal węglowa szybko się rozgrzewa i szybko traci temperaturę, dzięki czemu z łatwością reaguje na zwiększanie i zmniejszanie płomienia pod wokiem. Należy wybrać patelnię o ściankach grubości około 2 mm – dobrze jest sprawdzić, czy nie uginają się one, jeśli ściśniemy naczynie z obu stron.

Jak zapatynować wok ze stali węglowej?

Bardzo ważne jest, żeby przed pierwszym użyciem zapatynować wok ze stali węglowej – zabezpieczy go to przed rdzewieniem i sprawi, że jedzenie nie będzie do niego przywierać.

  1. Najpierw należy umyć wok gorącą wodą, z małą ilością płynu do mycia naczyń, używając drapaka do stali nierdzewnej. Następnie naczynie należy dokładnie spłukać i wysuszyć.
  2. Umyty i osuszony wok stawia się na dużym ogniu i podgrzewa ze wszystkich stron, poruszając nim, aż metal uzyska niebieskawo-żółte zabarwienie.
  3. Naczynie należy zdjąć z ognia i zmniejszyć płomień. Ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem nanosi się cienką warstwę oleju roślinnego na wewnętrzną powierzchnię woka.
  4. Przez około 10 minut wok należy podgrzewać na średnim ogniu, a następnie zetrzeć olej za pomocą ręcznika papierowego – za pierwszym razem zabarwi się on na czarno. Trzeba ponownie nasmarować naczynie olejem, podgrzać i wytrzeć – czynność należy powtarzać tyle razy, aż na ręczniku nie będzie czarnych śladów.

W ten sposób zapatynowany wok będzie odporny na uszkodzenia i nie będzie do niego przywierała żywność. Niestety, woków ze stali węglowej nie wolno myć w zmywarce – po użyciu należy delikatnie usunąć resztki jedzenia, umyć bez użycia detergentu i wytrzeć ręcznikami papierowymi. Żeby naczynie dobrze wyschło, po umyciu warto postawić je na chwilę na małym ogniu.

Wok

Kształt, rozmiar i uchwyty

Tradycyjnie woki mają zaokrąglone dno, we współczesnej europejskiej kuchni lepiej sprawdzi się jednak wok o płaskim dnie. Woka o zaokrąglonym dnie nie wolno używać na kuchenkach indukcyjnych i elektrycznych, ponieważ może spowodować ich uszkodzenie. Na kuchence gazowej wok o płaskim dnie również okaże się stabilniejszy.

Rozmiar woka zależy od tego, dla ilu osób posiłki mają być w nim przygotowywane. Dla jednej osoby wystarczy naczynie o średnicy około 25 cm, dla dwóch – 30 cm, natomiast gotując często dla trzech lub więcej osób, warto wyposażyć się w wok o średnicy 35 cm lub większy.

Wok wywodzi się z kultury chińskiej. Tak zwany wok kantoński wyposażony jest w dwa niewielkie uchwyty, przez co bardziej przypomina garnek niż patelnię. W Europie zwykle używa się jednak woków wyposażonych w duży uchwyt, taki jak w patelni, i w mniejszy uchwyt pomocniczy, który ułatwia podrzucanie i mieszanie jedzenia. Jest to najwygodniejsze rozwiązanie, które pozwoli na swobodne manewrowanie naczyniem.

wok miedziany

A jakie są zalety woku żeliwnego?

Wok żeliwny jest idealny do przygotowywania potraw, które wymagają długiego gotowania lub duszenia. Potrafi on na długi czas utrzymać ciepło. Co prawda, jest dość ciężkim naczyniem, ale zarazem niezwykle stabilnym. Najlepiej, jeśli posiada uchwyty, które nie przewodzą ciepła. Dobrym rozwiązaniem są drewniane rączki. Wok żeliwny powinien zostać poddany hartowaniu, zanim skorzysta się z niego pierwszy raz. Wymaga on również regularnej konserwacji. Ważne, aby nie zarysować jego powłoki ochronnej, dlatego najlepiej jest używać do niego odpowiednich akcesoriów kuchennych. To naczynie, które może posłużyć przez długie lata, jeśli odpowiednio się o nie dba.

Niezbędne akcesoria

Do niektórych modeli woku dodane są akcesoria kuchenne, które jeszcze bardziej usprawnią gotowanie. Są to:

  1. Ruszt – najlepiej, jeśli jest wykonany z drewna. Kładzie się go na krawędziach woka i układa ugotowane już składniki dania, aby nie ostygły. Natomiast w tym samym czasie w naczyniu można smażyć warzywa lub przygotowywać sos. Dzięki temu mniej podane danie będzie miało odpowiednią temperaturę, a do tego mniej przedmiotów trzeba będzie pozmywać. Ponadto, na ruszcie można ułożyć mięso, które chce się odsączyć z tłuszczu.
  2. Łopatka – warto wybrać te zrobione z drewna lub silikonu. Służą do mieszania składników, ale nie rysują powierzchni naczynia, dzięki czemu będzie mogło ono posłużyć przez długi czas.
  3. Podstawka – powinna być stabilna. Dobrze sprawdzają się modele wykonane z metalu oraz drewna. Warto je umieścić na blacie kuchennym lub stole i na nich bezpośrednio ustawić wok żeliwny z daniem. Naczynia te posiadają na tyle oryginalny kształt, że można w nich podawać potrawy bez konieczności przekładania ich na talerz lub do misy. Coraz częściej produkowane są designerskie podstawki, na przykład w intensywnych kolorach lub oryginalnych kształtach, dlatego mogą być one jednym z elementów dekoracji stołowej.
  4. Wkładki – to nic innego, jak bambusowe koszyki. Umieszcza się w nich produkty, które chce się ugotować na parze. Następnie wkłada się je do woka napełnionego wodą. Dzięki temu nie trzeba kupować parowaru, ponieważ wok żeliwny jest funkcjonalny i może pełnić rolę nie tylko garnka lub patelni.

Stir-fry – najprostszy sposób na gotowanie w woku

Stir-fry to najprostszy i najszybszy sposób na przyrządzanie jedzenia w woku. Nadaje się zarówno do przygotowania mięsa, jak i warzyw. Oto wskazówki, które pozwolą przygotować wiele pysznych dań stir-fry.

  1. Do smażenia należy użyć oleju sojowego lub oleju arachidowego (z orzeszków ziemnych) – mają one bardzo wysoką temperaturę dymienia, dlatego się nie przypalają. Do stir-fry nie nada się natomiast masło ani oliwa.
  2. Niewielką ilość oleju (zwykle około dwóch łyżek stołowych) należy rozgrzać w woku – tłuszcz musi mieć bardzo wysoką temperaturę, zanim doda się pozostałe składniki.
  3. Do woka najpierw wrzuca się mięso, a dopiero po chwili dodaje się warzywa – smaży się je, cały czas energicznie mieszając. Dzięki wysokiej temperaturze oleju powierzchnia jedzenia natychmiast się przesmaża, natomiast wnętrze pozostaje soczyste i wypełnione składnikami odżywczymi.
  4. Na koniec warto doprawić potrawy sosem sojowym i odrobiną oleju sezamowego, które nadadzą daniom charakterystyczny smak i aromat.

Kupując wok, warto zaopatrzyć się również w bambusowy koszyczek do gotowania na parze – kosztuje on bardzo niewiele, a pozwoli przygotowywać bardzo zdrowe potrawy z warzyw i ryb. Wystarczy ustawić go na woku wypełnionym niewielką ilością gotującej się wody. Dobrze jest zaopatrzyć się również w dopasowaną pokrywkę, która umożliwi duszenie mięsa, oraz kratkę pozwalającą na przyrządzanie prostych dań wędzonych. Dzięki tym trzem dodatkom wok stanie się naprawdę uniwersalnym narzędziem kuchennym.

Nadchodzące promocje