Wyciskarka do czosnku

Wyciskarka do czosnku

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Wyciskarka do czosnku-poradnik Westwing

Czosnek jest jedną z najchętniej używanych przypraw. Już niewielka ilość tego składnika podkreśla smak potraw, pomagając wydobyć ich naturalny aromat. Świetnie komponuje się ze szpinakiem, cukinią, krewetkami i potrawami z dziczyzny. Jest też podstawowym składnikiem wielu sosów, dressingów i sałatek. Trudno wyobrazić sobie, jak smakowałoby bez niego nasze ulubione dania. Podpowiadamy, jaka wyciskarka do czosnku najlepiej sprawdzi się w kuchni!

Świeży czosnek ma charakterystyczne, białe i jędrne ząbki.  W większości przepisów zaleca się pokrojenie go na bardzo drobne kawałki. Rozdrabnianie ząbków nożem jest dość niewygodne i pracochłonne. Aby w pełni wydobyć aromat przyprawy, najlepiej zaopatrzyć się w praktyczną wyciskarkę do czosnku, która umożliwi nam przygotowanie dużej ilości składnika w krótkim czasie.

Najlepsza wyciskarka do czosnku

Najważniejszym elementem praski do czosnku są oczywiście odpowiednie ostrza ― ważne, aby faktycznie wyciskały ząbki, a nie tylko je kaleczyły i rozmiękczały na papkę, ponieważ bardzo utrudnia to czyszczenie. Najlepiej sprawdzają się wyciskarki do czosnku wykonane ze stali nierdzewnej lub modele o cynkowanych ostrzach. Proste, aluminiowe praski są mało odporne na uszkodzenia i przy częstym używaniu szybko się niszczą. Wybierając wyciskarkę do czosnku, warto zwrócić uwagę na konstrukcję komory i kształt koszyczka. Przyrząd powinien być zbudowany tak, aby po użyciu można go było bez problemu wyczyścić. Lepiej zdecydować się na model z szerszym pojemniczkiem, który ułatwi usunięcie resztek czosnku z trudno dostępnych zakamarków. Dobrym pomysłem jest zakup praski z wyjmowanym koszyczkiem. Jeżeli czosnek pojawia się na naszym stole często i pod różnymi postaciami, warto rozejrzeć się za wielofunkcyjną wyciskarką, umożliwiającą  jednocześnie obieranie i rozdrabnianie czosnku oraz krojenie go na plasterki.

Alternatywą dla tradycyjnych wyciskarek z zamykaną komorą są małe, metalowe sitka, które po prostu umieszcza się na ząbkach i dociska do blatu. Zmiażdżony miąższ można łatwo zebrać ze stołu łyżeczką i dodać do przygotowywanej potrawy.

Przechowywanie czosnku — akcesoria

Oprócz wyciskarki do czosnku w każdym domu powinny znaleźć się akcesoria kuchenne, które umożliwią jego właściwe przechowywanie. Dzięki temu produkt dłużej pozostanie zdatny do użycia. Warto zaopatrzyć kuchnię w hermetyczne pojemniki do produktów spożywczych. Szczelne pudełka idealnie zabezpieczą cenną zawartość przed wysychaniem i wilgocią.

Wyciskarka do czosnku — czosnek w medycynie

Lecznicze właściwości czosnku znane były już w starożytnym Egipcie. Podawany go budowniczym piramid, aby zapewnić im siłę i odporność na choroby. W średniowieczu czosnek stosowano jako skuteczny środek oczyszczający krew i wspomagający trawienie. Ze względu na swój ostry zapach, czosnek, podobnie jak ostre, żelazne przedmioty, miał chronić przed demonami i wampirami.

Dziś wiemy, że roślina ta zawiera ponad 100 różnych związków chemicznych, które m.in. podnoszą odporność i wpływają korzystnie na pracę serca. Czosnek poprawia krążenie krwi, obniża poziom cholesterolu i pomaga w leczeniu dolegliwości górnych dróg oddechowych.

Zamiast stosować suplementy diety z apteki, lepiej sięgnijmy więc po naturalny antybiotyk, który jest zawsze pod ręką! Świeżo wyciśnięty czosnek wzbogaci smak potraw, a my będziemy mogli dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem!

Nadchodzące promocje