Wypiekacz do chleba

Wypiekacz do chleba

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Wypiekacz do chleba-poradnik Westwing

Pyszny, chrupiący chleb o złocistej skórce… Każdy marzy o tym, aby to właśnie takie pieczywo zobaczyć na swoim stole podczas porannego śniadania. Chleby, które możemy kupić w piekarni, często dalekie są jednak od ideału. Co gorsza, do ciasta dodawana jest cała gama niezdrowych ulepszaczy, spulchniaczy i konserwantów. Najlepszym wyjściem jest zatem przygotowanie własnego chleba w domu!    

Jeszcze do niedawna podjęcie się samodzielnego wypieku pieczywa wydawało się niezwykle trudnym i pracochłonnym zadaniem. Dziś z pomocą przychodzą nam szybkie i nowoczesne wypiekacze. Te niezwykle praktyczne urządzenia wykonują większość pracy same! Podczas gdy ich szczęśliwi posiadacze smacznie śpią, w kuchni rosną świeże bochenki pysznego, gorącego chleba!

Dlaczego warto kupić wypiekacz do chleba?

Podstawową korzyścią z posiadania takiego urządzenia jest możliwość delektowania się na co dzień smacznym i zdrowym chlebem bez dodatku ulepszaczy i konserwantów. Oczywiście domowy chleb można przygotować również w piekarniku, profesjonalny wypiekacz jest  jednak nieporównywalnie wygodniejszym rozwiązaniem. Po pierwsze maszyna zaoszczędzi nam wysiłku związanego z mieszaniem i wyrabianiem ciasta. Te dwie czynności mają kluczowe znaczenie dla powodzenia całej operacji, tymczasem początkujący kucharze mogą mieć pewne trudności z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji. Wypiekacz gwarantuje właściwe przygotowanie ciasta i pozwoli uniknąć pracochłonnych przygotowań. Co więcej, ponieważ proces mieszania i pieczenia ograniczony jest do jednego naczynia, automat do chleba znacząco ogranicza bałagan w kuchni. Jedną z najważniejszych zalet wypiekacza jest również możliwość zaprogramowania urządzenia tak, aby rozpoczęło proces pieczenia o określonej godzinie. Któż nie chciałby zostać obudzonym przez zapach świeżo pieczonego chleba?

Jak wybrać najlepszy wypiekacz?

Poszukując odpowiedniego urządzenia, warto określić indywidualne potrzeby naszej rodziny oraz przenalizować, w jak szerokim zakresie będziemy z niego korzystać. Najważniejsze parametry, na które należy zwrócić uwagę to:

Moc – w sprzedaży dostępne są maszyny o mniejszej (500–800 W) i większej mocy (800–1600 W). Osobom, które nie planują wypieku dużych bochenków, w zupełności wystarczą te pierwsze. Słabsze urządzenia nie radzą sobie jednak tak dobrze z zagniataniem cięższego ciasta, dlatego dla kilkuosobowej rodziny lepszym rozwiązaniem będzie automat wyposażony w silniejszy silniczek. Na tę kategorię produktów powinni się też zdecydować miłośnicy wypieków z pełnoziarnistej mąki, która zwiększa wagę wyrabianego ciasta.

Pojemność – automaty do pieczenia chleba umożliwiają przygotowanie bochenków o określonej wielkości (przeważnie od 500 do 1500 g). Przed zakupem maszyny dobrze jest podliczyć dzienną ilość spożywanych kromek. Kromka chleba pszennego waży przeważnie 25 g, razowego – 35 g.

Liczba mieszadeł – producenci oferują urządzenia wyposażone w jedno lub dwa mieszadła. Wypiekacze wyposażone w jedno mieszadło są przystosowane do przygotowywania mniejszych wypieków, w przypadku dużej ilości, ciężkiego ciasta lepiej sprawdzą się modele z dwoma mieszadłami.

Dostępne programy – liczba programów powinna być zależna od tego, do czego będzie wykorzystywane zakupione urządzenie. Niektóre automaty do chleba mają aż dwadzieścia różnych programów, umożliwiających m.in. przygotowanie zakwasu, konfitur oraz ciasta do pizzy i makaronu. Bardziej wtajemniczone osoby mogą się też zdecydować na zakup urządzenia z funkcją zapamiętywania indywidualnych ustawień.

Materiał  – wypiekacze mogą być wykonane z tworzyw sztucznych, aluminium lub stali nierdzewnej. Wszystkie typy urządzeń zapewniają dobrą izolację, należy jednak zwrócić uwagę, aby znajdujące się w środku mieszadła i formy były pokryte odpowiednią powłoką ułatwiającą usuwanie przyklejonych kawałków ciasta. Rodzaj materiału może mieć też pewien wpływ na efekt wypieku. Chleby pieczone w automatach o częściach pokrytych grubą warstwą aluminium mają przeważnie grubszą i ciemniejszą skórkę.

Praktyczne rozwiązania

Nowoczesne wypiekacze do chleba są zaprojektowane tak, aby zapewnić jak największy komfort użytkowania. Wiele modeli wyposażonych jest w dwie komory, umożliwiające pieczenie bochenków przygotowanych z różnych składników. To szczególnie ważne, jeśli mamy w rodzinie osoby uczulone na gluten. Przy przygotowywaniu chlebów ze słonecznikiem lub otrębami przydatnym rozwiązaniem jest automatyczny sygnał dźwiękowy, informujący, kiedy najlepiej dodać składniki do wyrabianej masy. Dużym ułatwieniem są też wyjmowane koszyki, które można bez problemu umyć w zmywarce. Jeśli chcemy na bieżąco kontrolować proces pieczenia, dobrze rozejrzeć się za automatem do chleba wyposażonym w szybkę. Na koniec warto pamiętać o funkcji opóźnionego startu, dzięki której urządzenie samoistnie rozpocznie proces pieczenia na przykład o trzeciej rano, przygotowując świeży, pachnący chleb akurat na poranne śniadanie.

Nadchodzące promocje