Zaparzacz do kawy

Zaparzacz do kawy

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Zaparzacz do kawy-poradnik Westwing

Espresso czy kawa tradycyjnie parzona? Trudno jednoznacznie powiedzieć, która jest lepsza. Ponieważ nie każdy może sobie pozwolić na specjalistyczny ekspres ciśnieniowy bądź przelewowy, warto zwrócić uwagę na prostsze i tańsze rozwiązania. Jedno z nich stanowi zaparzacz do kawy. Można w nim wygodnie dozować ilość kawy mielonej oraz wody, a dzięki temu zaparzyć dużą porcję aromantycznego, pobudzającego napoju dla kilku osób. W zaparzaczu do kawy można również przygotować herbatę. Zaletą tego akcesorium jest to, że świetnie oddziela fusy od naparu. Klucz do tego stanowi specjalna siateczka w formie sitka.

Aromatyczna parzona kawa

Największe stężenie kofeiny występuje w espresso, dlatego ten aromatyczny, intensywny napar o włoskich korzeniach ma niesamowite właściwości pobudzające. Jednak jeśli się weźmie pod uwagę ilość naparu, to więcej kofeiny znajduje się w dużej szklance kawy parzonej, tak zwanej americano. Im dłużej kawa się parzy, tym ma też większą ilość pobudzającej kofeiny. Alternatywę dla ekspresu stanowią kawiarki, które są tanie i wygodne. Nie pozwalają jednak przygotować kawy dla kilku osób. Pod tym względem lepszy jest ekspres przelewowy. Jeśli jednak kuchnia jest nieduża albo budżet nie pozwala na kolejny sprzęt AGD, warto postawić na tańsze, a przy tym wygodne rozwiązania. Godny polecenia jest nowoczesny zaparzacz do kawy.

Nowoczesny zaparzacz do kawy

Miłośnicy kawy i herbaty powinni zadbać o dodatki i akcesoria, które pozwolą szybko przygotować aromatyczne napary. Zaparzacz do kawy świetnie sprawdzi się do parzenia i kawy, i herbaty. Ma on formę dzbanka z przykrywką, a w środku znajduje się charakterystyczna, drobno tkana, metalowa siateczka. Wystarczy wsypać pożądaną ilość kawy lub herbaty, zalać gorącą wodę, nakryć i poczekać kilka minut. Nad pokrywką znajduje się specjalny uchwyt połączony drążkiem z sitkiem. Wystarczy go delikatnie naciskać i przesuwać sitko w dół dzbanka. W ten sposób fusy zostają oddzielona od naparu. Kolejny krok to rozlanie aromatycznej kawy do filiżanek czy kubków.

Zaparzacze do kawy to produkty, które wyróżniają się nowoczesnym designem. Wykonuje się je ze szkła odpornego na wysokie temperatury, na przykład borokrzemowego. Konstrukcję wzbogacają elementy z aluminium bądź stali nierdzewnej. Często też wykorzystuje się tworzywa sztuczne, które dodają zaparzaczowi do kawy kolorów. Ponadto nie nagrzewają się, dzięki czemu zaparzacz jest bezpieczniejszy w użyciu i nie ma ryzyka poparzenia. Elegancki, lśniący, nieco minimalistyczny zaparzacz do kawy jest także wspaniałą dekoracją nowoczesnej kuchni. Poszczególne jego elementy można wygodnie myć w zmywarce.

Kawa czy herbata?

Gdy zabraknie energii, warto wzmocnić się szklanką aromatycznej kawy lub herbaty. Obie zawierają kofeinę, jednak więcej jest jej w kawie. Działanie kofeiny odczuwa się po około 20 minutach od wypicia napoju. W tym czasie można sobie uciąć tak zwaną turbodrzemkę – to metoda często praktykowana przez kierowców, którzy nie mogą sobie pozwolić na dłuższy sen przez wiele godzin. Zarówno kawę, jak i herbatę najlepiej spożywać mniej więcej w godzinach 9.30-11.30. Wtedy w organizmie spada stężenie kortyzolu, a to często oznacza również spadek energii. Zaparzacz do kawy może uratować sytuację. Szybko można w nim przygotować zarówno kawę, jak i herbatę. Ciemna, dłużej palona kawa ma nieco mniej kofeiny niż ta jaśniejsza. Ponadto zawsze lepiej wybierać kawy drobniej mielone, które uwalniają większą ilość kofeiny.

Kawa czy herbata? Zaparzacz do kawy w formie dzbanka pozwala przygotować oba te napoje w prosty, szybki i wygodny sposób. Ponadto czaruje efektownym designem. To znakomity wybór do dynamicznej kuchni z nowoczesną nutą.