Zaparzacze do herbaty

Zaparzacze do herbaty

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Zaparzacze do herbaty-poradnik Westwing

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że herbata to eliksir zdrowia i młodości. Aromatyczny napar nie tylko pobudza, ale i reguluje układ trawienny, krwionośny, przeciwdziała starzeniu oraz wzmacnia odporność. Koneserzy herbaty cenią go także za znakomite walory smakowe. Bo czy może być coś lepszego niż porcelanowa filiżanka aromatycznej herbaty, wygodny fotel i dobra książka? Bywa, że herbatę pija się w biegu, co na przykład w Japonii jest nie do pomyślenia. W Kraju Kwitnącej Wiśni zarówno parzenie, jak i spożywanie herbaty, to złożony ceremoniał.

Napar z liści herbaty wywarł przez wieki niemały wpływ na literaturę światową. Szczególnie zafascynowani byli nią oczywiście Rosjanie. Nad walorami „czaju” z namaszczeniem rozpisywali się Fiodor Dostojewski, Lew Tołstoj, Mikołaj Gogol czy Michaił Bułhakow. Obecnie napój nie traci na popularności. Kamelie, z których uzyskuje się herbatę uprawiane są w ponad 42 krajach świata. Rozmaite rodzaje rośliny determinują sposoby jej parzenia. Pewne jest jednak, że aby w pełni delektować się aromatycznym napojem, należy zainwestować w zaparzacze do herbaty.

Starożytne Chiny i zaparzacze do herbaty

Uważa się, że zwyczaj picia herbaty przywędrował do nas z Chin. Jak głosi jedna z legend, po raz pierwszy napój przyrządził mityczny cesarz Shennong. Zaparzacze do herbaty nie były mu jednak potrzebne – władca zaparzył ją przez przypadek, gdy porwane przez wiatr liście kamelii wpadły do filiżanki z przegotowaną wodą. W VIII wieku chiński literat z czasów dynastii Tang, Lu Yu, napisał Księgę Herbaty — pierwsze w dziejach dzieło w całości poświęcone jej historii, uprawie oraz piciu. Jedną z najobszerniejszych części księgi zajmuje opis metod parzenia wonnego naparu, a także charakterystykę przeznaczonych do tego akcesoriów i naczyń. Można zatem wnioskować, że pierwsze zaparzacze do herbaty powstały już w starożytnych Chinach.

Zaparzacze do herbaty: imbryk kontra agrafka

Zaparzacze do herbaty można obecnie podzielić na dwa rodzaje – imbryczki oraz stalowe zaparzacze do kubków. Te pierwsze bywają niezwykle dekoracyjne. Za najbardziej efektowne uważa się imbryki porcelanowe lub fajansowe ozdobione misternymi floralnymi motywami. Koneserzy minimalistycznych form również znajdą coś dla siebie – najmodniejsze designerskie modele to te pokryte emalią, stylizowane na leciwe. Wszystkie tego rodzaju zaparzacze do herbaty mają wbudowane specjalne sitko, które zapobiega przedostawaniu się fusów do filiżanki. Zaparzacze do herbaty drugiego typu, nazywane agrafkami, są wykonane z stali nierdzewnej. Polubią je zarówno szklanki, kubki czy filiżanki, jak i dzbanek pozbawiony sitka.

Jak czyścić zaparzacze do herbaty?

Herbata niemal zawsze pozostawia na naczyniach nieestetyczny osad. Zaparzacze do herbaty również są na niego narażone. Aby pozbyć się ciemnych zacieków z ceramicznego imbryka, wystarczy wlać do środka 2/3 szklanki octu, po czym zalać go gorącą wodą. Po kwadransie imbryk należy opróżnić i dokładnie go umyć. Jeśli to nie poskutkuje, poleca się wykorzystać proszek do pieczenia. Wilgotna gąbka w towarzystwie białego spulchniacza powinna załatwić sprawę. Zaparzacze do herbaty ze stali nierdzewnej warto natomiast czyścić sodą oczyszczoną. Akcesoria należy zanurzyć w gorącej wodzie wymieszanej z dwoma łyżeczkami sody i zostawić na dziesięć minut. Później pozostaje tylko starannie wyszorować je szczoteczką.

Zaparzacze do herbaty to coraz popularniejsze produkty kuchenne. Wytrawnych herbaciarzy bowiem stale przybywa! Ten wonny napój w wielu sytuacjach wydaje się im być nieoceniony. Jak mawiał niegdyś brytyjski polityk William Gladstone: „Jeśli jet ci zimno, herbata cię ogrzeje. Jeśli jest ci gorąco, herbata cię ochłodzi. Jeśli jesteś pobudzony, herbata cię uspokoi.”

Nadchodzące promocje