Zestaw noży kuchennych

Zestaw noży kuchennych

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Zestaw noży kuchennych-poradnik Westwing

Zestaw noży kuchennych jest niezbędny w każdej kuchni.  Dzięki nim z łatwością przygotujemy wszystkie składniki potrzebne do ugotowania przepysznego obiadu. Oczywiście noże, także te kupowane w komplecie, muszą być wykonane z trwałych materiałów i dopasowane do użytkownika. Należy również wiedzieć, którego ostrza użyć do krojenia mięsa, a jaki nóż najlepszy będzie do poszatkowania warzyw w kostkę.  Podpowiadamy, jakie noże powinny znaleźć się w podstawowym zestawie dla domowego kucharza amatora i jakich ostrzy używać do konkretnych składników.

Zestaw noży kuchennych — jakie noże powinny się w nim znaleźć?

W podstawowym zestawie noży kuchennych powinien znaleźć się :

  • Nóż szefa kuchni

Jest to duży nóż o szerokim ostrzu zwężającym się ku górze i zakończonym szpiczastym końcem. Linia ostrza powinna sięgać poniżej rączki, żeby palce nie uderzały o deskę podczas krojenia. Najlepiej sprawdzi się on do krojenia warzyw i mięsa. Jest to uniwersalny nóż, który powinien posiadać każdy początkujący domowy szef kuchni.

  • Nóż do chleba

Nóż do chleba ma długie i cienkie ostrze, a jego krawędź nie jest gładka, lecz zakończona ząbkami. Z łatwością pokroi on nawet jeszcze ciepły chleb nie zgniatając go.

  • Nóż do filetowania ryb

Nóż do filetowania ma ostrze o długości około 20 cm, które jest dość cienkie i elastyczne. Z łatwością filetuje się nim ryby, bo ostrze łatwo się prowadzi blisko szkieletu.

  • Nóż do mięsa

Jest nożem bardzo twardym o cienkim szpiczastym ostrzu, lekko zakrzywionym ku górze. Dobrze naostrzony pozwoli na łatwe przecięcie ścięgien oraz błon. Można nim w prosty sposób precyzyjnie poporcjować mięso.

  • Nóż do warzyw

Niewielki nożyk o gładkim ostrzu mierzącym około 10 cm długości. Jest idealny do obierania cebuli, ziemniaków, czyszczenia grzybów, ale także do wycinania dekoracji.

  • Ostrzałka

Ostatnim elementem podstawowego kompletu noży jest ostrzałka. Jej najprostszy model wyglądem przypomina metalowy, okrągły pilnik z rączką. Dzięki niej każdy amator gotowania będzie mógł na co dzień dbać o swoje noże.

Jak dbać o noże?

Podstawowy zestaw noży kuchennych można kupić wraz z bardzo przydatnym blokiem, w którym każde ostrze będzie miało swoje miejsce. To bardzo praktyczne rozwiązanie, ponieważ noży nie powinno się przechowywać z innymi sztućcami w szufladzie — w ten sposób będą się one szybciej tępić. Należy także pamiętać, by po każdym użyciu umyć nóż ręcznie miękką szmatką z delikatnym detergentem, a następnie dokładnie go osuszyć. Niezależnie od tego czy noże są ceramiczne, czy wykonane ze stali nierdzewnej, zawsze trzeba pamiętać o ich odpowiedniej pielęgnacji. Odpowiednio zadbane noże na pewno dłużej pozostaną ostre i będą służyć w kuchni przez wiele lat.

Nadchodzące promocje