Zestaw do sushi

Zestaw do sushi

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Zestaw do sushi-poradnik Westwing

Jeżeli ma się ochotę na lekkie i zdrowe, a jednocześnie pożywne danie, warto dać się skusić na sushi. Najpopularniejsze danie kuchni japońskiej oferuje dużą różnorodność form i składników podanych w wyjątkowo estetyczny sposób. Nie dziwi więc, że cieszy się niesłabnącą popularnością i można je zjeść w coraz większej liczbie lokali.

Zamówienie sushi w restauracji wiąże się z dość sporym wydatkiem. Miłośnicy tego specjału mogą jednak przyrządzić danie samodzielnie – wszystkie potrzebne produkty można nabyć w wielu sklepach spożywczych. Aby móc w pełni się delektować tym japońskim specjałem także w domowym zaciszu, warto się wyposażyć we własny zestaw do sushi. Nawet jedzenie zamówione na wynos będzie z niego smakowało lepiej!

Więcej niż surowa ryba

Wbrew stereotypowi najpopularniejsze danie kuchni japońskiej, czyli sushi, to nie po prostu surowa ryba. Jest to tradycyjna potrawa przygotowywana z ryżu zakwaszonego octem, plastrów ryb (surowych, wędzonych lub smażonych), owoców morza, warzyw i suszonych wodorostów nori. Może też zawierać jajka i grzyby. Kawałeczki sushi macza się bezpośrednio przed zjedzeniem w sosie sojowym. Dodatkami do potrawy są niezwykle ostry, zielony chrzan wasabi i plastry marynowanego imbiru, który służy do oczyszczania kubków smakowych między różnymi rodzajami sushi.

Z czym to się je – zestaw do sushi

Sushi serwuje się na charakterystycznych, podłużnych talerzach. Układa się na nich kawałki potrawy, a także chrzan wasabi i imbir. Oprócz talerza zestaw do sushi składa się z niewielkiej, płytkiej miseczki na sos sojowy i maty bambusowej, na której układa się naczynia.

Niezbędnymi akcesoriami do jedzenia sushi są pałeczki. W restauracjach używa się najczęściej jednorazowych pałeczek bambusowych. Tradycyjnie są one jednak wykonywane z drewna albo laki. Należy pamiętać, aby nie odkładać pałeczek na talerz! Do tego służy specjalna podstawka na pałeczki.

Sztuka jedzenia pałeczkami nie należy do najprostszych i może sprawiać trudności zwłaszcza początkującym entuzjastom kuchni azjatyckiej. Jest jednak dobra wiadomość – tradycja zezwala na jedzenie sushi palcami!

Różnorodność na talerzu

Istnieje wiele form sushi, które wyróżnia się ze względu na liczbę użytych składników, sposób przygotowania i podania oraz rozmiar kawałków. Do najpopularniejszych rodzajów sushi należą:

  • Nigiri – czyli formowana w dłoni, owalna porcja ryżu, na której kładzie się plaster ryby lub inny dodatek.
  • Maki – to kawałki ryby i warzyw (najczęściej ogórka) zawinięte w ryż i wodorosty nori.
  • Uramaki – czyli „odwrócone maki”: ryby i warzywa są owinięte wodorostami, a te otulone ryżem. Często są też dodatkowo obtoczone w sezamie.
  • Temaki – rożek z wodorostów nori nadziewany ryżem z rybą, owocami morza i warzywami.
  • Niezależnie od rodzaju i użytych produktów, kawałeczki sushi powinny mieć taką wielkość, aby dało się je zjeść jednym kęsem!

Niezbędne dodatki – zestawy do podania herbaty

Zarówno sushi, jak i inne dania kuchni Dalekiego Wschodu, podawane są zwykle z zieloną herbatą. Charakterystycznym elementem wyposażenia azjatyckich restauracji są w związku z tym czajniczki do herbaty, wykonane najczęściej z żeliwa. Bardzo dobrze utrzymują on temperaturę naparu, dzięki czemu pozwalają dłużej cieszyć się gorącym napojem. Żeliwny czajniczek w komplecie z tradycyjnymi czarkami elegancko się prezentuje i wnosi do domu nutę tradycji. A w połączeniu z zestawem do sushi zapewni prawdziwą azjatycką ucztę!

Nadchodzące promocje