Zielony talerz

Zielony talerz

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Zielony talerz-poradnik Westwing

Modne obecnie przepisy często stawiają na zielone warzywa i jak największą ilość ziół podkreślających smak potraw. Być może dzieje się tak dlatego, że kolor zielony od dawna kojarzy się z lekkością, świeżością i pozytywną energią. Stąd ciekawym i optymistycznym akcentem kuchennym może okazać się zastawa stołowa utrzymana właśnie w tym kolorze. Jeżeli jednak preferuje się bardziej klasyczne akcesoria kuchenne, można zdecydować się na pojedynczy duży zielony talerz, z którego na przykład poda się danie główne. W takim naczyniu idealnie prezentować się będą dania z delikatnego awokado, świeżej cukinii lub zdrowych sałatek szczodrze przyprawianych pietruszką, kolendrą lub świeżą miętą. Smacznego!

Zielony talerz — z czego może być wykonany?

  • Zielony talerz ceramiczny — porcelana jest jednym z najbardziej ponadczasowych rozwiązań dla kuchni. Talerze z niej wykonane będą służyć domownikom przez długie lata. Zielony talerz z porcelany bez problemów można myć w zmywarce, używać go do podgrzewania dań w kuchence mikrofalowej. Talerze porcelanowe można ustawiać jeden na drugim — nie grożą im z tego powodu jakiekolwiek uszkodzenia lub wgniecenia.
  • Metalowy zielony talerz — jest to ciekawe rozwiązanie dla miłośników stylu retro. Emaliowane naczynia przeżywają obecnie swój renesans. Są one uniwersalne i odporne na działanie wysokich temperatur. Emaliowane talerze przydadzą się zwłaszcza podczas wyjazdów lub pikników. Należy jedynie uważać, aby ich powierzchnia się nie zarysowała.
  • Zielony talerz z plastiku — ich największą zaletą jest lekkość i odporność na uszkodzenia. To dlatego plastikowe talerze tak chętnie wybierają rodzicie małych dzieci. Plastikowe talerze często produkowane są w mniej standardowych kształtach, co w połączeniu z żywym zielonym kolorem może dodatkowo zachęcić najmłodsze pociechy do jedzenia.

Kolorowa kuchnia w różnych odsłonach, czyli zielony talerz jako oryginalna dekoracja:

Zielony talerz w kuchni industrialnej — porcelanowy zielony talerz w odcieniu butelkowym może posłużyć jako patera do sałatek lub ciast, jak również ozdobny dodatek, który można postawić pionowo, tak aby opierał się o ścianę. Należy uważać, żeby umieścić go w bezpiecznym miejscu.

Zielony talerz w kuchni boho — szmaragdowozielony głęboki talerz wykonany z ceramiki będzie się dobrze prezentował w artystycznej kuchni w stylu boho. Efektownym dodatkiem będzie również zielony talerz ozdobiony orientalnymi złoceniami lub ręcznie malowany, ozdobiony motywami roślinnymi.

Zielony talerz w kuchni prowansalskiej — ceramiczny oliwkowozielony talerz na owoce sezonowe lub świeżo zerwane zioła można ustawić w kącie kuchni na drewnianym blacie. Całości dopełni postawiony obok wazon pełen polnych kwiatów lub suszonej lawendy.

Zielony talerz w kuchni skandynawskiej — duży, emaliowany głęboki talerz ze środkiem w kolorze białym i zewnętrznej części w kolorze bladej, przybrudzonej zieleni będzie się idealnie prezentował pośrodku dużego dębowego stołu. Najlepiej włożyć do niego ulubione sezonowe owoce, orzechy lub domowe herbatniki.