Zmywarka

Zmywarka

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Zmywarka-poradnik Westwing

W 1886 roku Josephine Cochran stwierdziła: Jeśli nikt nie wymyśli maszyny do zmywania naczyń, ja to zrobię! Jak powiedziała, tak uczyniła. W 1893 roku na Wystawie Światowej pomysłowa dama zaprezentowała swój wynalazek, ale – ku jej zdumieniu, interesowały się nim jedynie hotele i duże restauracje. Dopiero w latach pięćdziesiątych ubiegłego stulecia zmywarki trafiły „pod strzechy”. Wtedy były to urządzenia, które obsługiwało się ręcznie.

Firma produkująca zmywarki, którą założyła Cochran, po jej śmierci stała się częścią znanej korporacji produkującej sprzęt gospodarstwa domowego. Dziś na rynku istnieje wiele typów zmywarek, które ułatwiają wykonanie niewdzięcznego zajęcia jakim jest zmywanie naczyń. Dobrze wiedzieć, co kryje urządzenie, które czyści za nas talerze, garnki, szklanki i sztućce!

Zmywarka — rodzaje

Jeśli chcemy oszczędzić czas, wodę, energię i nie zniszczyć sobie skóry dłoni – kupmy zmywarkę. Dostępne są dwa rodzaje zmywarek – wolnostojące i do zabudowy. Wybór odpowiedniej zmywarki zależeć będzie od naszych potrzeb i sposobu urządzenia kuchni.

  • Zmywarki wolnostojące nie posiadają frontów meblowych, za to często mają zdejmowaną pokrywą, dzięki czemu urządzenie można postawić pod blatem.
  • Zmywarki do zabudowy zakrywa się frontem meblowym, dzięki czemu zmywarka nie odróżnia się od reszty szafek. Niektóre zmywarki do zabudowy mają widoczny panel sterowania, inne – panel ukryty w górnej krawędzi drzwiczek. W przypadku tych, które mają widoczny panel, łatwo na bieżąco obserwować etapy pracy zmywarki, za to kiedy panel jest ukryty – zmywarka jest całkowicie niewidoczna.

Zmywarka — parametry i funkcje

Kupując zmywarkę, warto zwrócić uwagę na trzy klasy jakości. Standardowe oznaczenia zmywarek obejmują trzy litery, z których każda odpowiada kolejnej klasie:

  • Klasa zmywania – określana literami od A do G. Zmywarki z klasy A najlepiej usuwają zanieczyszczenia i nie powodują, że kieliszki matowieją.
  • Klasa energetyczna – oznaczona literami od A do D. Urządzenia klasy A zużywają najmniej energii, a te z klasy D – najwięcej. Istnieją również klasa A+ (pozwalająca zaoszczędzić do 25% energii w stosunku do klasy A) i A++ (oszczędzająca nawet do 45% energii w porównaniu z klasą A).
  • Klasa suszenia – oznaczona literami od A do G. Naczynia wyjęte ze zmywarek klasy A są suche i błyszczące.

Ważne są także następujące parametry: rozmiar, pojemność, liczba komór, koszy, poziom hałasu. W modelach zmywarek o szerokości 45 cm mieści się zwykle  8-10 kompletów naczyń, zaś w tych o szerokości 60 i 90 cm – 12 lub 13. Większość zmywarek jest wyposażonych w dwa wysuwane kosze o regulowanej wysokości oraz wyjmowany koszyk na sztućce. W domu najlepiej sprawdzi się cicha zmywarka (poniżej 40 dB).

Wybierając zmywarkę, dobrze przyjrzeć się także jej funkcjom:

  • Programy – każda zmywarka ma kilka programów, które różnią się temperaturą i sposobem zmywania. Programy obejmują, między innymi, mycie wstępne, normalne, delikatne, szybkie, energooszczędne oraz tryb eko. Bardziej zaawansowane zmywarki same potrafią dostosować program do rodzaju naczyń i stopnia zabrudzenia.
  • Możliwość zmywania połowy wsadu  ta opcja bardzo przydaje się w mieszkaniach singli.
  • Możliwość mycia strefowego – w niektórych modelach można myć naczynia tylko w górnym albo dolnym koszu.
  • Opóźniony start – zmywarka włącza się, kiedy nikogo nie ma w domu lub kiedy jej praca nie będzie nikomu przeszkadzała.
  • Blokada przed dziećmi – praktyczna blokada nie pozwoli maluchowi otworzyć zmywarki.

Zmywarka — co można w niej myć?

Aby zmywarka jak najlepiej spełniała swoje funkcje, warto pamiętać o kilku prostych zasadach:

W zmywarkach można myć naczynia stołowe, szkło, sztućce, plastikowe pudełka, garnki dopuszczone do zmywania mechanicznego przez producenta.  Zmywarka umyje także gumowe zabawki dziecka, klocki, foremki i wiaderka.

Do zmywarki lepiej nie wkładać: zabytkowej porcelany, kryształowych kieliszków, ręcznie malowanych talerzy, naczyń z elementami z drewna lub kości słoniowej, żeliwnych garnków, patelni i garnków z drewnianymi uchwytami, przedmiotów aluminiowych.

Jak zmywać w zmywarce?

Wydaje się, że mycie w zmywarce to nic skomplikowanego. Wystarczy jedynie załadować naczynia i nacisnąć przycisk. Aby naczynia były zawsze nieskazitelnie czyste a urządzenie służyło jak najdłużej, warto jednak przestrzegać pewnych zasad.

  1. Przed włożeniem naczyń do zmywarki należy usunąć z nich resztki jedzenia. Przyschniętych sosów można pozbyć się namaczając wcześniej naczynia w zlewie.
  2. Większe akcesoria umieszczamy w dolnym koszu, natomiast kubki, szklanki i mniej zabrudzone naczynia w górnym.
  3. Naczynia należy ustawiać pod kątem, aby swobodnie spływała po nich woda. Zmywarki wyposażone są w specjalne separatory, które ułatwiają ich odpowiednie ustawienie. Brzegi naczyń nie powinny do siebie przylegać, nie powinno się też wkładać jednych naczyń w drugie.
  4. Sztućce umieszczamy w osobnych przegrodach zmywarki zabrudzoną częścią ku górze.

Zmywarka — jak wybrać odpowiedni program?

Standardowa zmywarka wyposażona jest w przynajmniej cztery programy zmywania:

  • Program automatyczny: czujniki zmywarki analizują załadowaną zawartość i same dobierają długość zmywania, intensywność przepływu wody i odpowiednią temperaturę.
  • Program szybki: najlepiej sprawdza się podczas zmywania mniej zabrudzonych naczyń, na przykład po śniadaniu.
  • Program delikatny: zmywarka myje naczynia w niższej temperaturze przy małych obrotach szczotek.
  • Program intensywny: zalecany do mycia garnków i patelni oraz bardzo zabrudzonych naczyń.

W wielu modelach zmywarek dostępne są także programy ekologiczne (mycie przy zużyciu mniejszej ilości wody, w niższej temperaturze) lub programy umożliwiające mycie jedynie przy na wpół wypełnionej zmywarce. Zwykle zmywarka jest wyposażona we wskaźnik zużycia soli, który należy na bieżąco uzupełniać oraz wskaźniki do dozowania nabłyszczacza.

Czyszczenie zmywarki

Jak każdy sprzęt AGD, zmywarka wymagara regularnej konserwacji. Podczas czyszczenia należy zwrócić szczególną uwagę na:

  • uszczelki – gromadzi się w nich bardzo dużo brudu i osadów z wody.
  • filtry – to one zbierają drobne resztki jedzenia, które wraz z upływem czasu mogą sprzyjać rozwojowi bakterii i doprowadzać do zapychania rur.
  • separatory do naczyń i dozowniki – najłatwiej wyczyścić je za pomocą wody z octem lub sody oczyszczonej. W sprzedaży dostępne są też specjalne akcesoria i płyny odkażające.

Nadchodzące promocje