Świąteczne hity na wielkiej wyprzedaży >>>


Dwie kanapki z rozgniecionym awokado na białym balrzu na blacie

Awokado to owoc, który w ostatnich latach znacząco zyskał na popularności poprzez należenie go grupy tzw. superfoods. Superfoods, czyli super żywność to takie produkty, w których skład wchodzą wyjątkowo cenne składniki odżywcze dla naszego organizmu. A jeśli mówimy o super żywności, nie możemy pominąć tak wartościowego owocu, jakim jest awokado! Jest to bardzo smaczny dodatek do potraw, a w dodatku posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Zastanawiasz się z czym połączyć awokado? Jakie są jego właściwości? Dodatkowo, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka prostych przepisów, którymi możesz się zainspirować tworząc pyszne śniadanie, przystawki lub kanapki z awokado. Sprawdź sam!

Fakty o awokado

Awokado, czyli po polsku smaczliwka wdzięczna, to wprawdzie owoc tropikalny, który w polskiej kuchni zagościł stosunkowo niedawno, ale zebrał już sobie solidne grono wielbicieli i zwolenników. Warto poznać bliżej ten niesamowity owoc, dlatego też zebraliśmy 6 podstawowych faktów o awokado!

  1. Naturalnie awokado rośnie w klimacie tropikalnym na drzewach dorastających aż do 20 m wysokości i wyjątkowo długo dojrzewa: nawet od 6 do 8 miesięcy!
  2. Za wysoką wartość zdrowotną awokado odpowiadają 3 komponenty: fitosterole, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy i mikroelementy.
  3. Jeden cały owoc dostarcza ok. 220 kcal.
  4. W awokado jest też dużo potasu (więcej niż w bananach), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy.
  5. Awokado jest bogatym źródłem cynku, co może uchronić mężczyzn przed problemami z prostatą.
  6. Jeśli chcesz przyspieszyć proces dojrzewania awokado, należy umieścić owoc w papierowej torebce na 2-4 dni z bananem lub jabłkiem.

Kanapki z awokado: właściwości

Przepołowione awokado leżacą na drewnianej desce

Patrząc na wymienione wyżej fakty o awokado, powinien nasunąć Ci się jeden podstawowy wniosek – jest to niesamowicie zdrowy owoc! I będzie to bardzo słuszne stwierdzenie! Oprócz całej gamy witamin, awokado zawiera lekkostrawne tłuszcze, przez co pomaga wątrobie i przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu. Co więcej, ktokolwiek ma problemy ze stanem zapalnym stawów — powinien obowiązkowo włączyć awokado do swojej codziennej diety! Masz problem z cukrzycą? Jedz awokado! Wykazuje ono działanie zapobiegające lub odwracające odporność insulinową, która jest jedną z przyczyn powstawania cukrzycy typu II.

Ty lub ktoś w Twojej rodzinie cierpi na miażdżyce, albo zmaga się z podwyższonym cholesterolem? W takiej sytuacji również awokado okazuje się zbawienne. Beta-sitosterol znajdujący się w jednonienasyconych tłuszczach pozwala obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL i triglicerydów, natomiast wspiera prawidłowy poziom „dobrego” cholesterolu.

Awokado uzupełnia niedobory witaminy B9 we krwi. Jest to bardzo ważna właściwość, ponieważ witamina B9 pozwala organizmowi wyprodukować serotoninę i noradrenaliny. Serotonina zapewnia spokojny sen oraz działa kojąco i uspokajająco, natomiast noradrenalina odpowiada za aktywność i dynamikę w ciągu dnia.

Pomysły na kanapki z awokado

Awokado ma wiele właściwości odżywczych samo w sobie, ale kiedy połączymy je z innymi produktami o wysokiej wartości odżywczej będą one działać synergistycznie, podnosząc wartość odżywczą posiłku.

Kanapki z awokado warto chociażby łączyć w koktajlach z natką pietruszki, jarmużem albo z pomarańczami ze względu na lepsze wchłanianie beta-karotenu, dzięki zawartości tłuszczu. Świetnie odnajdzie się wraz z pomidorami w formie lekkiej sałatki. Niemniej jednak, chyba zgodzisz się, że najlepszą i najłatwiejszą formą podania awokado będą kanapki jako szybkie śniadanie!

Kanapka z awokado i jajkiem

Połączenie awokado na kanapce razem z jajkiem jest jednym z najlepszych, śniadaniowych połączeń. A do tego, możesz je zjeść na chwilę przed wyjściem do pracy!

Kanapka z jajkiem i awokado na błękitnym talerzu

Składniki:

  • Jajko
  • Połowa awokado
  • Kiełki rzodkiewki
  • Sól i pieprz
  • 2 kromki chleba razowego

Jest to klasyczna śniadaniowa propozycja. Zawiera tłuszcz i białko czyli idealny zestaw na początek dnia. Jajko ugotuj na twardo i pokrój na plasterki. Awokado wydrąż ze skórki i pokrój na cienkie plastry. Chleb posmaruj masłem. Połóż na nim jajko, awokado i kiełki. Dopraw do smaku sola i pieprzem.

Kanapka z awokado: czym można ją urozmaicić?

Dzięki maślanemu, lekko orzechowemu smakowi awokado można łączyć z wieloma składnikami. Oto najlepsze połączenia:

  • biały serek, nasionka kuminu i szczypta soli,
  • czerwona cebula i wędzony łosoś
  • pomidorki koktajlowe i bazylia,
  • ostry sos i sok z cytryny,
  • truskawki i ocet balsamiczny,
  • feta i szczypiorek.

Tost z awokado

Składniki:

  • Garść orzechów włoskich
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
  • Gruszka
  • Kawałek sera blue / gorgonzola
  • 2 łyżki miodu

To chyba nasze ulubione połączenie awokado! Na rozgrzaną patelnie wrzuć orzechy włoskie i praż je, do momentu gdy nabiorą złotego koloru. Rozgnieć awokado w misce. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Chleb zapiecz w tosterze a następnie posmaruj tosty pastą z awokado, ułóż plastry gruszki i ser gorgonzola lub blue. Posyp całość prażonymi orzechami i skrop obficie miodem. Brzmi pysznie, prawda?

Wrapy z awokado

Wrap to również rodzaj kanapki z placów tortilli z zawiniętym nadzieniem. Jest to świetny pomysł na lunch do pracy! Do przygotowania wrapa z awokado z kurczakiem przygotuj:

  • awokado,
  • 150 g piersi z kurczaka,
  • pieczoną, czerwoną paprykę,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczkę oliwy,
  • pół łyżeczki chili w proszku,
  • wyciśnięty sok z limonki,
  • opakowanie placków tortilli.

  1. Krok

    Pierś z kurczaka potnij na mniejsze kawałki, które następnie wymieszaj z sokiem z limonki, chili oraz czosnkiem.

  2. Krok

    Oliwę rozgrzej na patelni i dodaj do niej mięso. Smaż je przez kilka minut, tak aby kurczak był gotowy w środku.

  3. Krok

    W międzyczasie na drugiej patelni podgrzej placki tortilli zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  4. Krok

    Rozgnieć dojrzałe awokado, dodaj do niego szczyptę soli, pieprzy oraz pieczoną paprykę.

  5. Krok

    Gotowy farsz wyłóż na placek tortilli. Zroluj ją i przetnij na pół.

Wrapy świetnie smakują z salsa pomidorową oraz guacamole. Jak je wykonać? Sprawdź poniżej!

Jak wybrać awokado idealne?

Idealne awokado to takie, które można łatwo wyjąć ze skórki i bez problemu rozgnieść widelcem. Czym się skierować w sklepie szukając idealnego owocu? Oto nasze porady:

  1. Kolor. Im ciemniejszy kolor skórki, tym lepszy owoc. Jednak , pamiętaj, że inaczej będzie wyglądać awokado Haas (ciemno-fioletowa skórka), a inną Fuerte (zielona skórka, bez plam).
  2. Sprawdź jego miękkość. Awokado, które jest gotowe do spożycia jest miękkie, ale przy naciśnięciu sprawia mały opór. Kupując twarde awokado, pamiętaj, że będzie ono potrzebować kilku dni.
  3. Kolor szypułki. Ostatnim punktem na liście jest kolor owocu pod szypułką. Awokado, które można już spożyć ma barwę jasno – żółtą lub jasno – zieloną, bez żadnych widocznych plamek.

Przepis na guacamole

Salsa guacamole z białej miseczke na marmurowym blacie

Guacamole to najpopularniejsza meksykańska salsa! Idealnie nadaje się na kanapkę, tosta czy do zjedzenia z nachosami. Potrawa ta sprawdzi się na przyjęcia, romantyczną kolację i luźne spotkanie z przyjaciółmi jako przekąska na przyjęcie.

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • Sól i pieprz
  • Sok z połowy limonki
  • Pomidor
  • Papryczka chilli
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Czerwona cebula

Awokado obierz ze skórki i wyjmij pestkę. Dokładnie rozgnieć je widelcem w misce, dodają sól, pieprz wraz z sokiem z limonki. Na sam koniec dodaj posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chilli, pomidora oraz świeżą kolendrę. Wymieszaj i… gotowe! Proste, prawda?

A na czym najlepiej prezentują się kanapki z awokado? Oczywiście na małych talerzykach – mogą być kolorowe, mogą być w jednym kolorze. Na każdym z nich będą one smakowicie wyglądać.

Zarejestruj się za darmo na Westwing, a otrzymasz codzienną dawkę inspiracji do każdego pomieszczenia, akcesoriów kuchennych, na których podasz kanapki z awokado oraz wyjątkowych ofert.