Wielkanoc

Wielkanoc

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Wielkanoc-poradnik Westwing

Wielkanoc to druga w roku, oprócz Bożego Narodzenia, tak ważna okazja, by spędzić czas z rodziną. Wspólny czas urozmaicą wielkanocne specjały, pyszne wypieki i – oczywiście – kolorowe pisanki.


Uroczyste śniadanie wielkanocne kończy okres Wielkiego Postu, który trwa przez czterdzieści dni. Jest to czas na refleksję i modlitwę, przygotowujące do radosnych świąt wiosennych i do świątecznego ucztowania. W dawnej Polsce śniadanie wielkanocne było okazją do biesiadowania bez umiaru, a szlacheckie stoły uginały się pod ciężarem pieczonych w całości prosiąt i dziczyzny. Dziś na stole wielkanocnym nie może zabraknąć wielu rodzajów wędlin, świeżych wiosennych sałatek oraz tradycyjnych deserów, czyli bab, mazurków oraz paschy. Królują jednak jajka. Są one nie tylko obowiązkowym elementem świątecznego menu, ale i podstawą wielkanocnej dekoracji.

Dlaczego obchodzimy Wielkanoc?

Wielkanoc to najradośniejsze święto w Kościele katolickim, upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa. Już w czasach przed Chrystusem świętowano jednak w tym okresie wiosenne odrodzenie się przyrody. Stąd wszechobecne w czasie Wielkanocy jajka – symbol nowego życia, a w chrześcijaństwie również zmartwychwstania. Także inne przedmioty i dania kojarzące się nam z Wielkanocą mają znaczenie symboliczne.

Symbolika

Wielkanoc to także święto symboli. Wszystkie tradycje związane z potrawami i zwyczajami nie są bez znaczenia. Cukrowy baranek symbolizuje zmartwychwstanie Chrystusa, kurczaczki – nowe życie, bukszpan – nieśmiertelność, a żonkile – słońce. Jajka to symbol rodzącego się życia. Z kolei chrzan to symbol siły. Według wierzeń, wędliny symbolizują płodność i dostatek, a sery zdrowie dla zwierząt hodowlanych. Oprócz tego, w koszyczku wielkanocnym znajdują się pieprz i sól – symbol prawdy. babki, mazurki symbolizują natomiast wszechstronne umiejętności.

Kiedy przypada Wielkanoc?

Co roku zadajemy to samo pytanie: „Kiedy jest Wielkanoc?”. Wielkanoc jest świętem ruchomym, przypada na pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni Księżyca. Początek kalendarzowej wiosny to 21 marca, dlatego święto najwcześniej może odbyć się 22 marca. Zdarza się to jednak bardzo rzadko – ostatni raz Wielkanoc wypadła w ten dzień w 1818 roku. W czasach współczesnych data tego jednego z najważniejszych świąt wypada pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia.

W 2014 roku Wielkanoc przypada na 20 kwietnia, a więc bardzo późno, ponieważ pierwsza wiosenna pełnia ma miejsce 14 kwietnia. Dla porównania Wielkanoc w 2015 roku wypada 5 kwietnia, w 2016 – 27 marca, a w 2017 – 16 kwietnia.

Inne święta

W odniesieniu do Niedzieli Wielkanocnej ustala się również daty innych ważnych świąt. Tydzień przed Wielkanocą obchodzi się Niedzielę Palmową, z którą wiąże się typowo polska tradycja wykonywania tak zwanych palm, czyli pięknie dekorowanych kwiatami i (współcześnie) bibułą gałązek.

W Polsce bardzo ważnym dniem jest nie tylko niedziela, ale i Poniedziałek Wielkanocny, czyli uwielbiany przez dzieci lany poniedziałek, albo inaczej śmigus-dyngus. Od daty Wielkanocy zależy również to, kiedy przypadną kolejne święta, takie jak Wniebowstąpienie, Zielone Świątki oraz Boże Ciało, obchodzone zawsze sześćdziesiąt dni po Wielkanocy.

Dekoracje wielkanocne

W Wielkanoc w centrum świątecznych dekoracji znajdują się jajka. Dziś są to przede wszystkim malowane wydmuszki, jednak rodzajów pisanek jest mnóstwo: szczególnie piękne są te zdobione w skomplikowane wzory wydrapane na farbowanej skorupce jajka. Dostępne są również niezwykle delikatne „ażurki”, w których za pomocą malutkiego wiertła wierci się ozdobne otwory. Dawniej jajka barwiono przede wszystkim na kolor czerwony, co miało zapewnić pomyślność w sprawach sercowych. Obecnie gama kolorystyczna jest znacznie bogatsza więc święta są bardziej kolorowe.

Ciekawym pomysłem na dekorację pisanek i czas z rodziną jest wspólne malowanie pisanek woskiem. Za pomocą patyczka ze szpilką wbita na jego końcu maluje się wzory na skorupce rozgrzanym woskiem. Po wyschnięciu wosku barwi się pisanki na różne kolory i zdrapuje warstwę wosku. W tak prosty sposób powstają małe arcydzieła, które ozdobią każdy niecodzienny stół i śniadanie wielkanocne.

Dekoracje świąteczne nie mogą jednak skończyć się na pisankach, nawet najpiękniejszych. Ważnym elementem dekoracji są również figurki baranka, żółtego kurczaczka i zająca, najlepiej czekoladowego. Wielkanoc to święto radosne, wiosenne, dlatego dekoracje powinny mieć jasne, słoneczne kolory. Ponieważ w tym okresie pojawiają się pierwsze kwiaty, warto pamiętać o żonkilach i tulipanach, które dla aranżacji będą jak odświeżający powiew wiosny. Palmy wielkanocne dawniej palono w Wielką Sobotę, obecnie jednak często zachowujemy je i dlatego mogą stać się również częścią dekoracji świątecznej i nadać wnętrzom odrobinę ludowego charakteru.

Święconka

Święconka, przygotowana w Wielką Sobotę, może sama stać się małym arcydziełem. Do wiklinowego koszyczka wyścielonego serwetką wkłada się pisanki, cukrowego baranka, małe pojemniczki z solą i pieprzem, kawałki ciasta, wędliny i chleba. Całość dekoruje się gałązkami bukszpanu i baziami. Taki koszyczek stawia się wśród potraw na zastawionym stole pokrytym odświętnym obrusem, dlatego warto zadbać o to, by ładnie się prezentował. Będzie przecież w centrum uwagi!

Według tradycji Kościoła katolickiego święconkę przygotowaną w Wielką Sobotę zanosi się do kościoła na poświęcenie pokarmów. Mniej popularną tradycją, choć również praktykowaną jest zapalenie świecy przyniesionej z domu od świecy w kościele, i doniesienia ognia do domu, który ma symbolizować życie. Poświęcone pokarmy spożywa się w niedzielny poranek na śniadaniu wielkanocnym.

Wielkanocne potrawy

Wielkanoc, jak wszystkie święta to okazja do przyrządzenia typowych, tradycyjnych potraw. Podczas Wielkanocy powinniśmy przyrządzić żurek, białą kiełbasę, wędzoną szynkę, pieczone mięso, ćwikłę z chrzanem. Wśród słodkich pozycji obowiązkowych należy wymienić: babkę, mazurka, paschę, kołacza, sernik zwany przekładańcem. W zależności od regionów kraju i pochodzenia rodzin, poszczególne dani różnią się od siebie. Na żadnym stole nie zabraknie jednak jajek i kiełbasy. Najważniejszym elementem jest jednak serce włożone w przygotowanie posiłków oraz ich wspólne spożywanie.

Mazurki i baby

Na koniec śniadania wielkanocnego na stół wkraczają desery – wśród nich mazurki. Aby świątecznemu nastrojowi stało się zadość, warto ozdobić je w motywy wielkanocne. Można użyć do tego lukru, bakalii, owoców… wszystkiego, co przyjdzie nam do głowy! Na powierzchni ciasta możemy wyczarować to, z czym kojarzy się nam Wielkanoc i wiosna: kwiaty, zajączki, słońce.

Baby wielkanocne są typowymi daniami świątecznymi. Niegdyś ich wypiekaniu towarzyszył cały rytuał. Tajemnica tkwiła w tym, aby drożdżowe ciasto nie opadło, dlatego na czas pieczenia baby drzwi kuchni uszczelniano przed przeciągami, a czasami w ogóle rozmawiano tylko szeptem. Jeśli nie wydarzyło się nieszczęście, czyli zakalec, babę dekorowano lukrem i bakaliami oraz wnoszono na stół wraz z innymi przysmakami.

Wielkanoc to święto odradzającego się życia. Radosny nastrój i ciepła wiosenna pogoda powinny znaleźć swoje odbicie w wesołych dekoracjach w domu. W ten sposób więcej przyjemności dostarczy czas spędzony z rodziną i świąteczny odpoczynek.

Nadchodzące promocje