Zarejestruj sie i otrzymaj voucher 50 zł!
Drink z prosecco przy coolerze

Wstęp: Lato, słońce i drinki z Prosecco to jedyne, o czym teraz marzysz? Mamy dobrą wiadomość – może nie załatwimy ci pięknej pogody każdego dnia, ale pyszne drinki już tak! Po tym artykule będziesz prawdziwą specjalistką od Prosecco – przeprowadzimy cię przez historię, nauczymy wybierać odpowiednią odmianę, temperaturę, a nawet kieliszki! A wszystko po to, aby finalnie zdradzić ci kilka przepisów na doskonałe drinki z Prosecco, które ugaszą pragnienie każdego. Do dzieła!

Skąd pochodzi Prosecco?

Zanim nauczymy się robić drinki z Prosecco, poznajmy historię pochodzenia tego alkoholu. Historia tego musującego wina rozpoczyna się we Włoszech, a dokładnie w regionie Veneto, gdzie czwórka przyjaciół otworzyła firmę, której założeniem była produkcja szampana z lokalnego szczepu o nazwie Prosecco. Szampan finalnie nie powstał, lecz zamienił się w rozpoznawalne na całym świecie musujące wino.

Prosecco odmiany

Drink z prosecco i figą

Prosecco wyróżnić możemy ze względu na regiony produkcji. Obszar DOC to duży równinny obszar, na którym podczas winobrania zbiera się wszystkie winogrona. Daje to bardzo duże ilości wina z hektara i niskie koszty produkcji. Oznaczenie DOC znajdziesz na większości butelek. Obszar DOCG jest bardziej pagórkowaty, a klimat łagodny. W porównaniu z pierwszym obszarem zmniejszono wydajność z hektara, co daje lepszą jakość wina. Prawdziwą perełką wśród Prosecco jest jednak Valdobbiadene DOCG Superiore di Cartizze, produkowany na obszarze “Grand Cru”. Znajduje się on na bardzo stromych zboczach, więc większość prac wykonywana jest ręcznie, a co za tym idzie, cena butelki wzrasta. Dla takiej jakości warto jednak wydać większą kwotę – z takiego Prosecco wyjdą najlepsze drinki!

Najpopularniejsze rodzaje Prosecco

Prosecco jest zawsze białe, a na etykiecie znajdziesz dopisek “frizzante” lub “spumante”, oznaczający stopień musowania. Na smak zaś najbardziej wpływa różnica między “brut” i “extra-dry”, czyli wytrawnym a półsłodkim. Szczegółowa klasyfikacja wygląda następująco:

  • Brut – wino wytrawne
  • Dry, extra-dry – wino półwytrawne z mniejszą lub większą ilością cukru
  • Spumante – tu ciśnienie w butelce musi wynosić minimum 3 atmosfery
  • Frizzante – oznacza, że nie udało się osiągnąć wystarczającego ciśnienia, aby wino było określane jako spumante
  • Tranquilo – wino spokojne, bez dodatku dwutlenku węgla

Najczęściej wybierane jest Prosecco extra-dry – ze względu na swój słodki smak idealnie pasuje do kolorowych drinków. W wyborze Prosecco rocznik nie ma znaczenia – najlepiej pić je od razu po zakupie.

Jak pić Prosecco zgodnie z tradycją?

  1. Prosecco to aperitif … będzie więc idealnie łączyć się z lekkimi, delikatnymi potrawami. Pasuje jednak także do owoców morza, białych ryb oraz deserów. 
  2. Podczas wyboru wina zwróć uwagę na jego smak. Porsecco powinno być niezbyt kwaśne, niezbyt słodkie, ale też nie płaskie. Bąbelki powinny być lekkie ale trwałe. 
  3. Prosecco podawaj schłodzone, nie zmrożone. Wystarczy 6-8 stopni. Nie zapominaj też o schłodzeniu szkła, zwłaszcza w ciepłe dni! 
  4. Użyj kieliszków do szampana – w ostateczności możesz sięgnąć także po kieliszek do białego wina, jednak w tym przypadku bąbelki i aromat szybciej się ulotnią.
  5. Solo lub w grupie – Prosecco możesz podawać solo, lub tworząc z niego pyszne drinki.

Drinki z prosecco: z czym pić wino musujące?

Jesteś już doświadczoną degustatorką i doskonale wiesz, jak pić tequilę, z czym podawać czerwone wino i znasz najlepsze przepisy na drinki z ginem? Świetnie, teraz czas zdobyć kolejną umiejętność – przejdźmy do lekcji “z czym pić Prosecco”! Poza tym, że doskonale smakuje solo, najczęściej jest ono łączone z innymi alkoholami. Chyba każdy z nas przynajmniej raz w życiu spróbował słynnego Aperol Spritz i rozkochał się w tym drinku. Na tym jednak lista się nie kończy!

Jeśli lubisz drinki z ginem, z pewnością pokochasz połączenie tego alkoholu z letnim musującym winem. Jednak na tym lista połączeń się nie kończy! Drinki z Prosecco wyjdą w zasadzie z każdego alkoholu, zależnie od twoich upodobań smakowych. Likiery, brandy, wódka, a nawet whisky – wszystkie wchodzą w grę. Stworzysz z nich takie drinki, jak Limoncello, Kir Royal, czy Mimosa. A może wolisz bardziej owocowe połączenie, smakujące jak koktajl? Połączenie tego wina i brzoskwiń zaskoczyło już niejednego! Najlepiej wybierz to z dopiskiem dry lub extra-dry i sprawdź, jakie jeszcze drinki z Prosecco możesz stworzyć.

Wskazówka: Pamiętaj, że w przypadku drinków nie obowiązuje specjalna etykieta! Nie musisz więc wiedzieć, jak pić whisky, ani jak pić brandy, żeby skosztować pysznych alkoholowych mieszanek – nie ukrywamy jednak, że ta umiejętność i tak ci się przyda, gdy postanowisz przygotować je samodzielnie – w końcu dobry drink wyjdzie tylko z dobrych składników.

Przepisy na drinki z prosecco

Drinki z prosecco – przepis na French 77

French 77 nalewany z karafki do kieliszków od szampana

A teraz coś dla wielbicieli ginu! Słodko-kwaśny smak tego drinka to niewątpliwie prawdziwa mieszanka doznań.

Składniki:

  • 40 ml ginu
  • 80 ml Prosecco
  • 20 ml soku z cytryny
  • 20 ml syropu cukrowego
  • lód

Przygotowanie:

Kieliszek wypełnij lodem i wstaw do zamrażarki na czas przygotowania koktajlu. Do szejkera wlej gin, sok z cytryny i syrop cukrowy. Wszystkie składniki dokładnie wstrząśnij i wlej do wcześniej przygotowanego kieliszka. Dodaj Prosecco.

Wskazówka: Nie masz szejkera? To nic, do mieszania drinków możesz użyć nawet słoika!

Mamy dla Ciebie również propozycję na prosecco ze smakowym ginem Simsala o smaku lawendy i śliwki.

  • 40 ml toniku
  • 20 ml syropu migdałowego
  • 20 ml prosecco
  • odrobinę soku z cytryny
  • 20 ml ginu Simsala (lub innego ginu smakowego)
  • liście szałwi i skórki cytryny

Sgroppino – drink z prosecco i wódką

Smaczny, lodowy, idealny na wakacje pod włoskim słońcem.

Składniki:

  • lody cytrynowe lub sorbet (2 gałki)
  • 30 ml prosecco
  • 15 ml wódki
  • lód

Wszystki składniki miksujemy w blenderze aż do uzyskania kremu. Miksturę przelewamy do zmrożonych kieliszków na wino lub szampana i dekorujemy skórką pomarańczową, melisą lub miętą.

Drink z prosecco i martini – przepis na Martini Royale

Orzeźwiający, beztroski i idealny na upały – przedstawiamy Martini Royale! Ten drink opiera się na dwóch słynnych alkoholach i limonce. Koniecznie go spróbuj!

Składniki:

  • 60 ml Martini Bianco
  • 60 ml Prosecco
  • sok z całej limonki
  • lód
  • mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Do kieliszka wrzuć zmielone kostki lodu. Dolej Martini Bianco oraz Prosecco, a także wyciśnięty sok z limonki. Całość udekoruj miętą.

Przepis na Aperol Spritz

Drink z prosecco i rozmarynem

Podając przepisy na drinki nie możemy zacząć inaczej – Aperol to bezsprzeczny król wśród drinków z Prosecco! Jak go wykonać?

Skladniki:

  • 50 ml Prosecco
  • 50 ml Aperolu
  • 25 ml wody mineralnej gazowanej
  • kostki lodu
  • plaster pomarańczy (opcjonalnie)

Pzygotowanie:

Do schłodzonego kieliszka na białe wino wlewamy kolejno Prosecco, Aperol i wodę gazowaną. Dodajemy kostki lodu i plasterki pomarańczy. Cheers!

Drinki z prosecco: przepis na Bellini

Jeśli lubisz kolorowe drinki, ten zachwyci cię nie tylko barwą, ale i smakiem. Bellini to słynny włoski koktajl z puree z białej brzoskwini i Prosecco. Prosty i spektakularny!

Składniki:

  • 100 ml Prosecco
  • 50 ml musu z białej brzoskwini (potocznie zwanej UFO)
  • (opcjonalnie) 10 ml brandy
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

Banalnie proste! Wymieszaj składniki i ciesz się wyjątkowym smakiem. Bellini najlepiej podawać schłodzone.

Wskazówka: Jeśli wolisz inny owoc, podobnym drinkiem jest Rossini – tutaj brzoskwinię zastępujemy truskawkami.

Pomysł na winogrona w prosecco

Mamy też propozycję na słodką przekąskę, która będzie idealnym dodatkiem na cocktail party do drinków z prosecco: słodkie winogrona. Co będzie potrzebne?

  • winogrona
  • kostki lodu w misce
  • prosecco
  • woda
  • cukier

Przygotowanie:

Włóż winogrona do miski z prosecco i odstaw na noc do lodówki. Nazajutrz dodaj cukier do wody w stosunku 2/1. Miksturę gotuj przez 15 min na średnim ogniu. Następnie odstaw do ostygnięcia. Nadziej winogrona na wykałaczki, zanurz w miksturze cukru i momentalnie schłódź w misce z lodem.

Gratulacje, przeszłaś pomyślnie kurs wiedzy o Prosecco! Wiesz już, jakie są jego odmiany, znasz nieco historii, a także umiesz robić pyszne drinki z Prosecco! Jeśli interesują cię inne przepisy lub szukasz inspiracji, dołącz do klubu Westwing już dziś.