Talerze obiadowe

Talerze obiadowe

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Talerze obiadowe-poradnik Westwing

W niemal każdym domu znajduje się tak zwany serwis, czyli komplet naczyń stołowych o jednorodnej stylistyce, wykonanych z jednego materiału. Jest on częścią zastawy stołowej. Serwisy dzielą się na obiadowe, kawowe, są także serwisy śniadaniowe. Zestawy te różnią się także ze względu na liczbę elementów wchodzących w ich skład. Mogą być wykonane z różnych tworzyw, przybierać różne kształty i kolory. Z olbrzymiej liczby dostępnych produktów każdy może wybrać to, co odpowiada jego potrzebom i pasuje do stylistyki wnętrza.

Na wiek XVII przypada najbardziej dynamiczny rozwój produkcji serwisów stołowych. Masowo wytwarzano wówczas kunsztowne, porcelanowe serwisy. W możnych i eleganckich domach obok samych naczyń stołowych (w których skład wchodzą między innymi talerze obiadowe głębokie i płaskie, wazy, półmiski, salaterki i sosjerki), używano także ozdób stołowych – figurek, wazoników i świeczników – dopasowanych stylistycznie do zastawy. Nazywano je z języka francuskiego surtout-de-table, czyli tak zwana zastawa środka stołu.

Uniwersalny serwis obiadowy

Współcześnie liczba elementów serwisów jest mniejsza i wystarczy mieć jeden – najbardziej uniwersalny i praktyczny – serwis obiadowy. W jego składzie powinny koniecznie znaleźć się talerze obiadowe płaskie i głębokie. Warto także zainwestować w talerze zakąskowe i deserowe, gdyż są użyteczne podczas serwowania obiadu, a mogą być wykorzystane jako serwis śniadaniowy.

Król talerzy – talerz obiadowy

Talerze obiadowe to największe spośród wszystkich talerzy. Z reguły mają średnicę około 27 cm. Służą nie tylko do serwowania dań obiadowych. Ze względu na swoje wymiary mogą wystąpić w roli patery czy półmiska podczas domowego przyjęcia. Ich wielkość pozwala na aranżację i odpowiednią ekspozycję serwowanego dania.

Jakie talerze obiadowe wybrać?

Talerz pełni nie tylko rolę użytkową. Współcześnie większość talerzy to małe dzieła sztuki. Tak jak w przypadku wyboru wszystkich elementów dekoracji wnętrz, kierować należy się stylistyką wyrobu. Chcąc uzyskać harmonijny, stonowany efekt talerze obiadowe należy dobrać pod kątem stylu, kształtu i koloru do reszty serwisu. Najlepiej, by był to komplet. Jeśli chcemy wprowadzić do stylizacji nutę ekstrawagancji, warto samodzielnie stworzyć serwis stołowy, komponując go z różnych elementów, które łączyć będzie na przykład jednorodna kolorystyka, albo jeden, przewodni kształt (na przykład kwadratowy). Takie rozwiązania świetnie pasują do wnętrz nowoczesnych albo w stylu skandynawskim. Również styl rustykalny pozwala na łączenie ze sobą elementów, które nie należą do jednego kompletu. Nakrywanie do stołu to sztuka, ale także świetna zabawa. Ilość możliwości jest ogromna. Można puścić wodze fantazji i stworzyć naprawdę oryginalny zestaw, który – choć nie będzie z miśnieńskiej porcelany – zrobi wrażenie!

Nadchodzące promocje