Talerze

Talerze

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Talerze-poradnik Westwing

Choć mniej więcej do schyłku średniowiecza podczas posiłków ludzie wybierali strawę z glinianych naczyń za pomocą pajdy chleba, obecnie trudno wyobrazić sobie elegancki posiłek bez kompletu zastawy stołowej, której głównym elementem są oczywiście talerze. Talerze obecne są w każdym domu, zajmując w nim szafki lub kredens. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu talerze pełniły funkcję ozdobną. Te pięknie malowane wisiały na ścianach lub dumnie prezentowały się za szybą witrynki. Także obecnie potrafią zachwycać i bywają wystawiane w galeriach sztuki ze względu na swoje wyjątkowe walory artystyczne.

Rodzaje talerzy

Współczesne talerze wykonane są najczęściej z ceramiki (porcelany lub fajansu), a także metalu i szkła. Coraz częściej produkowane są także z tworzyw sztucznych – i to nie tylko w wersji jednorazowej. Talerze mogą przybierać różne kształty – od prostych form geometrycznych aż po najbardziej fantazyjne – na przykład talerze w kształcie owoców czy kwiatów.

Takerze o oryginalnych kształtach

Talerze różnią się wielkością, głębokością, średnicą. Ale przede wszystkim każdy z nich pełni inną funkcję. Można wyróżnić zatem te największe – czyli obiadowe, nieco mniejsze – zakąskowe i najmniejsze, czyli deserowe. Jednak w błędzie jest ten, kto sądzi, że ta klasyfikacja wyczerpuje listę rodzajów talerzy. Można wymienić jeszcze talerze głębokie, talerzyki do kompotu oraz wiele innych.

Talerzowy savoir-vivre

Sposób ułożenia talerzy na stole nie jest kwestią przypadku. To cała sztuka, rządząca się właściwymi sobie regułami. Zasady układania talerzy (ale także sztućców, kieliszków i serwet) określają zasady tak zwanego savoir vivre’u (określenie to pochodzi z języka francuskiego i dosłownie oznacza umiejętność czy też sztukę życia). Zgodnie z tymi zasadami talerze, które pojawiają się na stole, powinny być dostosowane do zaplanowanego menu.

kolorowe talerze z ceramiki

Równie ważna jest kwestia wyłożenia ich odpowiedniej liczby. Talerze układa się na stole zaczynając od największego z nich – płytkiego talerza obiadowego, który zwykle ma średnicę około 27 cm. Na nim układamy nieco mniejszy talerz zakąskowy – o średnicy przeważnie około 21 cm. Jeśli menu uwzględnia zupę, kładziemy także talerz głęboki. Dodatkowo, jeśli w menu przewidziano ryby i owoce morza, po lewej stronie nakrycia należy dostawić dodatkowy talerzyk, który służy do odkładania na bok ości, skorup i innych części, których się nie je.

Jak wybrać idealne talerze?

Materiał, z którego wykonane są talerze, miseczki i kubki, jak również kolor i wzornictwo zastawy stołowej zależy od stylu, w jakim urządzona jest jadalnia. Jeśli chcemy, by naczynia były uniwersalne i ponadczasowo piękne, warto zainwestować w klasyczny zestaw w kolorze białym lub écru.

oryginalne talerze z nadrukami

Taka zastawa pasuje do każdego wnętrza. Ci, którzy stawiają na nowoczesność, powinni pomyśleć o mniej tradycyjnych kształtach lub nieco bardziej ekstrawaganckich wzorach – na przykład deseniach geometrycznych lub zwierzęcych printach.

talerze na letnie przyjęcie

Do wnętrz klasycznych pasują zastawy zdobione motywem kwiatowym bądź ze złoconym brzegiem. Planując zakup zastawy stołowej, należy także przemyśleć jego wielkość. Standardem są zestawy na sześć i dwanaście osób. Warto zainwestować w większy zestaw, który przyda się, jeśli pojawią się niespodziewani goście lub zdarzy się niechcący stłuc talerz.

Nadchodzące promocje