Talerze głębokie

Talerze głębokie

Podziel się

ZNAJDZIESZ NAS:
Więcej dowiesz się z naszego przewodnika

Talerze głębokie-poradnik Westwing

Trudno sobie wyobrazić wyposażenie kuchni bez praktycznej zastawy stołowej. Kubki, filiżanki, dzbanki, sosjerki, a także talerze, spodki i talerzyki deserowe przydają się na co dzień do serwowania posiłków. Mają też wysokie walory dekoracyjne, stając się niekiedy rodzinnymi pamiątkami. Ważne miejsce w tej grupie naczyń zajmują talerze głębokie. Są idealne do serwowania zup, makaronów, gulaszy i sałatek. Co więcej, łatwo znaleźć zarówno modele klasyczne, jak i wyróżniające się nietuzinkowym nowoczesnym designem. Zobacz, jakie zalety mają talerze głębokie oraz jak dopasować je do stylu wnętrza i upodobań domowników.

Talerze głębokie do serwowania zupy i nie tylko

Praktyczna i elegancka zastawa stołowa to komplet, w którym nie powinno zabraknąć takich naczyń, jak talerze głębokie i płaskie. Te pierwsze sprawdzają się podczas serwowania wielu dań:

  • Zupy – talerze głębokie i miski to najlepsze naczynia do zup w każdej postaci – kremów czy innych specjałów kuchni polskiej. To właśnie od zup zwykle rozpoczyna się typowo polski dwudaniowy obiad.
  • Makarony – spaghetti, penne czy azjatyckie przysmaki najwygodniej spożywać właśnie z talerzy głębokich.
  • Gulasze – węgierski z papryką albo popularny boeuf Strogonow z pieczarkami? Talerz głęboki to najlepsze naczynie do jego podania!
  • Dania z sosami – wysokie krawędzie talerza sprawiają, że sos nie wycieka na stół, znacznie lepiej mieszają się też w nim smaki.
  • Sałatki – talerze głębokie pozwalają wygodnie podać szpinak, roszponkę, rukolę lub inne zieleniny.

Od porcelany po tworzywa sztuczne

Bogactwo materiałów, z jakich wykonuje się talerze głębokie, pozwala łatwo dopasować je do stylu aranżacyjnego i indywidualnego gustu użytkowników.

  • Porcelana – swoista klasyka zastawy stołowej. Lekka optycznie, może być bogato dekorowana lub minimalistyczna w wersji nowoczesnej. Za najszlachetniejszą uchodzi porcelana kostna, która jest lekko transparentna.
  • Ceramika – nieco masywniejsza od porcelany, ale przez to solidniejsza. Dużą popularnością cieszą się talerze głębokie ceramiczne w soczystych kolorach. Można za ich pomocą ciekawie ożywić aranżację kuchni.
  • Tworzywa sztuczne – nowoczesna alternatywa dla ceramiki i porcelany. Mają jedną ogromną zaletę: nie stłuką się, nawet gdy spadną z wysoko umieszczonej półki. Talerze głębokie produkuje się między innymi z melaminy oraz szkła akrylowego.

Talerze głębokie klasyczne i nowoczesne

Klasyczne talerze głębokie wyróżniają się bogatym dekorem oraz subtelną elegancją. Zwykle ich powierzchnia jest uroczo pofalowana, modnym rozwiązaniem jest też koronkowy design. Talerze głębokie mogą być ręcznie malowane – zdobione motywami kwiatowymi czy scenami rodzajowymi, nawiązującymi do sielskich pejzaży lub klasycznych dzieł malarstwa. Godne polecenia są także talerze białe z dekoracyjnymi obwolutami, na przykład pozłacanymi.

Miłośnicy stylu modern także nie będą zawiedzeni. Bogaty dekor zastępowany jest nietuzinkowymi formami. W nowoczesnych zastawach stołowych bezapelacyjnie króluje biel, a okrągłe formy zastępowane są kwadratowymi bądź asymetrycznymi. Dzięki temu talerze głębokie stają się intrygującymi kuchennymi dekoracjami z nowoczesnym biglem. Łatwo znaleźć także modele soczyście kolorowe – doskonały wybór do aranżacji spod znaku pop-art.

Dania podawane w pięknych naczyniach smakują o wiele lepiej – zgadzają się z tym także psychologowie. Talerze głębokie stanowią must have wyposażenia kuchni. Są zarówno piękne, jak i bardzo praktyczne.