Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Lato rozpieszcza bogactwem sezonowych warzyw i owoców, a te kuszą, żeby zrobić z nich przetwory. Pyszne dżemy, soki, pikle, przeciery i kiszonki… Robimy je chętnie bo są zdrowsze niż te z supermarketów, no i zrobione własnoręcznie. Potem tylko zostaje dylemat: gdzie to wszystko trzymać? Nie każda kuchnia dysponuje dostateczną ilością szafek, w których mogłyby się pomieścić weki, słoiki, puszki i butelki. Najlepszym rozwiązaniem na tego typu zapasy jest spiżarnia. Czy będzie to osobne pomieszczenie z rzędami półek pod sufit, czy spiżarnia w kuchni w postaci głębokiej szafy, zależy od przestrzeni jaką dysponujesz. Doradzimy Ci, jak zagospodarować miejsce na spiżarnię, jak urządzić ją w małej, a jak w większej kuchni oraz jak przechowywać zapasy. Podpowiemy też jak mądrze planować zapasy, żeby nic się nie zmarnowało. 

Spiżarnia w kuchni: 7 podstaw aranżacji 

Dawniej spiżarnia w kuchni służyła do przechowywania świeżych produktów w chłodzie. Jeszcze do dzisiaj w starych kamienicach możemy spotkać niewielkie schowki, które zastępowały lodówkę. Na szczęście czasy się zmieniły i w każdym domu znajduje się to przydatne urządzenie. A spiżarnia nieco zmieniła swoje przeznaczenie. Nadal służy do przechowywania produktów spożywczych, ale często pełni dodatkowo rolę magazynu na kuchenne sprzęty, którymi niekoniecznie chcemy się chwalić, albo  których po prostu nie mamy gdzie schować. Zobacz, jakie są jej podstawy aranżacji:

  • Niewielkie urządzenia AGD typu mikser czy sokowirówka, z których nie korzystasz na codzień, na pewno znajdą miejsce właśnie tam. A oprócz nich garnki, patelnie i wszystko to co w kuchni jest niezbędne, ale niekoniecznie na widoku odwiedzających Cię gości.
  • A gdzie najlepiej urządzić spiżarnię? Jeśli w osobnym pomieszczeniu to najlepiej możliwie jak najbliżej kuchni, tak żeby wszystko było w zasięgu ręki, zwłaszcza jeśli dużo gotujesz. Piesze wycieczki po kolejne słoiki konfitur, albo puszki z przetworami mogą nieco uprzykrzać życie, zwłaszcza kiedy przy stole czeka sztab głodnych domowników.
  • Najlepiej oczywiście jeśli spiżarnia w kuchni znajduje się w północnej części domu. Takie usytuowanie zapewnia optymalną temperaturę dla przechowywanych produktów.
  • Jeśli nie jest to możliwe zadbaj o to, żeby temperatura nie przekraczała 16 stopni.
  • Gdy pomieszczenie znajduje się w pewnej odległości od przewodów grzewczych, a tym bardziej kominka, to jest już dobrze.
  • Inaczej sprawa przedstawia się jeżeli spiżarnia ma służyć do przechowywania przetworów własnej roboty, owoców, warzyw, i ma się w niej znaleźć mini piwniczka z winem. Zastanów się czy nie będzie najlepiej urządzić spiżarni w.. piwnicy, albo w części garażu – tam temperatura jest optymalna.
  • Ważne, żeby pomieszczenie było suche, odpowiednio wentylowane, i raczej bez dostępu światła dziennego. Idealnie jeśli spiżarnia posiada drugie wejście od strony korytarza, to ułatwi wnoszenie zakupów bez przechodzenia przez całe mieszkanie. 

Jak wygospodarować miejsce w kuchni na spiżarnię? 

Dwie półki spiżarni w sypialni zapełnione szklanymi słoikami z przetworami

Jeśli metraż Twojej kuchni na to pozwala, wydziel spiżarnię i zamknij ją przesuwnymi drzwiami, albo ażurową przesłoną, lub regałem, który dodatkowo posłuży jako miejsce do przechowywania. Zadbaj o to, żeby od strony kuchni znalazły się na nim te bardziej estetyczne przedmioty – małe AGD, albo dekoracyjne pojemniki na suche produkty.

Jeśli mieszkasz w przedwojennym budownictwie, możesz zaaranżować spiżarnię w większej wnęce lub w tzw. dawnej służbówce. Ale gdy nie masz za wiele miejsca, pomyśl o wstawieniu roboczej szafy. Taka wersja współczesnego kredensu z pewnością pomieści więcej produktów niż klasyczne kuchenne szafki. 

Spiżarnia w małej kuchni 

Niewielkie kuchnie spotykane są najczęściej w blokach. Aranżacja małej kuchni na kilku metrach kwadratowych to pole do popisu dla architekta wnętrz. Jak zmieścić wszystkie potrzebne sprzęty i pozostawić wygodne miejsce do pracy? To zawsze jest dylemat, bo zazwyczaj z czegoś trzeba zrezygnować.

  • Na przykład duży stół zastąpić składanym blatem montowanym do ściany, a pełne fronty szafek szklanymi – wyglądają lżej i nie przytłaczają przestrzeni.
  • W wąskiej kuchni lepiej jest ustawić meble na jednej ścianie, a na drugiej zamontować lustra, ponieważ optycznie powiększą wnętrze.
  • W kwadratowej sprawdzi się ustawienie na kształt litery U – w środku zostanie miejsce na sprawne poruszanie się.

Spiżarnia w kuchni kilkumetrowej

Ale spiżarnia w kuchni kilkumetrowej? To jest możliwe! Na co warto postawić? Nieocenionym rozwiązaniem są szafki typu cargo. Co to takiego? To pakowne szafki, z których po otwarciu wysuwają się wewnętrzne półki, tak żeby można było z łatwością dosięgnąć najdalej położonych produktów. Inne, wąskie, ale wysokie, mają fronty z przymocowanymi od wewnątrz koszami. Wysuwają się lekko i cicho na prowadnicach jak wielka szuflada.

Są idealne do przechowywania pudełek z kaszą, makaronami czy cukrem, bo dzięki nim nie musisz wyciągać wszystkich pojemników, żeby dostać się do tego szukasz. W szczególności, to tych, które są umieszczone najgłębiej, bo w takiej szafce, wszystkie „wyjeżdżają” by być w zasięgu Twojego wzroku i rąk. Szafy cargo najcześciej robi się na zamówienie pod konkretny metraż. Dzięki temu, będziesz pewność, że wykorzystałeś każdy cenny centymetr niewielkiej przestrzeni.  

Szukasz inspiracji na aranżację kuchni, w której urządzisz również spiżarnię? Sprawdź nasze pomysły na:

Jak przechowywać żywność w spiżarni? 

Postaraj się, żeby Twoja spiżarnia w kuchni była jak najbardziej ekologiczna. Podstawą jest zastąpienie plastikowych opakowń produktów, słoikami. Większą ilość możesz kupić w sklepie, dokładnie umyć, wysuszyć i przesypać do nich sypkie produkty typu cukier, mąka czy makaron. Jakie są jeszcze sposoby na przechowywanie żywności? Sprawdź poniżej:

Zbliżenie na otwartą półkę w małej kuchni
  1. Nakrętki ozdób dekoracyjnymi kapturkami, a do tego możesz je łatwo uszyć sam.
  2. Każdy słoik opisz używając naklejek – w ten sposób łatwo odróżnisz dżem truskawkowy od malinowej konfitury.
  3. Dobrym rozwiązaniem są pojemniki metalowe i ceramiczne – na kawę, herbatę, kakao.

Zasady przechowywania żywności w lodówce

Otworzona lodówka z żywnością ułożoną na odpowiednich półkach

Przechowywanie żywności w pojemnikach pozwoli zachować Ci więcej miejsca  i uporządkuje przestrzeń. Zastanów się także, jak przechowywać żywność w lodówce. Oto 4 żelazne zasady:

  1. Przede wszystkim pamiętaj, żeby każdy produkt miał swoje miejsce.
  2. Owoce i warzywa umieszczaj w dolnych szufladach, produkty mleczne na środkowych półkach.
  3. Z kolei, ryby i wędliny na dolnych. 
  4. Żeby uniknąć mieszania się zapachów pakuj produkty do szklanych pojemników lub zawijaj w woskowany papier. 

Planowanie zapasów: praktyczne porady 

W powiedzeniu „nie rób zakupów na głodnego” jest sporo prawdy. Często kupujemy pod wpływem chwili, a potem część ląduje w koszu. Jak mądrze robić zakupy? Zaplanuj jadłospis na cały tydzień, spisz potrzebne produkty i kupuj tylko to co masz na kartce. Najlepiej na wagę: warzywa, owoce, niektóre sypkie produkty jak kasze. Najzdrowsza kuchnia to ta zrobiona w domu ze świeżych produktów, a Ty masz pewność, że nic się nie zmarnuje.   

Jak widzisz, aranżacji spiżarni w kuchni nie jest trudna. A Ty, zarejestruj się na Westwing, by nie przegapić naszych kolejnych poradników, najlepszych kampani czy promocji dla pięknego domu.