Zarejestruj sie i otrzymaj voucher 50 zł!
Szklanka z zielonym sokiem stojąca obok drewnianej deski z owocami oraz oregano w doniczce

Nie bez powodu smoothie zdobyło w tak krótkim czasie tak wielu fanów. Dzięki niemu możesz szybko i prosto wzbogacić swoją codzienną dietę o bardzo dużą ilość owoców, warzyw oraz zieleniny. Smoothie dostarczy Ci wielu potrzebnych witamin i mikroelementów. A jednocześnie, dopieści Twoje kubki smakowe. To co? Chcesz się więcej dowiedzieć o jego zaletach i poznać przepisy na smaczne smoothie? 

Dlaczego warto być smoothies?

  1. Jest doskonałym pomysłem na śniadanie.

    Pewnie tak samo jak większość osób, rano spieszysz się do pracy i ostatnie o czym marzysz to przygotowywanie jakiegoś pracochłonnego posiłku. Zrobienie smoothie od podstaw nie zajmie Ci więcej niż 5 minut, a jego wypicie jeszcze krócej.
  2. To napój pełen antyoksydantów i witamin.

    Jest złożony z owoców i warzyw, więc tego punktu nie musimy nikomu wyjaśniać. 
  3. Smoothie jest pomocne w odchudzaniu.

    Odpowiednio skomponowane pozwoli podkręcić Twój metabolizm. Dzięki smoothie wyrobisz sobie również nawyk jedzenia lekkich śniadań, co ułatwi Ci utrzymanie prawidłowej wagi.
  4. Smoothie pomoże Ci być piękniejszym, zregeneruje i oczyści Twój organizm.

    Gdy odpowiednio połączysz ze sobą warzywa i owoce, detoks organizmu stanie się łatwiejszy i smaczniejszy.

Korzyści z picia smoothie jest o wiele więcej. My tutaj podaliśmy tylko podstawowe. Zainspiruj się i znajdź swoje ulubione przepisy na smoothie!

Co wybrać: smoothie czy soki?

Zwykły, wyciskany sok możesz wycisnąć za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Działa ona w taki sposób, że wydobywa płyn z części stałej rośliny w taki sposób, że większość nierozpuszczalnego błonnika zostaje oddzielona od soku. Dzięki temu Twój organizm nie otrzymuje dużej ilości błonnika, który wpływa na proces trawienia. 

Natomiast smoothie tworzy się za pomocą miksowania. W jego wyniku nie oddziela się płynu z owoców i warzyw. Tylko miesza się wszystko ze sobą blenderem. Dzięki temu nie pozbywamy się z nich błonnika. Duża ilość błonnika jest pomocna w wymiataniu toksyn z Twojego organizmu i reguluje rytm wypróżnień. 

Przepisy na smoothie: podstawy

Mikser na drewnianej wyspie kuchennej obok miseczki oraz warzyw

Do zrobienia pierwszego smoothie możesz wykorzystać naprawdę bardzo wiele składników.

  • Warzywno – owocowa baza. Przepisy na smoothie bazują oczywiście na owocach i warzywach.
  • Coś płynnego. Musisz dodać do nich Twój ulubiony napój, na przykład jogurt, zieloną herbatę, wodę albo sok. Warzywa lub owoce powinny stanowić od 40 procent do 60 procent całego napoju. Do smoothie możesz używać świeżych lub mrożonych owoców.
  • Dodatki. Jeżeli chcesz, żeby smoothie było bardziej sycące, to możesz do niego dodać na przykład masło orzechowe, płatki owsiane, superfoods, takie jak: nasiona chia czy jagody goji, wiórki kokosowe a nawet…lody. Blender znacznie ułatwi Ci zrobienie smoothie. 

Przepisy na smoothie: 5 propozycji

Brzoskwinie i ananas

To bardzo smaczne i ciekawe połączenie. Słodkie i lekkie.

Składniki:

  • Brzoskwinia
  • Pół ananasa
  • Banan
  • Kawałek imbiru
  • Sok z brzoskwini 
  • Sok z cytryny
  • Szklanka jogurtu naturalnego
  1. Obierz brzoskwinię i pokrój ją na mniejsze kawałki. Teraz pora na wrzucenie jej do kielicha blendera.
  2. Przetnij ananasa na pół. Obierz go ze skóry i pozbądź się twardego środka. Cały uzyskany w ten sposób miąższ dodaj do pokrojonej wcześniej brzoskwini.  
  3. Do naczynia dodaj banana, sok z brzoskwini i cytryny, kawałek imbiru oraz jogurt naturalny. Całość zmiksuj. Twoje egzotyczne smoothie jest już gotowe. 

Maliny i płatki owsiane

Mikser ze smoothie na blacie kuchennym oraz miseczki i białego talerza z owocami

To idealny pomysł na śniadanie. Dzięki dodatkowi płatków owsianych ten lekki koktajl staje się bardzo sycący i pełen witamin.

Składniki:

  • Dwie szklanki malin świeżych lub mrożonych
  • Jeden banan
  • Łyżka syropu klonowego
  • 400 gram jogurtu naturalnego
  • 400 ml mleka roślinnego
  1. Płatki owsiane zalej wrzątkiem i pozostaw na 10 minut do napęcznienia. 
  2. Gdy płatki są już dostatecznie namoczone, to dodaj do nich mleko banana, maliny, jogurt oraz łyżeczkę syropu klonowego.
  3. Całość zmiksuj. Koktajl najlepiej jest podawać prosto z lodówki. Możesz udekorować go listkami mięty.

Ogórek i mango

Do jego przygotowania wystarczy mango, ogórek oraz szczypta cynamonu. Jego przygotowanie da Ci wiele radości, a po jego wypiciu poczujesz przyjemne orzeźwienie.

Składniki:

  • Ogórek
  • Mango
  • Sok z brzoskwini
  • Łyżeczka cynamonu
  • Kostki lodu
  • Łyżeczka syropu klonowego

Do blendera wrzuć obrane i pokrojone mango oraz ogórka. 

Dodaj do nich sok z brzoskwini oraz łyżeczkę cynamonu. Jeżeli chcesz możesz uzupełnić smoothie kilkoma kostkami lodu. Gdy uważasz, że koktajl wyszedł za mało słodki, to możesz dodać do niego syrop klonowy. Tylko w rozsądnych ilościach

Szpinak i herbata

Zielone smoothie w szklance oraz szklanej butelce na czarnej tacce

Wszystkie opisane wcześniej przepisy bazowały na sokach albo jogurtach naturalnych. Teraz dla odmiany mamy dla Ciebie propozycję z dodatkiem herbaty. 

Składniki:

  • Awokado
  • Banan
  • Świeży szpinak (solidna garść)
  • Sok z cytryny
  • Sok z pomarańczy
  • Szklanka zielonej herbaty

Herbatę zaparz zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie poczekaj aż ostygnie.

Teraz do kielicha blendera wrzuć awokado, banana, liście szpinaku, sok z pomarańczy, z cytryny oraz dolej zieloną herbatę. Całość zmiksuj na gładką masę.

Jarmuż i owoce

Pewnie nie raz już słyszałaś o tym, ile korzyści dla zdrowia niesie ze sobą jedzenie szpinaku. Przyjaźń z tym warzywem możesz rozpocząć od zrobienia pożywnego smoothie.

Składniki:

  • Banan
  • Jabłko 
  • Garść jarmużu
  • 200 ml wody

Do kielicha blendera wrzuć umyty i osuszony jarmuż oraz pokrojonego na kawałki banan, obrane jabłko (bez gniazd nasiennych).

Do tego dodaj wodę i zmiksuj całość na gładką masę. Zielone smoothie jest gotowe!

Przepisy na smoothie: posiłek czy przekąska?

Smoothie można nazwać posiłkiem o płynnej konsystencji. Istotne jest odpowiednie dobranie składników, aby stanowiło ono danie pełnowartościowe, zdrowe oraz bardzo smaczne. Smoothie będzie dobrym wyborem zawsze wtedy, gdy masz ochotę na zjedzenie większej ilości warzyw i owoców, a jednocześnie nie masz czasu i ochoty na przygotowywanie bardziej skomplikowanego dania. 

Smoothie bowl

Dziewczyna siedząca na lnianej tkaninie trzymająca miseczkę ze smoothie bowl

Smoothie możesz również zjeść w postaci smoothie bowl! A czym ono jest? To po prostu smoothie, które w swojej konsystencji przypomina nieco mus, a dodatkowo jest podawany w miseczce z różnymi dodatkami na przykład nasionami chia, płatkami owsianymi, przyprawami i oczywiście z dodatkiem owoców. Oto nasz przepis na tropikalne smoothie bowl:

  • 2 kawałki ananasa, 
  • 1/4 mango, 
  • 1 brzoskwinię, 
  • 1/2 banana, 
  • 2 łyżki jogurtu. 

Wszystkie składniki smoothie umieść w blenderze i porządnie zmiksują do uzyskania konsystencji musu. Śniadaniową miseczkę ozdób owocami i płatkami owsianymi.

W czym serwować smoothies?

Owocowe smoothies najczęściej mają jakiś apetyczny kolor i aż zachęcają do tego, żeby po nie sięgnąć. Do ich podawania najlepsze będą wysokie przezroczyste szklanki albo dzbanki. Nie zapomnij dodać do nich liści mięty albo ozdobić ich w inny sposób.

Znasz już wspaniałe przepisy na smoothie, dlatego zarejestruj się za darmo na Westwing, a otrzymasz codzienną dawkę inspiracji do każdego pomieszczenia oraz wyjątkowych ofert!