Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Pokrzywa w doniczce

W ostatnim czasie spożywanie produktów typu superfood stało się niebywale modne. W każdym sklepie można już kupić nasiona chia, spirulinę czy owoce makadamia. Ale czy naprawdę tylko produkty z dalekich zakątków świata, mają pozytywny wpływ na nasz organizm? Oczywiście, że nie! Czasami warto, spojrzeć na swoje własne podwórko, by dostrzec ile na nim wartościowych produktów. Jednym z nich jest tytułowa pokrzywa. Właściwości pokrzywy stosowane są w medycynie naturalnej już od wielu lat. Przygotowaliśmy dla Ciebie krótki poradnik, tak byś mógł poznać najważniejsze z nich!

Pokrzywa: poznaj jej właściwości lecznicze

Superfoods to wyjątkowo wartościowa, nieprzetworzona żywność. Jest ona bogata w cenne dla zdrowia składniki odżywcze: witaminy, minerały, enzymy, antyoksydanty. Okazuje się jednak, że prawdziwe skarby, które mogą znacząco przysłużyć się naszemu zdrowiu, znajdziemy we własnym ogrodzie!

Ta niezbyt przyjemne w dotyku roślina posiada wiele pozytywnych właściwości. Poniżej zebraliśmy najważniejsze z nich:

  1. Wspomaga układ odpornościowy, dlatego też zalecana jest do picia jesienią i zimą, gdy organizm człowieka staje się najbardziej podatny na różnego rodzaju wirusy i bakterie.
  2. Wykazuje znaczne właściwości moczopędne, dlatego zwiększa ilość wydalanego mocznika z organizmu i polecana jest osobom cierpiącym na kamicę nerkową oraz borykającym się z zatrzymaniem wody w organizmie.
  3. Wzmacnia włosy i paznokcie, dzięki dużej zawartości witamin.
  4. Oczyszcza organizm z toksyn, dlatego też pozytywnie wpływa na wygląd cery ale także na pracę wątroby.
  5. Potwierdzono, że pokrzywa ma pozytywny wpływ na organizm w leczeniu prostaty. Znalazła zastosowanie w leczeniu pierwszego i drugiego stadium przerostu gruczołu krokowego.

Właściwości pokrzywy: jakie składniki odżywcze w sobie zawiera?

Pokrzywa, jak inne zielone rośliny, jest bogata w chlorofil, kwasy organiczne i sole mineralne. Zawiera witaminy- C, K, B2, antyoksydanty oraz liczne pierwiastki takie jak potas, magnez, żelazo, fosfor i wapń. Zawiera też fitosterole (obniżają poziom cholesterolu), garbniki, a także związki zwiększające odporność organizmu na infekcje.

Pokrzywę poleca się osobom z anemią, gdyż właśnie dzięki dużej ilości żelaza, przyczynia się do produkcji czerwonych krwinek, dzięki czemu pomaga wyleczyć się z choroby. Dzięki magnezowi, przyczynia się do poprawienia funkcjonowania układu mięśniowego, kości i zębów. Pokrzywa zwalcza także wolne rodniki, zmniejszając ryzyko rozwoju nowotworów, a także spowalnia proces starzenia się organizmu. Samo zdrowie, prawda?

Właściwości pokrzywy: jak ją stosować?

Pokrzywa to nie tylko pospolita roślina, która powoduje nieprzyjemne pieczenie po dotknięciu jej liści. Pokrzywę można wykorzystać też w postaci herbaty lub naparu w celach leczniczych lub w celach kosmetycznych. Aby bezboleśnie przygotować liście pokrzywy do herbaty lub suszenia, zerwij delikatnie łodygę, starając się unikać liści i wypłucz całość w ciepłej wodzie. Wówczas pokrzywa przestanie parzyć i będziesz mógł zabrać się do pracy.

Napar z pokrzywy możesz pić, ale także stosuje się go zewnętrznie, na włosy, by nadać im naturalny połysk. Roślina może być składnikiem maseczki, która odświeży skórę i pomoże się pozbyć krost czy przebarwień.

Napar z pokrzywy przygotujesz samodzielnie z suszonych liści, które wcześniej zbierzesz w ogrodzie, korzystając z poniższego przepisu. Poprawia przemianę materii, korzystnie działa na cerę, włosy i paznokcie, zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek, poprawia pracę trzustki oraz działa ogólnie wzmacniająco.

Przepis na napar z pokrzywy

Składniki:

  • Garść świeżych lub suszonych liści pokrzywy;
  • 400 ml wrzątku
  • Do smaku: plasterek imbiru, goździki i trawa cytrynowa
  1. Wrzuć garść liści świeżych lub suszonych do czajniczka lub szklanki, zalej całość wrzątkiem, przykryj szklankę spodeczkiem i parz przez około 10 minut.
  2. Napar możesz wzbogacić smakowo dodając przy parzeniu plasterek imbiru, trawę cytrynową albo goździk.

Pamiętaj, że we wszystkim należy znaleźć umiar. Aby osiągnąć właściwości pokrzywy powinieneś pić maksymalnie 2 szklanki naparu dziennie. Nie przekraczaj zalecanej dawki.

Gotowanie pokrzywy? Czy to możliwe?

Co prawda, pokrzywa rośnie w Polsce praktycznie wszędzie, nie jest ona wykorzystywana zbyt często w kuchni. Biorąc pod uwagę wspomniane wcześniej właściwości pokrzywy, mamy nadzieję, że zdecydujesz się jednak wprowadzić ją do swojej codziennej diety. Pamiętaj jednak, że po zerwaniu liści należy je sparzyć. Po tym zabiegu, możesz przygotowywać napary, soki a nawet dodać liście tej rośliny do sałatki! Pokrzywa ma przyjemny, korzenny smak, lekko przypominający szpinak, a więc z pewnością znajdzie swoich zwolenników.

Przeciwwskazania do spożywania pokrzywy

Niestety mimo swoich prozdrowotnych właściwości, pokrzywa nie powinna być stosowana przez wszystkich. Szczególnie kobiety zmagające się z chorobami dróg rodnych powinny zdecydowanie odstawić napar z pokrzywy. Przeciwwskazaniami do stosowania pokrzywy są także nowotwory macicy, cysty na macicy, częste krwotoki z dróg rodnych spowodowane polipami, przewlekłe choroby nerek, leczenie chirurgiczne, a także stosowanie leków na cukrzycę.

Zarejestruj się na Westwing, dzięki czemu nie przegapisz naszych bieżących porad, najlepszych ofert oraz kampanii, które sprawią, że Twój dom będzie piękniejszy.