Drewniany blat kuchenny z czarnym czajnikiem, nad nim oraginzer kuchenny.

Lubisz piec ciasta, gotować i ozdabiać swoje wyśmienite dania? Cenisz sobie dobrą organizację pracy? Z pewnością masz zadatki na prawdziwego szefa kuchni! Jeśli jeszcze nie zrealizowałeś swoich marzeń o własnej restauracji lub cukierni, kuchnia z pewnością stanowi dla Ciebie bardzo ważne pomieszczenie w domu. Aby w prosty i szybki sposób przygotowywać potrawy, niezbędne jest odpowiednie wyposażenie. Przygotowaliśmy dla Ciebie krótki poradnik na temat najpotrzebniejszych przyborów kuchennych.

Przybory kuchenne: małe AGD

Przemyślany wybór akcesoriów kuchennych jest szczególnie istotny w małych kuchniach, w których każde wolna przestrzeń jest na wagę złota. Musisz wówczas uważnie przemyśleć czy na pewno wszystkie z Twoich ulubionych pomocy kuchennych znajdą swoje miejsce. Pomijając duże AGD jak kuchenka, lodówka, piekarnik czy zmywarka, które są podstawą funkcjonowania kuchni, spotykamy w niej także mniejsze ale równie pomocne sprzęty.

Małe AGD, które przyda się w kuchni:

  • Mikrofalówka – jest nieocenionym pomocnikiem, gdy nie masz czasu lub siły na rozgrzewanie piekarnia czy brudzenie garnków w celu odgrzania wczorajszego obiadu. Plus można w niej robić popcorn, a to już konkretny argument za!
  • Toster – oczywiście grzankę można zrobić także na patelni lub w piekarniku, ale jeśli można sobie to ułatwić posiadając mały toster czy nie brzmi to lepiej?
  • Opiekacz do kanapek – nie ma nic wspanialszego od tostów z serem i szynką do wieczornego seansu filmowego!
  • Ekspres do kawy – jesteś koneserem dobrej, małej czarnej? Tu chyba nic więcej nie trzeba dodawać.
  • Mikser / robot kuchenny – często bywa podstawowym wyposażeniem do upieczenia ciasta czy ubicia piany lub kremu na deser. Bardzo pomocny gadżet, który sprawdzi się w domu każdej perfekcyjnej pani domu.
  • Radio / głośnik bluetooth – wyobrażasz sobie gotowanie bez swoich ulubionych hitów? Oczywiście, że nie! Małe radio na baterie to must have każdej kuchni.

Przybory kuchenne: naczynia

Samo ugotowanie potrawy nie wystarczy. Należy ją jeszcze efektownie podać gościom, a do tego potrzebujesz kolejnych rzeczy – przede wszystkim różnego rodzaju naczyń. Jeśli planujesz przygotowywać dania takie jak śniadania, obiady i kolacje oraz desery z pewnością przyda Ci się: zestaw garnków, dwie patelnie do smażenia i pieczenia oraz naczynie żaroodporne do zapiekania. Jeżeli zamierzać także podawać desery, to przydatne będą talerzyki deserowe, salaterki, blachy do ciast, bądź foremki do ciastek.

Ilość naczyń uzależniona jest od ilości domowników i częstotliwości przyjmowania gości. Naszym zdaniem najbardziej optymalną i bezpieczną ilością będzie zastawa na 12 osób. Powinny się w niej znaleźć talerze płytkie, talerze głębokie, talerze deserowe, sosjerka, salaterka, waza i półmiski. Pamiętaj o szklankach do napojów. Na początek wystarczy jeden komplet szklanek, ale z biegiem czasu warto zaopatrzyć się w różnego rodzaju szklanki i kieliszki. Nie zapomnij także o sztućcach!

Przybory kuchenne: małe sprzęty

W każdej kuchni potrzebne jest kilka ważnych przyborów, które umożliwią Ci gotowanie, smażenie oraz bezpieczne obchodzenie się z gorącymi powierzchniami. Do takich niezbędników każdej gospodyni domowej należą wszelkie łyżki i łopatki oraz tekstylia.

Wygodne w przechowywaniu są przybory wykonane ze stali. Możesz przyczepić je do magnetycznej listwy, którą umieścisz na ścianie pod wiszącymi szafkami. Tam możesz zaczepić noże czy szpatułki. Ważnym elementem kuchennego wyposażenia są drewniane łyżki i deski. Przybory kuchenne wykonane z drewna to najpopularniejsze akcesoria, które od wielu lat goszczą w każdej kuchni i mają szerokie spektrum zastosowania. Do standardowych przyborów należą między innymi: wałek kuchenny, szpatułka, kula do ucierania ciasta.

Oprócz drewna w kuchni często spotyka się silikon. Elastyczny, odporny na wysoką temperaturę oraz wilgoć pomaga w kuchni przez wiele lat. Dodatkowo silikonowe przybory są łatwe w utrzymaniu, kolorowe, estetyczne i w różnych kształtach, co cieszy oko. Będą to np. kolorowe chochle, pędzelki do tłuszczu, łyżki do sałatek.

Bardzo ważnymi akcesoriami, których nie powinno zabraknąć w kuchni są:

  • Deski do krojenia
  • Sitko
  • Tarka
  • Otwieracz do konserw
  • Otwieracz do wina
  • Obieraczka do warzyw

Zastanawiasz się jaką deskę do krojenia wybrać? Pamiętaj, że drewniane deski mają wiele wad: nie są higieniczne, wchłaniają wodę oraz zapachy. Ulegają zarysowaniom oraz zabrudzeniom przy krojeniu produktów barwiących (zioła, buraki) i nie dogadają się z Twoją zmywarką. Deski wykonane z tworzyw sztucznych są tanie i lekkie. Można je myć w zmywarce, nie wchłaniają wody i nie przyjmują zapachów z krojonych produktów. Łatwo jednak je zarysować. Natomiast deski szklane, wykonane ze szkła hartowanego nie wchłaniają zapachów ani wody oraz szybko wysychają. Używane również jako podkładki do gorących garnków.

Przybory kuchenne: tekstylia

Tekstylia kuchenne to kolejna duża grupa produktów bez których trudno sobie wyobrazić funkcjonowanie w kuchni. Fartuszki, ale również rękawice i łapki kuchenne bardzo często dostępne są w kompletach a więc nawet gotując możesz wyglądać z klasą! Podobnie jest ze ściereczkami – mogą stanowić dekorację i swoim kolorem idealnie podkreślać wystrój wnętrza, a przy tym oczywiście spełniać swoje główne zadanie, czyli służyć do wycierania rąk lub naczyń czy blatu.

Co jeszcze przyda się w kuchni?

Czy Twoja kuchnia przypomina czasem pole zakończonej dopiero bitwy na akcesoria kuchenne i produkty spożywcze? Naczynia piętrzą się jedno na drugim, potrzebne składniki znajdują się wszędzie, ale nie tam, gdzie powinny, a pomiędzy stołem, szafkami i parapetem biega rozgorączkowany kucharz, próbując się w tym wszystkim odnaleźć? Potrzebujesz odpowiedniego organizera kuchennego! Szuflady kuchenne są miejscem, gdzie najszybciej pojawia się bałagan. Noże do krojenia mieszają się ze szpatułkami, dziadkiem do orzechów i praską do czosnku. Dobrym pomysłem jest zastosowanie wkładów do szafek kuchennych. Mają one wydzielone miejsca na sztućce, talerze, garnki czy inne akcesoria przydatne w trakcie robienia potraw.

lista przyborów kuchennych

W żadnej kuchni nie powinno zabraknąć papieru do pieczenia i folii aluminiowych oraz woreczków na mrożonki. Je również możesz umieścić w specjalnym organizerze w szufladzie, który ułatwi Ci ich użytkowanie.

Pojemniki do przechowywania żywności sprawdzą się w każdej kuchni. Możesz wybrać te plastikowe albo szklane, a będzie jeszcze lepiej jak wykonasz je samodzielnie w myśl zasady less waste z starych słoików lub puszek po kawie.

Dzięki naszemu przewodnikowi po przyborach kuchennych staniesz się mistrzem organizacji, a przygotowanie gościny nie sprawi Ci żadnego problemu! Zarejestruj się na Westwing i nie przegap naszych najlepszych ofert oraz promocji do stworzenia pięknego domu!