Biały tort udekorowany kwiatami

Tort podawany jest na uczczenie wyjątkowych okazji. Ten doskonały w smaku deser najczęściej serwuje się na urodzinach i weselu. Pięknie udekorowany tort wprawia w zachwyt wszystkich gości. Pewnie zadajesz sobie pytanie, czy dekorowanie wymaga dużych umiejętności? Otóż nie! Dzięki naszym prostym wskazówkom dowiesz się, jak udekorować tort. Twoje wypieki będą równie piękne jak te z cukierni!

Jak udekorować tort za pomocą owoców?

Owoce są pyszne i zdrowe, można również przy ich pomocy pięknie udekorować tort. Ich żywy kolor sprawi, że ciasto będzie wyglądało jeszcze bardziej smakowicie. Zastanawiasz się, jakie wybrać owoce? Do dekorowania można użyć różnych owoców. Najprościej użyć owoców jagodowych, których nie trzeba nawet kroić. Należą do nich maliny, borówki amerykańskie i truskawki, które doskonale prezentują się również w mrożonej postaci. Jak udekorować tort za pomocą owoców? Poniższe wskazówki z pewnością ułatwią to zadanie.

  1. Zdobienie wierzchu tortu
    Jeśli lubisz łączyć ze sobą owoce, stwórz z nich kolorową kompozycję. Jak to zrobić? Ułóż na wierzchu kolorowe wianuszki z kilku rodzajów owoców. Układaj po kolei wianki z owoców do momentu, aż zakryjesz całą górę tortu.

    Możesz również stworzyć jednolite owocowe dekoracje. Dla wielbicieli truskawek doskonałą dekorację można uzyskać z pokrojonych owoców. Pokrój truskawki w paski i ułóż z nich na wierzchu tortu czerwony kwiat.

    Nasza wskazówka: truskawki wyśmienicie smakują zwłaszcza ze śmietanowym lub maślanym kremem.
  2. Dekorowanie boków tortu
    Ułóż owoce po bokach tortu. Przykładaj je dość blisko siebie, tak by tylko lekko prześwitywał krem. Uzyskasz imponujący efekt, zwłaszcza jeśli masz do udekorowania kilkupiętrowy tort. Każdą część możesz ozdobić innym rodzajem owoców.
  3. Tort czerwono-granatowy
    Lekki tort śmietanowy możesz ozdobić równie lekką dekoracją. Wystarczy jeśli połączysz ze sobą dwa rodzaje owoców, w tym przypadku maliny i borówki amerykańskie. Swobodnie porozrzucaj na wierzch tortu maliny i borówki. Uzyskasz w ten sposób estetyczny nieład i w dodatku smaczny!

Jak udekorować tort za pomocą kwiatów?

Tort można również udekorować kwiatami. Świeży i bezpretensjonalny efekt, jaki możesz uzyskać dzięki kwiatom sprawia, że są one coraz częściej używane do dekoracji deserów. Najlepiej wybrać kwiaty jadalne, które są piękną i smaczną ozdobą. Dostępnych jest wiele jadalnych gatunków, które różnią się wielkością i kolorem. Dzięki temu z łatwością wybierzesz te, które pasują do Twojej aranżacji tortu. Do dekoracji możesz użyć kwiatów bratków, nasturcji, fiołków, hibiskusów czy stokrotek. Jadalne są także kwiaty krzewów jabłoni, gruszy i akacji. Z kolei aromatyczne zioła oferują smakowite kwiaty szałwii i mięty. Z kwiatów możesz ułożyć kompozycję na wierzchu tortu lub przykleić w odstępach same płatki różnych kwiatów po bokach i na górze tortu.

Dekoracja za pomocą innych słodkości

Dekorowanie ciast słodyczami sprawia, że wyglądają jeszcze pyszniej. Jak udekorować tort przy pomocy słodkości? Poniższe podpowiedzi sprawią, że z łatwością wybierzesz słodycze idealnie pasujące do Twojego tortu!

  1. Praliny

    Delikatne w smaku praliny możesz ułożyć na całym torcie lub tylko na wierzchu. Kakaowe praliny doskonale wyglądają w połączeniu z ciemnym ciastem i czekoladowym kremem.

  2. Biszkopty

    Podłużne biszkopty ułóż wzdłuż brzegu tortu. Układaj biszkopty dość ciasno, na koniec zwiąż całość lekko wstążką. Dzięki temu aranżacja będzie się lepiej trzymać.

  3. Cukrowa posypka do ciast

    W zależności, jaki efekt chcesz osiągnąć, możesz użyć różnej posypki. Jeśli marzy Ci się wesoły tort, użyj kolorowej, zaś do tortów czekoladowych idealnie pasuje ciemna. Możesz posypać tylko górną część bądź boki tortu, a także obsypać całość.

  4. Starta lub płynna czekolada

    Czekoladowe torty najpiękniej wyglądają jeśli również dekoracje są tego samego koloru. Możesz użyć czekolady zarówno w postaci startej, jak i płynnej jako polewy.

  5. Żelki

    Uwielbiasz żelki? A może przygotowujesz tort dla dzieci? Świetną alternatywą do innych słodkości są miękkie i kolorowe żelki. Wybierz różne rodzaje mocno owocowych żelków i ułóż je na całym torcie. Pyszny i zabawny efekt masz gwarantowany!

  6. Kolorowy lukier

    By stworzyć niezwykłe dekoracje, możesz pobawić się lukrem. Polewie nadasz koloru przez dodanie odrobiny naturalnych barwników. Możesz polać boki tortu kilkoma wybranymi kolorami lukru lub niedbale polewać lukier tworząc barwne wzorki na torcie.

Tort alternatywny z babeczek

Alternatywny tort zrobiony z czekoladowych babeczek ustawionych na paterze

Coraz częściej zamiast tradycyjnego tortu serwuje się tort z babeczek. Wystarczy, że na dekoracyjnej paterze ułożysz udekorowane muffiny. Możesz nabyć gotowe babeczki lub samodzielnie je upiec i ozdobić. Tort z babeczek jest szybki i bardzo efektowny. Zwłaszcza jeśli muffinki są pięknie zdobione przy pomocy kremów, posypek i owoców.

Jak udekorować tort za pomocą masy marcepanowej?

Tort pokryty w całości masą marcepanową wygląda wspaniale. W trzech krokach przedstawiamy, jak udekorować tort za pomocą masy marcepanowej.

  • Krok 1
    Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Odstaw ją do ostygnięcia. Przy pomocy miksera utrzyj masło, dodając stopniowo czekoladę.
  • Krok 2
    Przygotowaną masą posmaruj boki i wierzch tortu. Następnie wstaw tort do lodówki. Masę marcepanową możesz połączyć z naturalnym barwnikiem. Rozłóż na blacie papier do pieczenia i posyp lekko cukrem. Zagnieć masę z barwnikiem.
  • Krok 3
    Marcepan włóż miedzy dwa papiery do pieczenia i rozwałkuj dość cienko. Ułóż ostrożnie masę marcepanową na torcie. Dla ułatwienia przenieś masę wraz z papierem, układając ją na masie z czekolady, papierem do góry. Ściągnij papier i ozdób resztkami masy marcepanowej górną część tortu.

Naked cake, czyli dekoracja tortu dla początkujących

Ciasto w stylu naked cake z dekoracją z owoców figi

Dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z cukiernictwem również mamy propozycję na prostą dekorację tortu. Wystarczy, że upieczesz właśnie naked cake. Jest to tort, który nie jest w całości obłożony kremem oraz wykończeniem, lecz tylko przełożony i delikatnie muśnięty kremem po bokach ciasta.

Do jego dekoracji potrzebny Ci będzie tylko prosta szpatułka oraz patera. Dzięki szpatułce do ciast bezproblemowo można delikatnie obłożyć boki ciasta. Z kolei patera pozwala na równomiernym rozprowadzaniu kremu co całym cieście. A na górnym blacie ciasta możesz ułożyć: owoce, kwiaty, słodycze, laski cynamonu, orzechy, nasiona, a nawet świeże zioła.

Przepis na prosty tort

Przygotowanie tortu może wydawać się trudne, jednak nasz przepis na tort jest prosty i szybki. Co więcej, tort jest przepyszny i lekki.

Do upieczenia biszkoptu potrzebujesz:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczki masła i bułki tartej do formy

Składniki na krem:

  • 600 g słodkiej śmietany kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru

Składniki na frużelinę borówkową:

  • 250 g świeżych borówek
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Nasączenie i dekoracja:

  • pół szklanki wody wymieszanej z łyżką soku z cytryny i łyżką cukru
  • 200 g świeżych borówek do dekoracji
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem na sztywno. Odczekaj kilka minut i dodaj stopniowo cukier oraz po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę przesiej i dodaj w trzech częściach, całość mieszaj szpatułką do uzyskania gładkiej masy. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wylej ciasto i piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, upuść formę z ciastem na podłogę z wysokości około 30 cm. Gdy ciasto wystygnie, przekrój tort na trzy równe części. Skórkę z górnej części ciasta zdejmij i pokrusz.

Zrobienie frużeliny borówkowej rozpocznij o umycia owoców, następnie wrzuć je do rondla i podgrzewaj z cukrem, aż borówki zaczną się rozpadać. Wlej sok z cytryny. Mąkę zmieszaj z 2 łyżkami wody i dodaj do owoców. Całość wymieszaj, zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Aby zrobić krem ubij śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, a na koniec dodaj serek mascarpone.

Każdą z części nasącz wodą z sokiem z cytryny, następnie rozłóż połowę frużeliny i ¼ kremu. Połóż na wierzch kolejny blat ciasta i powtórz czynność. Po przykryciu trzecim blatem rozsmaruj resztę kremu na wierzchu i po bokach ciasta. Okruszki wymieszaj z wiórkami i oblep boki tortu. Na wierzchu ułóż świeże borówki i odstaw tort do lodówki. Gotowe!

Akcesoria do dekorowania tortów

Rękaw cukierniczy wypełniony kremem na podstawce do tortu

Aby stworzyć tortową kompozycję, jaką podpowiada Ci wyobraźnia, zaopatrz się w odpowiednie akcesoria, które ułatwią Ci pracę i sprawią, że dekorowanie tortów będzie przyjemną zabawą. Należą do nich między innymi:

  • Tylki, adaptery i woreczki cukiernicze: te trzy elementy umożliwią nam sprawne robienie fantazyjnych wzorów z lukru i kremu. Woreczki napełnione lukrem lub kremem mogą być używane z samymi tylkami lub z adapterem i tylką. Wystarczy obciąć rożek woreczka i wsunąć wybraną tylkę. Adapter pełni funckję „gwintu” i znacznie ułatwia pracę, bo pozwala na wymianę końcówek (tylek) bez konieczności wymiany woreczka. Wzory na torcie zależą od kształtu otworu w tylce. Może to być gwiazdka (tworzy gwiazdki, kwiatki, zygzaki), kółko (tworzy linie, kropki, napisy) albo listek.
  • Szpryce z końcówkami: z powodzeniem zastąpi woreczek cukierniczy. Zwykle składa się z przezroczystego pojemnika na lukier, tłoka jak w strzykawce i wymiennych końcówek z różnymi otworami, dzięki którym na torcie można malować kokardki, muszelki, liście oraz tworzyć napisy.
  • Szpachle i szpatułki dekoratorskie: pomogą wyrównać lukier na torcie, rozprowadzić i wygładzić kremy, polewy oraz masy.
  • Formy do lukrowych ozdób: przypominają foremki do lodów. Mają zagłębienia w różnych kształtach, które napełnia się lukrem. Kiedy lukier zastygnie, ozdoby można układać na torcie. Za pomocą specjalnych form do lukru można także dekorować boki tortów.
  • Wykrawaczki: wykrawaczki o różnych kształtach pomogą stworzyć lukrowe, fantazyjne dekoracje. Wystarczy rozwałkować masę cukrową lub marcepan i wyciąć pożądany kształt wykrawaczką.
  • Pisaki (flamastry): sprawdzą się podczas pisania dedykacji, imion oraz tworzenia zabawnych rysunków na lukrowanych powierzchniach.

Jak udekorować tort: dodatki

Dodatków, które pomagają stworzyć niezapomnianą dekorację tortu jest tyle, ile pomysłów! Tworzenie takich jadalnych ozdób to prawdziwa sztuka.

  • Barwniki: dzięki jadalnym barwnikom spożywczym dekorowanie tortów zyskuje nowy wymiar. Barwnikami możemy kolorować masy cukrowe i marcepan, tworzyć tęczowe rysunki na powierzchni tortów.
  • Posypki: w bardzo efektowny sposób pozwolą udekorować torty na przyjęcia urodzinowe dzieci. Posypki mogą mieć kształt pałeczek, konfetti, kryształków, perełek, maczku. Powierzchnię tortu można także posypać jadalnym brokatem.
  • Jadalne naklejki: delikatnie dociśnięte do dekorowanego ciasta zachwycą każdego jubilata! Naklejki to specjalnie przygotowana masa cukrowa z bajkowym nadrukiem. Taki tort to początek świetnej zabawy!
  • Świeczki: zdmuchiwanie świeczek to najważniejszy moment urodzin! Jeśli chcemy, by urodzinowe życzenie na pewno się spełniło, wybierzmy dostępne świeczki: proste i kolorowe, te w kształcie cyfr lub nawet w kształcie ulubionych postaci z bajek!

Patery dekoracyjne

Piękny tort zasługuje na równie piękną oprawę, dlatego ułóż przygotowany deser na dekoracyjnej paterze. W zależności jaki preferujesz styl, możesz wybrać paterę wykonaną z różnych materiałów. Patery na podwyższeniu doskonale wyeksponują Twoje cukiernicze arcydzieło. Z kolei patery składające się z kilku pięter nadają się do ułożenia tortu z kolorowych babeczek.

Znasz już sposoby jak udekorować tort, więc zabieraj się za pieczenie, a przepiękne patery, które dopełnią Twoją aranżację znajdziesz na Westwing. Zarejestruj się i nie przegap naszych najlepszych ofert oraz promocji do stworzenia pięknego domu!