Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Dostęp do najlepszych marek do 70% taniej

Blat kuchni ze świątecznymi ciasteczkami

Aromatyczne pierniczki są niezbędnym dodatkiem do każdych świąt Bożego Narodzenia. Nie ma w tym nic dziwnego – zimową porą szczególnie kuszą nas swoim nieziemskim smakiem i aromatem. Upieczenie ich to jednak pół sukcesu – by cieszyły nie tylko wszystkie brzuchy, ale również oczy, należy pięknie je ozdobić! Dekorowanie pierniczków to nic trudnego, a najłatwiej zrobić to domowej roboty lukrem. Jak się do tego zabrać? I jak zrobić lukier? Przygotowaliśmy kilka naszych ulubionych sposobów na ozdabiane pierniczki – na samą myśl cieknie ślinka, więc zaczynajmy!

Jak zrobić lukier?

Stając przed decyzją o ozdabianiu naszych wypieków, musimy wybrać odpowiedni sposób. W przypadku pierniczków będzie to ozdabianie lukrem – ta metoda najbardziej kojarzy się z zimową porą, a sam materiał doskonale kontrastuje z ciemnym ciastem. Dzięki masie lukrowej dekorowanie pierniczków stanie się prawdziwą przyjemnością – z łatwością stworzymy z niej wybrane wzory, dodając magii całemu wypiekowemu „przedsięwzięciu”. Pojawia się jednak pytanie: jak zrobić lukier? Oto trzy sposoby, dzięki którym z łatwością uporasz się z tym zadaniem.

Jak zrobić lukier z białka kurzego?

Śnieżnobiały lukier z białka kurzego to najpopularniejsza z metod – będzie potrzebne Ci oczywiście samo białko z jednego jajka i około półtorej szklanki cukru pudru. Wykonanie jest bajecznie proste! Cukier puder należy przesiać, by pozbyć się grudek. Białko ubić delikatnie, by lekko się spieniło. Gotowe? Połącz składniki i ucieraj tak długo, by powstała jednolita, gęsta masa. Gotowy, lejący się lukier nałóż na ciasteczka i pozwól mu zastygnąć.

Uwaga: jeśli masa jest zbyt gęsta lub lejąca się, z łatwością uporasz się z tym, dodając kilka kropel wody lub cukru pudru.

Jak zrobić lukier z cukru i wody?

Jeśli nie chcesz wykorzystywać surowego białka przy dekorowaniu pierniczków, z łatwością stworzysz lukier z cukru i wody. Wystarczą około dwie łyżki wody i szklanka cukru pudru. Przesiany cukier puder wsyp do miski, dodaj gorącą wodę i ucieraj, aż powstanie jednolita masa. Musi być odpowiednio gęsta, więc nie wahaj się dodawać cukru i wody, by kontrolować jej konsystencję. Gdy uda Ci się osiągnąć ideał, od razu zabierz się za ozdabianie ciasteczek.

Barwienie lukru

Nie tylko biel! Ozdabiając swoje pierniczki, nie musisz się ograniczać – samemu tworząc lukier, to Ty decydujesz, jaką przybierze barwę. Pomyśl, ile rodzi to możliwości! Fantazyjne wzory już same rodzą się w głowach – nie wahaj się więc dodać do swoich wypieków odrobiny koloru! Jak zrobić lukier o fantazyjnej barwie? Oto kilka podpowiedzi!

  • Fioletowy – dodaj do masy kilka zmiksowanych jagód. Ich mocny kolor z miejsca zabarwi lukier!
  • Zielony – oto szalony pomysł – zamiast wody, dodaj do cukru pudru kilka łyżek soku ze szpinaku. Bez obaw, nie będziesz czuć jego smaku, słodkość z łatwością go zneutralizuje.
  • Żółty – po prostu dodaj do masy łyżeczkę kurkumy. Sama w sobie nie ma smaku, a nada pięknego, słonecznego koloru!
  • Różowy – zmiksuj kilka mrożonych malin i dodaj do lukru. Wygląda pysznie!
  • Czerwony – krwista czerwień? Nic prostszego! Dodaj do masy nieco soku z wiśni! 

Krok po kroku: dekorowanie pierniczków 

Sposób ozdabiania wypieków zależy tylko od Ciebie – nie musisz ograniczać się wyłącznie do lukru. Świetnie sprawdzą się również na przykład kulki jadalne wtopione w lukier, nadające ciastkom fantastycznej faktury. Zanim jednak nastąpią te ostatnie pociągnięcia pędzla na Twoim dziele, trzeba zająć się przygotowanym lukrem! Oto poradnik krok po kroku, jak ułatwić sobie dekorowanie.

  1. Krok

    Potrzebować będziemy tutki, którą możesz wykonać samemu z pergaminu, lub specjalnego rękawa, worka cukierniczego, który ułatwi Ci dekorowanie lukrem. Gotowe? To świetnie, kontrola przede wszystkim!

  2. Krok

    Przygotowany woreczek zapełnij w połowie lukrem. Zagnij górną część, by nie uciekł Ci górą. Odetnij końcówkę, by zabrać się za dekorowanie pierniczków. Masz pełną władzę i wszystko zależy od Twojej weny! Dobrym pomysłem jest obrysowanie kształtu ciasteczka przy jego krawędzi. 

  3. Krok

    Kształt i wzór zależy od Ciebie! Możesz całego pierniczka wypełnić lukrem lub ozdobić go geometrycznym kształtem. A może skuszą Cię rozsiane tu i ówdzie kropeczki?

  4. Krok

    Jeśli masz ochotę, to przed wyschnięciem lukru ozdób swoje wypieki jadalnymi kuleczkami lub brokatem. Urozmaicą Twoje ciasteczka!

  5. Krok

    Pozostaw swoje dzieła do wyschnięcia i ciesz się przepysznymi pierniczkami!

Nasze pomysły na dekoracje z pierniczków

Pięknie ozdobione pierniki są już gotowe, więc idealnie nadają się na fantazyjne dekoracje do naszych domów! Dodają ciepła i podkreślają przytulną atmosferę, której tak łakniemy, gdy za oknem mróz. Nie schrup ich więc od razu – chociaż wiemy, że kuszą samym swoim zapachem!

Pierniczki nadadzą się na przykład do dekoracji choinki. Podwieszone wśród zielonych igieł prezentują się znakomicie, odbijając ciepłe światło lampek swoim lukrem. Sprawdzają się również jako ozdoba talerza – pozornie zaplątane gdzieś blisko serwetek dodają posiłkowi domowej atmosfery. Girlanda z piernika robi piorunujące wrażenie – by ją stworzyć, musisz jednak pomyśleć o tym już podczas pieczenia. Konieczne będą bowiem w nich dziurki, przez które przewleczesz sznureczek – reszta to formalność! Taka ozdoba zawieszona nad kominkiem cieszy oczy! Jeśli znajdujesz w sobie ogromne pokłady kreatywności, możesz pokusić się o zbudowanie całego domku z piernika – z pewnością spodoba się, zarówno najmłodszym, jak i tym trochę starszym.

Mamy nadzieję, że udało nam się przekonać Cię do dekorowania pierniczków – to świetna zabawa dla całej rodziny! Koniecznie daj nam znać, jak udało Ci się ozdobić swoje wypieki. Zarejestruj się na Westwing i nie przegap naszych najlepszych ofert oraz promocji do stworzenia pięknego domu! Sprawdź również nasze pozostałe artykuły –znajdziesz w nich wiele nowych inspiracji!