Kup najlepsze marki do -70%

Kup najlepsze marki do -70%

Pojemniczki na lody na drewnianej skrzynce

Gdy tylko temperatura na termometrze wzrośnie, z pewnością będziesz miał ochotę wybrać się do parku, nad jezioro lub spokojny spacer po mieście. Tak spędzony czas z pewnością umilą pyszne lody, które skutecznie Cię ochłodzą. Na patyku, w rożku czy w kubku w ulubionej kawiarni – w każdej postaci są przepyszne! Jeżeli chcesz móc delektować się lodami w swoim domowym zaciszu, to podpowiemy Ci, jak samodzielnie wyczarować owocowe lub czekoladowe kulki. Więc do dzieła – poznaj nasz sprawdzony przepis na najpyszniejsze domowe lody!

Najważniejsze wskazówki dotyczące robienia domowych lodów

Gdy robisz lody we własnym domu, to pewnie pierwszym pytaniem, które sobie zadajesz jest: z maszyną do lodów czy bez?

  1. Jeżeli nie masz maszyny do lodów, to gdy tylko masz trochę więcej czasu i cierpliwości, możesz przygotować zimny deser bez jej pomocy. Ważne, aby przed użyciem składników, uprzednio je schłodzisz w lodówce.
  2. Zalecamy również przygotowanie wszystkich składników na dzień przed robieniem domowych lodów.
  3. Regularne mieszanie, sprawia, że lody są kremowe i nie ma w nich kryształków lodu.
  4. Jeśli zdecydujesz się na użycie maszyny do lodów, to najpierw powinieneś schłodzić składniki w lodówce do 6 °C. Następnie, włóż wszystko do maszyny do lodów i gotowe!
  5. Aby uzyskać bardziej zwartą konsystencję, możesz włożyć lody do zamrażarki na 1 do 2 godzin po schłodzeniu w lodówce.

Podstawowe składniki idealnych lodów

Doskonałe lody robi się szybko, gdy masz już w domu wszystkie podstawowe składniki. Zasadniczo najważniejsze jest to, żeby składniki były bardzo świeże, a najlepiej naturalne. Naprawdę nie potrzebujesz wiele do samodzielnego zrobienia domowych lodów:

  • Składniki płynne: Najlepsze będą mleko, śmietana lub kremówka, kwaśna śmietana, kefir. Mleko i śmietana zawierają tłuszcz, a zatem są optymalnymi nośnikami smaku. Jeśli chcesz, aby Twoje lody były wegańskie, polecamy wykorzystać napój migdałowy lub sojowy.
  • Cukier: Słodzik sprawia, że domowe lody mają kremową konsystencję. Jako alternatywę dla białego cukru możesz zastosować na przykład miód, karmel lub syrop klonowy.
  • Jajka: Są emulgatorami, czyli łączą wodę z tłuszczem. Podczas przygotowywania lodów rozkładają cząsteczki tłuszczu mlecznego, zapewniając w ten sposób szczególnie kremową konsystencję. Guma karobowa, czyli mączka chleba świętojańskiego będzie idealnym zamiennikiem jajek w wegańskich lodach.
  • Owoce i orzechy: Zapewniają wyjątkowy smak lodom domowej produkcji i można je dowolnie ze sobą łączyć. Jeśli używasz owoców z puszki, powinieneś zmniejszyć ilość cukru podaną w przepisie, ponieważ są one często dodatkowo słodzone.
  • Przyprawy: Najczęściej spotykane to: wanilia, kakao, cynamon i kawa. Jeżeli lubisz eksperymentować i cenisz sobie nietypowe połączenia, to polecamy wybrać: chili, eukaliptus, pieprz, lawendę, anyż, imbir, szałwię lub chmiel.

Słodki przepis – jak przygotować domowe lody?

Lody nie tylko smakują wyśmienicie, ale także sprawiają, że jesteś naprawdę szczęśliwy! Stanowią miłą odskocznię od codziennych zmartwień.

A z lodami Oreo w dłoni na balkonie, życie smakuje znacznie lepiej. A co najważniejsze: kremowy deser możesz łatwo zrobić samemu w zaledwie kilku krokach.

Kremowe lody Oreo

Czego potrzebujesz:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 4 żółtek
  • 60 g cukru
  • 250 ml mleka
  • laska wanilii
  • 6 ciasteczek Oreo

Zobacz, jakie to proste:

  1. Krok

    Pokrusz ciasteczka Oreo i ubij śmietanę na sztywno.

  2. Krok

    Wymieszaj żółtko z cukrem w misce ze stali nierdzewnej, aż stanie się jasnożółte.

  3. Krok

    Teraz podgrzej mleko wanilią w rondlu. Nie doprowadzaj do wrzenia!

  4. Krok

    Napełnij duży garnek gorącą wodą i umieść w nim miskę ze stali nierdzewnej. Ubijaj masę trzepaczką, aż zgęstnieje. Umieść miskę w zimnej wodzie i ostudź masę.

  5. Krok

    Wymieszaj masę ze śmietaną i połową ciasteczek.

  6. Krok

    Włóż masę do maszyny do lodów na 20 minut. Dodaj pozostałe kawałki ciasteczek oreo, parę minut przed zakończeniem tego czasu. Jeżeli przygotowujesz domowe lody bez maszyny, to energicznie je pomieszaj, a następnie dodaj połowę ciasteczek oreo i wstaw wszystko do zamrażarki. Mieszaj raz na pół godziny. Lody łącznie powinny być przemieszane cztery razy.

Idealna dekoracja domowych lodów

Świeże owoce, czekolada, posypka lub kolorowy sos to klasyczne dodatki, które można spotkać w dekoracji domowych lodów. Dzięki słodkim dodatkom lody, nie tylko smakują znacznie lepiej, ale również wyglądają niezwykle stylowo. Już w czasie przygotowywania deseru, możesz dodać do niego ciekawe składniki.

Posiekane orzechy lub kawałki czekolady sprawią, że każdy łyżeczka lodów będzie wyjątkowa. Dodanie do nich przecieru owocowego sprawi, że lody będą miały bardziej orzeźwiający smak i aromat. Będzie się mogło nawet wydawać, że efekt ochłodzenia jest większy! Ogólnie rzecz biorąc, możesz udekorować domowe lody wszystkim, co lubisz i co Ci się podoba wizualnie. Lody doskonale smakują, na przykład w połączeniu z sałatką owocową i sosem czekoladowym. Są po prostu pyszne!

Jak przechowywać domowe lody?

Lody własnej roboty są po prostu pyszne! Jednak małe szanse, że cała porcja zostanie zjedzona za jednym razem. Aby móc delektować się pysznym deserem nawet kilka dni później, należy odpowiednio go przechowywać. Jak zachować właściwy smak i konsystencję lodów?

Przechowuj lody bardzo szczelnie zamknięte. Zalecamy trzymanie lodów w zamrażarce w temperaturze od -10 do -15 ° C. Ogólnie rzecz biorąc, domowe lody należy przechowywać maksymalnie do tygodnia. Najlepsze do tego są pojemniki do przechowywania żywności. Po rozmrożeniu nie można ich ponownie zamrażać.

Praktyczne i wyjątkowe produkty do lodów

Jeżeli zależy Ci na tym, żeby lody były nie tylko pyszne, ale również prezentowały się w wyjątkowy sposób, to polecamy piękne produkty z naszego sklepu internetowego WestwingNow. Poza praktycznymi miseczkami, które pozwolą Ci się cieszyć lodami w dowolnym miejscu, w naszej ofercie znajdziesz kolorowe łyżki do lodów, dzięki którym stworzysz jak z lodziarni. Deser możesz podawać też w papierowych kubkach z ciekawymi nadrukami. Niech domowe lody sprawią jak najwięcej radości!