Dziewczyna trzymająca rabarbar

Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Ta specyficzna w smaku, zdrowa roślina idealnie sprawdzi się w formie przetworów. Chcąc zyskać dodatek do licznych potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych, przygotuj domowy dżem z rabarbaru! Mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych przepisów, a więc sprawdź sam i zainspiruj się! 

Kilka słów o rabarbarze 

Rozpoczynając przygodę w kuchni i tworząc domowe przetwory z rabarbaru, warto poznać trochę tę specyficzną… no właśnie – roślinę, owoc czy warzywo? Rozstrzygając to pytanie, należy zwrócić uwagę na walory smakowe rabarbaru. W Polsce jest on uznawany za warzywo, natomiast w USA już za owoc. Rabarbar jest rośliną wieloletnią. Plantację taką można eksploatować do 12–14 lat. Jest to bylina o silnie rozwiniętym systemie korzeniowym, który po kilku latach uprawy może sięgać nawet do 1,5 metra w głąb gleby. 

Rabarbar znany jest ze swojego ciekawego wyglądu: na targach i w sklepach można nabyć jego łodygi, fachowo zwane ogonkami liściowymi. Ze względu na jego kwaskowaty smak, podobnie jak przetwory z agrestu, przetwory z aronii czy powidła śliwkowe, trafia w gusta tylko nielicznych. Rabarbar albo uwielbiasz albo nienawidzisz. Przetwory z niego smakują dość oryginalnie, tak samo jak konfitura z czerwonej cebuli. Zawarte w rabarbarze witaminy oraz inne wartościowe składniki powodują, że roślina posiada bardzo wiele właściwości, jak przeciwzapalne czy przeczyszczające. Pomaga przy problemach ze wzdęciami, a duża ilość błonnika wspomaga procesy trawienne. 

Jak wykorzystać rabarbar w kuchni? 

Sezon na pyszny i świeży rabarbar rozpoczyna się zanim zaczniesz myśleć, jak zrobić dżem truskawkowy. Trwa od kwietnia aż do końca czerwca. Do gotowania wykorzystujemy jego słodko-kwaśne w smaku łodygi – uważaj, liście są niejadalne! 

W kuchni zwykle przyrządza się z niego kompoty, ciasta i przetwory jak dżem z rabarbaru, ale można go także dodawać do sałatek, mięs (wieprzowina, drób), a nawet ryb. Przetarty rabarbar to nie tylko roślina do dań słodkich. Możesz dodawać go do ziemniaczanego purée, będzie bardziej wytrawne. I do zakwaszania dań z ryb, pomijając wytrawne wino czy inne przetwory z winogron. Fantastycznie smakuje z kaczką i gęsią. W takich daniach sprawdzi się także fasolka szparagowa do słoików.

Warto też wiedzieć, że rabarbar gotujemy w garnkach emaliowanych lub stalowych. Miedziane i aluminiowe rondle reagują z rabarbarowym kwasem, więc danie może wchłonąć szkodliwe substancje i zmienić kolor na brązowy. Lepiej być czujnym. Jeśli chcesz zachować rabarbar na dłużej, możesz zamrozić surowy (w całości lub w kawałkach), a także gotowany, np. w formie ostudzonego kompotu. Takie mrożonki wytrzymają w zamrażarce do roku. 

Dżem z rabarbaru klasyczny – przepis 

Przygotuj: 

  • 2 kg mocno dojrzałego rabarbaruz 
  • 2-2,5 szklanki cukru, 
  • 2 łyżki soku z cytryny. 
     

  1. Umyty rabarbar pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm, przełóż do garnka z grubym dnem, zasyp cukrem. 

  2. Całość wymieszaj i odstaw na około 3 godziny, aby rabarbar puścił sok. Po tym czasie do rabarbaru dodaj sok z cytryny i wstaw na palnik. 

  3. Rabarbar gotuj do czasu aż całkowicie się rozpadnie, a nadmiar soku odparuje. Zazwyczaj jest to około 40 minut. Mieszaj dokładnie, by rabarbar się nie przypalił. 

  4. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, mocno zakręć i ustaw na nakrętkach do czasu, aż wystygnie.

  5. Dżem z rabarbaru czeka na degustację w chłodny jesienny wieczór! 

Dżem z rabarbaru imbirowy – przepis 

Przygotuj: 

  • 800 gram rabarbaru, 
  • ¾ szklanki cukru, 
  • 4 cm kawałek imbiru, 
  • Sok z połowy cytryny,
  • Skórkę z jednej cytryny.
  1. Rabarbar umyj i pokrój na 2 cm kawałki. Imbir obierz i zetrzyj na drobnych oczkach.  
  2. Składniki przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj startą skórkę z cytryny,  sok, cukier i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. 
  3. Gdy dżem zgęstnieje, całość przełóż do słoików i dokładnie zakręć. 

Dżem rabarbarowy z nutą pomarańczy – przepis 

Przygotuj: 

  • 2 kg rabarbaru, 
  • 600 g cukru, 
  • Sok z 1/2 cytryny, 
  • Sok z 1 pomarańczy, 
  • 1 laskę wanilii. 
  1. Rabarbar umyj, pokrój na kawałki. Całość włóż do garnka. Dodaj cukier, sok z cytryny i pomarańczy, wyskrobane nasionka z wanilii, a także całą laskę. 
  2. Gotuj na małym ogniu kilka godzin, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 
  3. Gorący dżem przełóż do słoiczków, zamknij, ustaw do góry dnem aż ostygnie. 

Dżem z rabarbaru to zdrowy dodatek do kanapek, naleśników czy serów. Nie przegap czasu, w którym rabarbar jest dostępny i wykonaj domowe przetwory dla siebie i bliskich. A jeśli szukasz dalszych wskazówek i porad, zarejestruj się na Westwing, gdzie czekają na Ciebie dedykowane kampanie oraz cała gama inspiracji do stworzenia pięknego domu.