Zarejestruj sie i otrzymaj voucher 50 zł!
Jak pić tequilę: na stole tequila z limonką i oranżadą

Lubisz meksykańską kuchnię podawaną w rytm muzyki barwnych mariachi? Z pewnością polubisz też tequilę. Jeśli więc planujesz meksykański wieczór nie może na nim zabraknąć tego szlachetnego trunku. Przygotowaliśmy dla Ciebie krótki przewodnik, z którego dowiesz się jak pić tequilę, skąd pochodzi jej nazwa i co do niej podawać. Oprócz tego kilka przepisów na proste drinki, które urozmaicą stół i wprawią wszystkich w dobry nastrój. 

Skąd pochodzi tequila? 

Z jej powstaniem wiąże się piękna aztecka legenda, według której na grobie bogini płodności wyrosła agawa, ale jej nektar mogli pić tylko wybrańcy. Napój ten nazywał się pulque i zawierał mniej alkoholu niż współczesna tequila. Dopiero temperamentni Hiszpanie postanowili dodać mu więcej procentów i tak w procesie destylacji powstał mezcal. Był on produkowany już w 1600 roku niedaleko meksykańskiego miasteczka Tequila. W XIX wieku od nazwy tej miejscowości, w której znajdowała się wytwórnia trunku przemianowano mezcal na tequilę. Do dziś tam właśnie się ją wytwarza wyłącznie z serc agawy „tequilana weber azul” o charakterystycznej błękitnej barwie. Świeżo zebrany napój ma jedynie siedem procent alkoholu, dopiero w wyniku destylacji ilość procentów wzrasta, czasem nawet do pięćdziesięciu. Potem pozostaje już tylko leżakowanie w drewnianych beczkach, w których tequila nabiera bogatego smaku i aromatu. 

Najpopularniejsze rodzaje tequili 

Zasadniczo wyróżniamy dwie kategorie tequili: 

Mixto czyli tequila mieszana, która w 51 procentach składa się z soku z agawy a w 50 z cukru trzcinowego i Tequila 100% agave, która jest szlachetniejsza i droższa bo powstaje z czystego soku z agawy, bez żadnych dodatków i ma znacznie wyższą jakość.  

W każdej kategorii mamy kilka odmian trunku i dlatego Mixto dzieli się na tequilę Blanco czyli białą lub srebrną, którą rozlewa się do butelek zaraz po destylacji, oraz Joven – złotą, zawierająca różne dodatki smakowe oraz barwniki, często wykorzystywaną do drinków.  

  1. Blanco

    Czysta 40 a nawet 55 procentowa o wyraźnym aromacie charakterystycznym dla agawy. 
  2. Resposado 

    Łagodniejsza, o złocistym kolorze i drzewnym posmaku, który osiąga dzięki leżakowaniu w dębowych beczkach. 
  3. Anejo

    O pięknym, bursztynowym kolorze i złożonym smaku. 
  4. Extra Anejo

    Trunek z najwyższej półki o głębokim, mahoniowym kolorze, który zawdzięcza aż trzyletniemu leżakowaniu w beczkach. 

Jak pić tequilę zgodnie z tradycją? Krok po kroku 

Jak pić whisky czy jak pić brandy wszyscy wiedzą, ale czy na pewno znasz tradycyjny sposób picia tequili? Tequila odznacza się aromatami świeżej agawy, ziół i przypraw takich jak mięta, eukaliptus, trawa cytrynowa. Znawcy tego trunku wyczuwają także zapachy drewna, cynamonu, cytrusów, herbaty, róży i tytoniu, a nawet jabłek, wiśni czy… szparag. Ale jak pić tequilę, żeby wyczuć głębię wszystkich smaków? Wokół tej kwestii krąży wiele mitów. Gatunki z niższej półki często są wykorzystywane jako składnik drinków czy shotów (najbardziej znana jest Tequila Sunrise z sokiem pomarańczowym i grenadyną). Kolorowe drinki pije się lekko i przyjemnie, dlatego są lubianymi trunkami, które towarzyszą każdej imprezie. A co z sola i cytryną? Ten sposób picia tequili jest powszechnie stosowany i oczywiście warto go znać, żeby nie popełnić faux pas w towarzystwie. Przepis jest bardzo prosty: 

Jak pić tequilę? Miejsce na dłoni między kciukiem a palcem wskazującym, zwilż sokiem z limonki i posyp solą. Zliż sól, a następnie wypij shot z tequili i przegryź cząstką limonki lub cytryny. Cała tajemnica! Niektórzy powtarzają tę sztuczkę w wersji z cynamonem i pomarańczą.  

Jak i kiedy podawać tequilę? 

Sposób picia tequili z solą i limonką jest najpopularniejszy, chociaż rodowici Meksykanie trochę się z niego śmieją uważając go za wymysł amerykańskiej popkultury. Oni wolą delektować się tym szlachetnym trunkiem i popijają go małymi łyczkami z wąskich, wysokich kieliszków tzw. caballitos robionych specjalnie do degustacji tequili Blanco i Reposado. Jeśli nie posiadasz takich tradycyjnych kieliszków, możesz wykorzystać szklaneczki do whisky lub kieliszki do koniaku czy whisky – z nich także  będzie dobrze smakować. Idealnie nadają się do tego również kieliszki do shotów – wysokie, z grubym dnem, z których sączy się tequilę jak dobrą nalewkę. W Meksyku popularny jest także zwyczaj, w którym barman z wysokości kilkunastu centymetrów serwuje trunek z butelki prosto do… gardła klienta. My jednak pozostańmy przy bardziej tradycyjnych metodach. Tequilę najlepiej pić w temperaturze pokojowej – chłodzi się ją jedynie w przypadku drinków. Niektórzy uważają, że pełen bukiet smaków można osiągnąć pijąc tequilę i pociągając dobre, markowe cygaro. 

Jak pić tequilę: najpopularniejsze drinki

Tequila na stolę z limonką

Drinki z ginem, drinki z wódką, a nawet bezalkoholowe drinki nie tylko fantastycznie wyglądają, ale i wybornie smakują. Jeśli więc nie przepadasz za smakiem mocnego alkoholu zmieszaj go z innymi składnikami, świeżo wyciśniętym sokiem czy likierem, dodaj parę kostek lodu i plasterki cytrusów. Ten sposób z pewnością przypadnie Ci do gustu. Oto trzy sprawdzone, najbardziej popularne i najlepsze drinki z wykorzystaniem tequili: 

Tequila Sunrise 

Składniki: 

  • 20 ml Grenadine 
  • 8 kostek lodu 
  • 20 ml soku z cytryny 
  • 100 ml soku pomarańczowego 
  • 40 ml Tequila Gold 
  • plasterki pomarańczy do dekoracji 

Grenadine wlej do szklanki, wrzuć 4 kostki lodu. Sok z cytryny, z pomarańczy, tequilę i pozostały lód mocno wstrząśnij w shakerze. Wlewaj przed sitko do szklaneczki. Udekoruj plasterkami pomarańczy. 

Margarita 

Margarita na barze

Składniki

  • 40 ml tequili 
  • 20 ml cointreau 
  • 40 ml soku z cytryny 
  • sól 
  • cytryna 

Brzeg kieliszka zwilż cytryną i przyłóż do soli wysypanej na talerzyk. Składniki wlej do shakera, dodaj lód i mocno potrząśnij. Wlej do kieliszka na koktajle z szeroką czaszą. 

Long Island Iced Tea 

Składniki

  • 20 ml wódki 
  • 20 ml tequili 
  • 20-30 ml soku z cytryny lub limonki 
  • 20 ml białego rumu 
  • 20 ml ginu 
  • Coca-Cola 
  • 20 ml likieru cointreau 
  • kostki lodu 

Do szklaneczek wrzuć kostki lodu. Następnie wlej pozostałe składniki (oprócz Coca-Coli) do shakera i wstrząśnij. I na koniec wlewaj do szklaneczek na lód i dopełnij Coca-Colą. 

Jak pić tequilę: popularne przekąski

Meksykańskie dania są nie tylko pyszne, wyraziste, kolorowe, ale też idealne dla gości, którzy lubią pikantne potrawy. Wiele z nich można podawać w formie tzw. finger food: w tortillach, muszelkach taco, na nachosach czy w bambusowych łódeczkach. Idealnie pasują do nich drinki na bazie tequili. Trunek podawany „solo” będzie smakował z miękkimi serami, oliwkami, lekko podsuszonymi wędlinami oraz obowiązkowo z ostrymi sosami np. salsą. Tequila często serwowana jest z sałatką z surowych grzybów, krewetek i ananasa. Generalnie pasuje do ostrych, wyrazistych potraw, ale pamiętaj o jednej ważnej zasadzie: nie podawaj nigdy tequili do deserów i słodkich przekąsek – zabiją jej wyrafinowany smak, a całość po prostu nie będzie smaczna. 

Czy impreza w meksykańskich rytmach się udała? Jeśli już wiesz jak pić tequilę i zasmakowały Ci proponowane przez nas drinki, zarejestruj się na Westwing i odkryj z nami inne smaki. Znajdziesz tu nowe przepisy na drinki z wódką i bezalkoholowe.