Zastawiony stół z zastawa talerzy z zupą, deserem oraz świeczkami

Dieta na jesień wprowadza zmianę dekoracji na talerzu. Kolorowe, ciepłe zupy i gotowane warzywa zastępują surówki. Dieta na jesień ma być bardziej kaloryczna i treściwa niż latem. Sprawdź, co jeść, by nie dać się jesiennym chłodom i infekcjom – wypróbuj nasze jesienne przepisy! 

Jesienne przepisy: idealne warzywa i owoce

Drewniana deska do krojenia z nożem, z jesiennymi warzywami

Jesienna wyprawa na targ czy na stoisko z warzywami to czysta przyjemność. Półki i ławy uginają się od pięknych i smakowitych jesiennych rarytasów. Oczy cieszą czerwone i zielone jabłka, gruszki w intensywnych kolorach jesieni, a także soczyste śliwki. Marchewki, buraki i pietruszka są teraz wyjątkowo jędrne i świeże. A nad wszystkim królują pokaźne dynie. Ze względu na przesilenie jesienne, gdy na dworze robi się chłodniej musimy szczególnie zadbać o nasze zdrowie. Infekcje wirusowe i bakteryjne oraz osłabienie organizmu, które spowodowane jest zmianą temperatury i mniejszą ilością docierających do powierzchni ziemi promieni słonecznych to dla nas spore zagrożenie. 

Dieta zgodna z porą roku 

Produkty naturalnie występujące w naszym klimacie w danej porze roku mają największą wartość odżywczą, ponadto ich droga od zerwania do spożycia jest bardzo krótka, dzięki czemu nie tracą swojej świeżości. Sezonowe owoce i warzywa są wyjątkowo smaczne i pożywne. Warto śledzić kalendarze sezonowych roślin i wybierać najtańsze i zarazem bardzo smaczne produkty. Wszystkie rośliny mają czas najlepszej dostępności w sklepach lub targowisku i warto z tego korzystać. A dary jesieni nie dość, że smakują wyśmienicie, będą też wyjątkowo efektowną jesienną dekoracją.

Jesienne przepisy na śniadania 

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ma dodać nam energii, nie być tłuste i ciężkie, smakować przyjemnie i robić się w 5 minut. Zwłaszcza w okresie jesiennym, zadbaj by to co spożywasz było rozgrzewające i zbilansowane. Pamiętaj też, że możesz udekorować stół jesiennym kwiatami i liśćmi. To wprowadzi cudowną, przytulną atmosferę już z rana.

Jesienna owsianka z gruszką i migdałami 

Jesienne przepisy na owsiankę z gruszką

Owsianki to świetnym pomysłem na jesienne, szybkie śniadania. Rozgrzewają i zapewniają uczucie sytości na długi czas po zjedzeniu. A do tego są po prostu pyszne. Wypróbuj zatem naszą jesienną wersję. 

Składniki

  • 1 szklanka mleka 
  • 3 łyżki płatków owsianych 
  • łyżeczka siemienia lnianego 
  • 1 gruszka 
  • 3 łyżeczki płatków migdałowych 
  • łyżeczka syropu z agawy 
  1. Szklankę mleka wlej do garnka i wsyp do jeszcze zimnego, zmielone siemię lniane. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Mleko doprowadź do wrzenia, dodaj płatki owsiane i gotuj ok. 2-3 minut. 
  3. Owsiankę przelej na talerz, podaj z pokrojoną w kostkę gruszką, posp płatkami migdałowymi i polej syropem z agawy. 

Budyń jaglany z figami 

Zbliżenie na figę
  • szklanka mleka roślinnego lub krowiego 
  • 1/4 szklanka wody 
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej 
  • kilka truskawek świeżych lub mrożonych 
  • 1 figi 
  • syrop daktylowy 
  1. Kaszę jaglaną opłucz na sicie w ciepłej wodzie, aby pozbyć się goryczki.
  2. Pół szklanki mleka zmieszaj z ¼ szklanki wody i zalej kaszę jaglaną. Kaszę gotuj na małym ogniu pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia się płynu.
  3. Ugotowaną kaszę przełóż do blendera, dodaj resztę mleka i zmiksuj na gładki mus.
  4. Przełóż do śniadaniowych do misek. Dodaj po kilka truskawek. Figi oraz banana przełóż do miseczek. Polej wszystko syropem daktylowym i ciesz się pysznym, zdrowym śniadaniem! 

Jesienne przepisy na brunch

Dyniowe placuszki śniadaniowe 

Jesienne przepisy na dyniowe placuszki

To słodka alternatywa dla klasycznych, wytrawnych placków z dyni. W wersji przypominającej pancakes, z pewnością przypadnie do gustu zarówno starszym jak i młodszym domownikom jako śniadania dla dzieci

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • ½ łyżeczki soli 
  • 1 szklanka mleka 
  • 6 łyżek puree z dyni 
  • ½ łyżki esencji waniliowej 
  • 1 jajko 
  • olej – do smażenia 
  • syrop klonowy – do podania 
  1. Przygotuj puree z dyni. Aby otrzymać purée z dyni należy ją najpierw upiec (pokrojoną na kawałki) a następnie zmiksować za pomocą blendera na purée.
  2. W misce połącz mleko z jajkiem, puree z dyni esencją waniliową i cukrem.
  3. Dodaj suche składniki- mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Łyżką nakładaj ciasto.
  4. Smaż z obu stron, na lekko brązowy kolor. Podawaj na ciepło z dodatkiem np. syropu klonowego. 

Jesienne przepisy na zupy 

Oto opcja dla prawdziwych jesieniarzy i jesieniar, czyli największych miłośników tej pory roku. Jesienią chętniej sięgamy po rozgrzewające i sycące zupy. Często wracamy do domu przemarznięci i zziębnięci i jedyne czego nam potrzeba w takich dniach to miseczka ciepłej i aromatycznej zupy. Jesień to prawdziwe wyzwanie dla naszego organizmu, dlatego dostarczaj mu samych wartościowych produktów. 

Pochwała klasyki: zupa dyniowa

Zupa dyniowa w białej miseczce

Dlaczego wszyscy powinniśmy jeść w sezonie zupę krem z dyni? Bo dynia zawiera beta-karoten, który pomaga obniżyć zły cholesterol, a do tego ma działanie przeciwnowotworowe. Jest też mało kaloryczna, więc można brać wiele dokładek. 

Składniki

  • 1/2 średniej wielkości dyni (ok. 500 g miąższu) 
  • 2 duże marchewki 
  • 2 bataty (lub 3-4 ziemniaki) 
  • cebula 
  • oliwa 
  • szklanka śmietanki kremówki 30% (ok. 200 g) 
  • kilka kromek chleba 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 listki laurowe 
  • 1 cm świeżego korzenia imbiru lub 1/3 łyżeczki mielonego 
  • 1/3 łyżeczki cynamonu 
  • 1/3 łyżeczki kardamonu 
  • sól do smaku 
  1. Dynie obierz, pokrój w plastry, skropl oliwą i piecz w temp. 180 C stopni przez ok. 45 minut. Upieczone kawałki, oddziel od skórki. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  2. Dodaj dynię oraz obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i bataty. Całość mieszaj, a następnie zalej ok. 1 litrem wody, tak aby po wlaniu woda tylko przykrywała warzywa. 
  3. Dodaj listki, imbir, cynamon i kurkumę, sól. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  4. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Gdy warzywa w zupie zmiękną, wyjmij listki laurowe, a następnie zblenduj całość na gładko.
  5. Wlej kremówkę, miksuj jeszcze chwilę. Całość zagotuj i gotowe! 

Chowder kukurydziany 

Zupa jesienna ozdobiona kukurydzą

Chowder to tradycyjna angielska zupa rybna, popularna m.in. także w Stanach Zjednoczonych czy Australii. Jej korzenie wywodzą się z marynarskich kuchni. Pewnie dlatego, że jest prosta do zrobienia i z prostych składników, powszechnie dostępnych. Zupa tak bardzo ewoluowała, że w chwili obecnej występuje w niezliczonej ilości wariantów. Sprawdź naszą wersję tej sycącej i rozgrzewającej zupy. 

Składniki

  • 3 kolby kukurydzy 
  • 3 duże ziemniaki 
  • 2 cebule 
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach 
  • 1,5 l bulionu 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 proc. 
  • 2 czubate łyżki mąki 
  • 150 g tartego cheddara 
  • pęczek szczypiorku 
  • sól 
  • pieprz 
  1. Krok

    Obierz kolbę kukurydzy z ziaren. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę oraz boczek również pokrój w kostkę.
  2. Krok

    W dużym garnku, na wolnym ogniu wytop tłuszcz z boczku. Kiedy boczek mocno się zarumieni, wyjmij go z garnka łyżką cedzakową, a na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę.
  3. Krok

    Kiedy cebula się zeszkli, dodaj ziemniaki i kukurydzę i zalej całość bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  4. Krok

    Mleko dokładnie wymieszaj z mąką i wlej do zupy do zagęszczenia. Następnie wlej śmietankę i dodaj starty ser cheddar.
  5. Krok

    Gotuj jeszcze około 3-5 minut, aż ser całkowicie rozpuści się w zupie. Na koniec dodaj do zupy podsmażony wcześniej boczek oraz drobno posiekany szczypiorek i dopraw całość solą oraz pieprzem. 

Zupa z pieczonej papryki 

Jesienne przepisy na zupę z opieczoną dynią

To pyszny i sprawdzony przepis na prostą zupę krem. To świetna zupa w sam raz na jesień. Składa się ze smacznych sezonowych warzyw. 

Składniki

  • 2 szklanki bulionu warzywnego (ok. 500 ml) 
  • 6 pomidorów 
  • 2 czerwone papryki 
  • 2 żółte papryki 
  • marchewka 
  • mała pietruszka 
  • cebula 
  • 1 papryczka chili 
  • 3 łyżki oleju 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz 
  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i wstaw do niego umyte papryczki i pomidory, polane oliwą z oliwek. Piecz 25-30 minut. Wyjmij z piekarnika i przełóż do garnka.
  2. Przykryj pokrywką i odstaw do wystygnięcia. Cebulę pokrój w piórka. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek pokrój na cienkie plasterki.
  3. W garnku rozgrzej pozostały olej. Smaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę.
  4. Dolej bulion warzywny i zagotuj. Dodaj marchewkę i pietruszkę. Gotuj ok. 20-25 minut.
  5. Upieczone papryki i pomidory obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do bulionu warzywnego.
  6. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut. Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. 

Jesienne przepisy na lunch 

Chłodno się zrobiło! Przygotowując lunch do pracy, pamiętaj by składał się z warzyw i owoców, które obecnie znajdziesz na sąsiednim bazarku. 

Jesienna sałatka do pracy z warzyw 

Szklany słoik jako pojemnik na lunch z sałatką oraz miseczki z pestkami granatu

Składniki

  • 12 mini marchewek 
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w plasterki 
  • 8 różyczek brokuła 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 100 g pomidorów koktajlowych 
  • 4 dymki w plastrach 
  • 3 pomidory śliwkowe pokrojone na małe kawałki 
  • garść czarnych oliwek 
  • ½ ogórka pokrojonego w kostkę 
  • 3 łyżki grubo posiekanej bazylii 

Sposób przygotowania: 

  • 20 ml octu jabłkowego 
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon 
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  • 50ml oleju rzepakowego extra virgin 
  • 1 mała szalotka, drobno posiekana 

Podgrzej patelnię grillową na średnim ogniu. Marchewkę, cukinię i brokuły przełóż do dużej miski, lekko przypraw i wymieszaj z olejem rzepakowym. Gdy patelnia będzie gorąca, dodaj warzywa partiami i pozostaw do lekkiego przypieczenia na około 3-4 minuty, a następnie przełóż z powrotem do miski i dodaj pozostałe składniki sałatki. W misce wymieszaj ocet, musztardę i cukier ze szczyptą soli i drobno pokrojoną cebulką. Dodaj do sałatki i ciesz się zdrowym posiłkiem w  ciągu dnia. 

Dyniowe risotto 

Risotto z prawdziwkami

Składniki

  • 1/2 (ok. 400g) dyni piżmowej 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, świeżo mielony pieprz 
  • 1 mała cebula 
  • 200 g ryżu do risotto (np. arborio, carnaroli) 
  • 150 ml białego, wytrawnego wina 
  • 500 ml gorącego bulionu warzywnego 
  • 2 łyżki masła 
  • 3 łyżki drobno startego parmezanu 
  • listki świeżego tymianku 
  1. Dynię obierz i przełóż do naczynia żaroodpornego, polewając łyżką oliwy.  Dopraw solą i pieprzem i piecz bez przykrycia w 180 stopniach przez 35 minut. 2/3 upieczonej dyni przełóż do blendera.
  2. Dodaj 1/2 szklanki bulionu i zmiksuj na gładkie puree. Pozostałą część dyni pokrój w niewielką kostkę.
  3. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na małym ogniu, aż stanie się szklista.
  4. Do garnka dodaj ryż zwiększ ogień i smaż przez 30 sekund, cały czas mieszając.
  5. Wlej wino i poczekaj, aż odparuje.
  6. Następnie małymi porcjami dodawaj bulion do risotto i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  7. Każdą kolejną porcję bulionu dodawaj  dopiero, gdy ryż wchłonie cały płyn.
  8. Następnie dodaj puree z dyni i gotuj przez minutę – ciągle mieszając. Gotowe risotto posyp parmezanem i świeżym tymiankiem. 

Zapiekanka po angielsku 

Zapiekanka z kurczakiem

Shepherd’s pie to klasyczna, angielska propozycja. Sycąca i szybka w przygotowaniu. Będzie to również ciekawa alternatywa jako ciepła przekąska na imprezie.

Składniki

  • 50 g masła 
  • 3 pory, umyte i drobno pokrojone 
  • 1 gałązka tymianku 
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plastry 
  • 20 g suszonych borowików 
  • 6 udek z kurczaka bez skóry i kości, pokrojonych na kawałki 
  • 30 g mąki 
  • odrobina białego wina (opcjonalnie) 
  • 300 ml bulionu drobiowego 
  • 100 ml śmietanki kremówki 
  • ½ soku z 1 cytryny 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  1. Rozgrzej masło na patelni i delikatnie podsmaż pora z tymiankiem.
  2. Dodaj oba rodzaje grzybów i gotuj jeszcze przez 5 minut, następnie podkręć trochę ogień, dodaj kurczaka i mieszaj, aż kurczak zacznie się rumienić. Posyp mąką i wymieszaj, aby uzyskać pastę. 
  3. Wlej wino i gotuj przez minutę mieszając, a następnie wlej bulion, śmietanę i sok z cytryny, dopraw i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż kurczak się ugotuje.
  4. Pozostaw do ostygnięcia.
  5. Farsz zawiń w ciasto i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C. 

Jesienne przepisy na desery

Duży wybór jabłek, śliwek i późnych owoców leśnych to znak, że nadeszła jesień. O tej porze roku najczęściej zabieramy się za przetwory. Ale jesienne owoce świetnie pasują też do ciast i deserów. Przetestuj nasze rozgrzewające i pyszne jesienne desery! 

Jesienna królowa: szarlotka 

Zbliżenie na szarlotkę

Trudno wyobrazić sobie jesień bez smaku i zapachu prażonych jabłek. A jak jabłka to i szarlotka podawana na gorąco! 

Składniki

  • 250 g mąki pszennej tortowej 
  • 150 g zimnego masła 
  • 50 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 20 g śmietany 18% (1 pełna łyżka) 
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 kg jabłek 
  • 1,5 łyżki brązowego cukru trzcinowego lub więcej do smaku 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny 
  1. Mąkę i cukier puder przesiej, dodaj proszek do pieczenia, żółtka, posiekane masło, śmietanę i cukier z wanilią.
  2. Zagnieć szybko miękkie i jednolite ciasto.
  3. Podziel na dwie nierówne części (jedną trochę większą na spód i mniejszą na wierzch).
  4. Ciasto zawiń w folię spożywczą schowaj do lodówki na godzinę. 
  5. Obierz jabłka i zetrzyj na cienkie plasterki, wymieszaj z sokiem z cytryny, brązowym cukrem i cynamonem. 
  6. Formę na tartę o średnicy 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmaruj masłem.
  7. Schłodzone ciasto (większą część) rozwałkuj, wylepić dno i boki formy. Równomiernie rozłóż nadzienie jabłkowe.
  8. Mniejszą część ciasta wyjmij z lodówki i zetrzyj na tarce, tworząc kruszonkę.
  9. Piecz w temperaturze 1800C przez 45-50 minut do zrumienienia ciasta. 

Domowa pumpkin spice latte 

Zbliżenie na kawę pumpkin spice latte

O poranku bez kawy się nie obejdzie. Zamiast jednak gnać do ulubionej kawiarni po ekspresowy zastrzyk energii, sami zaparzcie jesienną kawę, która od razu postawi was na nogi. Poznaj jesienne przepisy na pyszna kawę w domu. Słynne pumpkin spice latte jest banalne w przygotowaniu – zrobicie je w zaledwie 10 minut! 

Składniki

  • 100g cukru pudru 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu 
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków 
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • starta łyżeczka gałki muszkatołowej 
  • 1 szklanka pokrojonej w małą kostkę dyni 
  • szklanka kawy 
  • mleko 
  • ekstrakt waniliowy 

Do rondelka wlej 150 ml wody, dodaj dynię, przyprawy i wanilię. Gotuj pod przykryciem przez ok. 7 minut (lub do miękkości dyni). Zmiksuj blenderem, następnie dodaj mleko skondensowane dokładnie wymieszaj. Zaparz espresso, dodaj mleko spienione i wlej do mieszanki. Podawaj z ciasteczkami korzennymi!  

Nalewka ze śliwek 

Zbliżenie na śliwki

Przeszukujesz przepisy na drinki, ale zastanawiasz się co najlepiej będzie pasować jesienią? Mamy dla Ciebie prostą recepturę, która rozgrzeje Cię w nawet najchłodniejszy, jesienny wieczór. 

Składniki

  • 500g śliwek 
  • 250g cukru pudru 
  • 1l butelka ginu lub wódki 
  1. Dokładnie umyj śliwki, a następnie wyjmij pestki. Pokrój na drobne kawałki. Przełóż do słoja i zalej alkoholem.
  2. Odstaw w ciemne miejsce na 4 tygodnie, pamiętając aby codziennie wstrząsnąć zawartość.
  3. Zlej alkohol przez sito do przygotowanej butelki. Śliwki w słoiku zasyp cukrem i pozostaw na 3 tygodnie.
  4. Pamiętaj o wstrząsaniu.
  5. Po tym czasie zlej płyn do butelki z alkoholem.
  6. Śliwki zalej wodą i mocno wstrząśnij wypłukując resztki cukru i alkoholu.
  7. Przelej wodę do tej samej butelki rozcieńczając moc spirytusu. Odstaw na 4 tygodnie do maceracji w ciemne i chłodne miejsce. 

Przełom września i października to czas ostatecznego pożegnania z latem i jego smakami. A możesz się nimi cieszyć cały rok, wystarczy, że samodzielnie zrobisz domowe przetwory!

Pora otworzyć pękate słoiki z przysmakami mijającego roku, sięgnąć po długo oczekiwane dynie i grzyby, nacieszyć podniebienie rozgrzewającymi kremowymi zupami. Poznaj idealne jesienne przepisy! A jeśli szukasz dalszych wskazówek i przepisów – zarejestruj się na Westwing i bądź na bieżąco.